"ניכנס לעובי הקורה". עיני (צילום: חדשות 2)
"ניכנס לעובי הקורה". עיני | צילום: חדשות 2

יו"ר ההסתדרות עופר עיני יכנס מחר דיון חירום בעקבות גל הפיטורים הצפוי של מאות מעובדי החברות טבע ובזן. בשיחה עם חדשות 2 Online הוא הצהיר: "נעשה הכל כדי שהפיטורים בטבע יתבטלו או יצטמצמו לפחות, אנחנו מובילים את המאבק הזה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני לא יודע כרגע מה אנחנו עושים. מחר אנחנו מקיימים דיון מיוחד בהנהגה", הוסיף עיני. "נציגי העובדים זומנו ואחרי הפגישה נהיה יותר חכמים. מה שבטוח זה שאנחנו נהיה בלופ, נעשה הכל כדי לבטל או לצמצם את הפיטורים בטבע".

יו"ר ועד עובדי טבע-טק, אברהם זוהר, אמר כי הוועד יכנס מחר אסיפת עובדים. "אני כמעט בטוח שנודיע על שביתה באסיפה. אנחנו מאוחדים מאוד והולכים לקראת מאבק חריף לעבר החברה". זוהר הצהיר קודם לכן כי העובדים מוכנים לשביתה ארוכה, ודורשים כי "קודם יפגעו בשמנת של המנהלים, בשכר העתק שלהם, לפני שפוגעים בנו העובדים".

"זה מצב מאוד רגיש, ואני מרגיש שהכל זה ספין תקשורתי", אמר עובד בחברת טבע בשיחה עם חדשות 2 Online. "זה לא סוד שהחליטו שהולכים להתייעל ולקצץ - דיברו על זה שנה וחצי. אני לא יודע מה הכיוון של טבע, זה מצב לא נעים בכלל, ואנשים פה לחוצים".

"הזדעזענו מהפרסום על הפיטורים"

עובדי טבע משתייכים ל-11 ועדים שונים וכעת נראה שהם מתכוונים להיאבק בפיטורים המפתיעים. מחר צפויים נציגיהם לנכוח בפגישה שתתקיים בהסתדרות על מנת להחליט כיצד לפעול בהמשך. בשבוע שעבר פורסם כי טבע תפטר 5,000 עובדים, 800 מתוכם בישראל. חברת התרופות הודיעה כי תפטר כ-10% מכוח העבודה הגלובלי של החברה, ובכך תחסוך 2 מיליארד דולר עד סוף 2017. 

אתמול פורסם כי חברת בזן צפויה מלפטר כ-250 עובדים - כ-16% מכוח העבודה בחברה. זאת, בעקבות ההפסדים הכבדים והמצוקה התזרימית אליה נקלעה החברה המעסיקה כ-1,500 עובדים.

 יו"ר ועד עובדי בז"ן, ראובן שוורצברג, אמר היום  בשיחה עם חדשות 2 Online כי אין בשלב זה שינוי: "אנחנו בדיוק במצב שהיינו בבוקר, לא היה לנו שום מגעים עם אף אחד. יכול להיות שאנחנו נגיע להסתדרות. אנחנו לא דורשים כלום אלא שההנהלה תגיע להסדר ותפתור את הבעיה הפיננסית מול הבנקים".

"הזדעזענו מהפרסום", הוסיף שוורצברג, "לא דיברנו בכלל על מערך של פיטורים. העברנו להנהלה את המסר, ואנו לא ברוגז איתם. נציגות העובדים וההנהלה בשיתוף פעולה, וההנהלה טוענת שהפרסומים לא הגיעו מצדם".

חוב בסך 5.5 מיליארד שקל

בשבוע שעבר נקלעה החברה לסחרור בשוק ההון ואיבדה רבע משוויה, לאור חוסר הבהירות לגבי יכולתה לעמוד בהחזרי החוב הפיננסי לנושיה, שעומד על כ-5.5 מיליארד שקל. מתחילת 2011 הפסידה בזן 315 מיליון דולר. בעלי השליטה בבזן, החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר והפטרוכימיים שבשליטת דיוויד פדרמן, משכו מאז רכשו את השליטה בבית הזיקוק בשנת 2007 ועד לשנת 2010 דיבידנדים בהיקף של מיליארד שקל - סכום משמעותי שחסר עכשיו בקופת החברה.

על רקע ההפסדים הכבדים, כאמור, נאלצת בזן לפטר עובדים, אך זה לא צפוי להיות זול: עובדי בזן מאוגדים בהסכמי עבודה קיבוציים, וכך למשל, במסגרת תוכנית פרישה מוקדמת שנערכה בשנה שעברה בהובלת המנכ"ל הקודם פנחס בוכריס, פרשו מרצון 100 מעובדי החברה. עלות הפרשתם של עובדים אלה עבור החברה הייתה כבדה - לא פחות מ-18 מיליון דולר שילמה החברה לטובת פיצויים לעובדים שפרשו.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv