קונים של דירה במרכז הארץ גילו רק בדיעבד, לאחר שרכשו את הנכס, שכל מי שהתעניין לפניהם בדירה חזר בו. הסיבה - כשהציגו את הדירה, הגיעו בריונים שהטילו אימה וניסו להרתיע את הרוכשים הפוטנציאליים. עוד התברר שבעל הדירה הקודם יושב בכלא על רצח, וככל הנראה הוא זה ששלח עבריינים כדי למנוע את מכירת הדירה.

הסיפור התחיל כשהבעלים המקורי של הדירה נדרש לשלם פיצויים למשפחה של הקורבן שהוא רצח, נפתח תיק הוצאה לפועל – והדירה עוקלה. כונס הנכסים ניסה למכור את הדירה אבל נתקל בבעיה - עבריינים ניסו להרתיע את הרוכשים הפוטנציאליים, מה שגרם לכך שאף אחד לא הסכים לרכוש את הנכס בסכום שהוצע.

בהמשך הגיעו נציגים של חברה שהתעניינה בנכס, וכונס הנכסים לא תיאר בפניהם מה קרה קודם לכן. בעקבות זאת, החברה רכשה דירה בשווי גבוה הרבה יותר מזה שכל רוכש אחר היה מסכים לשלם.

לאחר שהתגלה הסיפור, החברה ביקשה לבטל את העסקה. רשמת הוצאה לפועל הסכימה לכך בתנאי שהחברה תשלם 80 אלף ש"ח. החברה הגישה ערעור על ההחלטה ובסופו של דבר הטענות שלה התקבלו והעסקה בוטלה. בהחלטה נקבע שלכונס הנכסים היה אסור להסתיר מהרוכשים הפוטנציאליים את האירועים שקדמו לעסקה.

עו"ד טל מתוק (צילום: לני מידן)
עו"ד טל מתוק, ייצג את הרוכשים | צילום: לני מידן

עו"ד טל מתוק שייצג את החברה מסר: "מדובר במקרה חריג של הטעיה בניגוד לחובת תום הלב המוגברת החלה על כונס נכסים האמור להוות את 'ידו הארוכה' של רשם ההוצאה לפועל. בית המשפט על ידי סגן הנשיא טל חבקין עצר את הניסיון האמור וקבע מפורשות כי על כונס הנכסים מוטלת חובה מוגברת לגלות את כל המידע שעשוי להיות רלוונטי עבור רוכש פוטנציאלי של דירה ו/או כל נכס מקרקעין אחר".

 "מדובר במדיניות שיפוטית ראויה הצופה פני עתיד ומשמשת עוגן לכלל רוכשי הדירות והנכסים בארץ, ובמיוחד כאלו אשר נרכשים במסגרת כינוס נכסים, כאשר כבוד סגן הנשיא עיגן את חובת הגילוי של המוכר ושל הכונס, ובכך הגביר את הוודאות של רוכשי נכסים לקבל החלטה מושכלת ולכלכל את צעדיהם ביחס לרכישת נכסי נדל"ן", הוסיף עו"ד מתוק. "אין לי ספק כי החלטה זו תתרום רבות לשקיפות ובהכרח ליציבות בתחום הנדל"ן בארץ".

 כונס הנכסים בחר שלא להגיב.