אילוסטרציה (צילום: AP, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: AP, חדשות

רשת האינטרנט הכלל העולמית - ה-World Wide Web - חוגגת שלושים שנה, ולממציא טים ברנרס לי - מהנדס המחשבים הבריטי שיצר את המדיום שהשתלט לנו על חלק גדול מהחיים - יש בעיות עם המפלצת שהביא לעולם. הוא המציא אותה בכוונה ליצור "תקשורת מיידית וזולה", אבל הוליד מהפכה של ממש בעולם המידע והתוכן, והביא להיווצרות של ענקי תוכן ועסקים שמגלגלים הרבה מאוד מיליארדי דולרים.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ברנרס-לי לא בדיוק חוגג את היום המיוחד, אלא כותב את הרהוריו הקודרים על המקום שאליו האינטרנט הגיע היום. "האינטרנט הפך לכיכר ציבורי, לספרייה, למשרדו של רופא, לחנות, לבית ספר, לסטודיו לעיצוב, למשרד, לקולנוע, לבנק ועוד", הוא טוען - ומצביע על "תפקוד לקוי". הממציא קורא לממשלות, לחברות ולמשתמשים להתאחד כדי להיאבק בבעיות של הרשת - לפני שהן מחריפות.

טים ברנרס-לי (צילום: רויטרס, חדשות)
טים ברנרס-לי | צילום: רויטרס, חדשות

"האינטרנט אמנם יצר הזדמנויות והפך את חיי היומיום שלנו לקלים יותר, אבל הוא גם יצר הזדמנות לרמאים, העניק קול למפיצי שנאה והקל על ביצוע פשעים", הוא מציין. לדבריו, חוסר התפקוד מתבטא בשלושה מישורים מרכזיים, שמציגים את הבעיות או האתגרים שלדעתו מציב האינטרנט - הוא מאפשר פעולה לבעלי כוונה זדונית (כמו למשל פלישה, פריצה או מתקפות טרור), מעודד ומאפשר התנהגות פלילית וגם הטרדות מקוונת. לדברי ברנרס-לי, המערכת יוצרת תמריצים להפצת מידע שגוי ומקדמת שיח זועם ומקוטב.

את ה World Wide Web הוא יצר ב -1989 כשעבד כחבר ב- CERN, כאשר פיתח מערכת שמשלבת היפר-טקסט בתוכנה שאפשרה שיתוף והפצה של מסמכים שונים ברשת עולמית בעזרת לחיצת עכבר או לחיצה על המקלדת . ב -11 במרץ 1989, הוא הגיש ל- CERN הצעה למערכת לניהול המידע והשאר, כמו שאומרים, הוא היסטוריה.

בשנים האחרונות הוא רואה כיצד העולם כולו - המשפט, התקשורת, העסקים והמשפחה - מתמודדים עם בעיות הקשורות לרשת. בעיני רבים, הבעיות עולות על היתרונות: ענקיות כמו פייסבוק וגוגל יעילים ומהירים יותר מהרגולטורים. באירופה אמנם מתחילים לחוקק חוקים כדי לנסות לשלוט בבעיות של תוכן דיגיטלי, גם פוליטיקאים בארה"ב מתחילים לקרוא להגביל את הענקים החזקים ברשת, אבל נראה שאין באמת מי שיכול לרסן את הנעשה ברשת.

בכנס האחרון של "קרן האינטרנט" (קבוצה שהוקמה כדי להתמודד עם האתגרים הניצבים בפני האינטרנט) ברנרס-לי חשף שורה של עקרונות מרכזיים עבור ממשלות, עבור חברות ואנשים פרטיים שיפעלו כדי לבלום את ההשפעות המזיקות של האינטרנט. העקרונות עוסקים בגישה אוניברסלית לרשת, בבניית קהילות חזקות ומכובדות, והגנה על הפרטיות ועל נתונים אישיים. "האינטרנט הוא לכולם וביחד יש לנו את הכוח לשנות אותו", כתב. "בהתחשב כמה האינטרנט השתנה ב -30 השנים, זה יהיה תבוסתני להניח שאי אפשר לשנות את האינטרנט לטובה ב 30 השנים הבאות. אם נוותר על בניית עתיד טוב יותר באינטרנט עכשיו, אז האינטרנט לא מכשיל אותנו. אנחנו נכשלנו באינטרנט".