המלחמה פוגעת גם בתעשיית ההיי-טק: 70% מהחברות מדווחות על פגיעה ברציפות התפעולית עקב גיוס עובדים משמעותי למערך המילואים, כך עולה מסקר חדש של רשות החדשנות ומכון SNPI. הסקר ראשוני בחן את האתגרים שעמן מתמודדות החברות וצרכיהן בעת הזו. 

על הסקר השיבו באופן מלא כ-500 חברות היי-טק וסטארט-אפים, בסקטורים ובשלבי גיוס שונים. במסגרת הסקר נשאלו החברות על האתגרים המרכזיים שעמן הן מתמודדות בעקבות המלחמה - ואותם ניתן לחלק לכמה קטגוריות מרכזיות. הקטגוריה הראשונה, אתגרי הון אנושי, התמקדה בפגיעה ברציפות התפקודית של החברות בעקבות גיוס עובדים משמעותיים למערך המילואים. קטגוריה נוספת, מימון, התמקדה בביטול ועיכוב הסכמי השקעות, וקושי להגיע אל משקיעים.

הצלבה בין דיווחי החברות על אתגרי הון אנושי ומימון מעלה תמונה של פגיעה רוחבית בהיי-טק הישראלי - יותר מ-80% מהחברות דיווחו על פגיעה בעקבות המצב. מעל לרבע מהחברות דיווחו על פגיעה כפולה, הן בהשגת מימון והן בהון אנושי. הפגיעה המשמעותית ביותר היא בעובדים: 70% מהחברות מדווחות על פגיעה ברציפות התפקודית בפעילות החברה בעקבות גיוס עובדים משמעותיים למילואים. ישנה התייחסות חוזרת לירידה בתפקוד גם של עובדים שאינם במילואים, אם בשל היעדר מסגרות לילדים או היעדר פניות רגשית.

פרויקטים מבוטלים, פגיעה משמעותית במימון

ההיי-טק הישראלי חווה גם פגיעה משמעותית במימון. מעל ל-40% מהחברות המקומיות דיווחו על ביטול או עיכוב הסכם השקעה. השיעור גבוה עוד יותר בקרב חברות הנמצאות בסכנת סגירה מיידית (עד שלושה חודשי Runway), שם מעל ל-60% דיווחו על פגיעה במימון, ורק כ-10% מצליחות לייצר פגישות עם משקיעים. חוסר הוודאות והבחירה של משקיעים רבים "לשבת על הגדר" בעקבות המצב מגיעה לאקוסיסטם שמלכתחילה התקשה לגייס, בין השאר בעקבות אי היציבות הפוליטית ערב פרוץ המלחמה לצד האטה הכלכלית הגלובלית. 

מעל ל-70% מהחברות שהשיבו על הסקר דיווחו על דחייה או ביטול פרויקטים משמעותיים והזמנות. היעדר יכולת לבצע פיילוטים וניסויים קליניים, לקדם פרויקטי מחקר ופיתוח חשובים, לצד קשיים בייצוא וייבוא מחו"ל, מעידים על פגיעה רוחבית במנעד המגוון של חברות ההיי-טק הישראלי. כשני שליש מהחברות דיווחו על בעיות טכניות ואופרטיביות הקשורות למצב המלחמה. חברות רבות מעידות כי האתגר אינו רק מול לקוחות ושותפים מחו"ל, אלא בעיקר מול לקוחות ישראלים, המקפיאים את פעילותם בעצמם.

"החזרת החוסן כולל גם את שיקום הכלכלה"

"האטת תהליכי גיוסי הכספים וגיוס המילואים עקב המלחמה, מהווים אתגר למספר משמעותי של חברות היי-טק", אמר דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות בשיחה עם N12 בשבוע שעבר. "היה לנו חשוב לבצע 'בדיקת דופק' מקרוב של התעשייה והבנו מיידית כי הממצאים שבידינו מחייבים פעולה. סקר ראשוני זה ממשיך שיחות עומק רבות שערכנו מאז פרוץ המלחמה. הם מצביעים על מספר משמעותי של חברות היי-טק, עם אופק שרידות (Runway) קצר שמצב המלחמה עיכב או עצר את סבב הגיוס שלהן. המשמעות היא שקיימות חברות העומדות בסכנת סגירה בחודשים הקרובים. זוהי הסיבה שיצאנו עם ערוץ גישור מהיר, בהיקף ראשוני של 100 מיליון שקל, שמיועדים להזרמה מהירה של כסף הן על ידי רשות החדשנות והן על ידי המשקיעים הפרטיים בכדי להאריך את ה-runway של חברות אלו".

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, טקליסט 2023 (צילום: חנה טייב, יחצ)
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות | צילום: חנה טייב, יחצ

 אורי גבאי  (צילום: Micha Loubaton, יחצ)
מנכ"ל מכון המחקר והמדיניות SNPI אורי גבאי | צילום: Micha Loubaton, יחצ

אורי גבאי, מנכ"ל מכון המחקר והמדיניות SNPI: "עלינו לזכור כי החזרת החוסן הלאומי כוללת, מלבד הפן הבטחוני, גם את שיקום הכלכלה. ההיי-טק הוא הסקטור המוביל את המשק הישראלי, והחזרתו לצמיחה במהירות האפשרית היא לא רק חיונית - אלא הכרחית. לאורך שנים, אחת מנקודות החוזק של ההיי-טק הישראלי הייתה התבססותו על התרבות היזמית ומאות סטארט-אפים חדשים בשנה - אך בתקופות של אי-יציבות ביטחונית וכלכלית, חברות ההזנק הן גם הפגיעות ביותר".