11 מפעלים נוספים יסגרו? (צילום: רויטרס, חדשות)
גל הפיטורים הגדול בתולדות טבע | צילום: רויטרס, חדשות

אלפים בטבע בדרך הביתה: חברת התרופות הודיעה היום (ה') כי תפטר 5,000 עובדים, המהווים 10% מכוח העבודה הגלובלי של החברה, ובכך תחסוך 2 מיליארד דולר עד סוף 2017. מאות עובדים יפוטרו גם בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצעד הוא חלק מהאצת תוכנית ההתייעלות, שהציבה לעצמה החברה כיעד עד לשנת 2017. התוכנית המקורית שמה לה למטרה חיסכון של 1.5-2 מיליארד דולר. מניית החברה עולה בעקבות הצעד בכ-1% במסחר המוקדם בוול סטריט.

"טבע ממוקדת בהשגת רמת יעילות גבוהה בטווח הקצר ובמקביל פועלת לניצול הזדמנויות בטווח הארוך", אמר נשיא ומנכ"ל טבע, ד"ר ג'רמי לוין. "ההאצה בתכנית ההתייעלות תחזק את טבע תוך שיפור מעמדה התחרותי בשווקים הגלובליים. אנו מודעים לכך שזו עשויה להיות תקופה קשה עבור רבים מעובדינו ואנו מחויבים לפעול בהגינות, יושר וכבוד ולספק תמיכה בתקופה זו".

הצלילה של "טבע" משפיעה על כולנו (צילום: רויטרס)
החברה מאיצה את תוכנית התייעלות | צילום: רויטרס

מנכ"ל החברה הדגיש כי עדיין לא ידוע מה בדיוק יהיו ההשלכות על ישראל. "רוב הפיטורים יהיו מחוץ לישראל", אמר לוין. "בהמשך השנה נגדיר בדיוק באילו תוכניות נשקיע. ניתן הרבה יותר פרטים לגבי בדיוק מה אנחנו עושים בסוף השנה". הוא ציין כי השנה חסכה "טבע" 300 מיליון דולר.

הפיטורים - לא בשל מצוקה פיננסית

לוין הדגיש כי ההחלטה לא נובעת ממצוקה פיננסית של טבע. "זו החלטה שהחלטנו עם הדירקטוריון כדי להתמודד עם האתגרים בעולם", הסביר. "אנחנו חברה גלובלית שנתקלת בלחצי מחיר וסיכון באובדן הכנסות ממוצרים יחודיים, ועם זאת חשוב לנו להשקיע במחקר ופיתוח. יש בערך 100 תוכניות של קיצוצים, כולל סגירת מפעלים. זה ממש לא מרוכז בישראל. אנחנו עושים את זה יותר מהר. אמרנו שנחסוך 1.5-2 מיליארד דולר עד 2017, אבל אנחנו יכולים לעשות את זה יותר מהר ואיתרנו הרבה יותר מקומות לעשות את זה".

האתגר הגדול ביותר עבור טבע הוא התחרות בתחום תרופת ה"קופקסון" לטיפול בטרשת נפוצה ואובדן הפטנט הצפוי בשנה הבאה. ההערכה היא כי 30%-50% מרווחי החברה - מקורם בתרופה. בטבע מעריכים כי מיליארד דולר מהחיסכון האמור יושג עד סוף 2014 וכי 70% מהחיסכון יושג עד סוף שנת 2015. טבע תשקיע את כספי החיסכון בפיתוח תרופות גנריות ותרופות מקור. לחברה תוכניות לפיתוח יותר מ-30 תרופות בשלבים מתקדמים.

עלויות התוכנית מוערכות בכ-1.1 מיליארד דולר. במקביל החברה מאשררת את תחזיותיה לשנת 2013 וצופה הכנסות של 19.5-20.5 מיליארד דולר לצד רווח נקי של 4.85-5.15 דולר למניה. בדצמבר תפרסם החברה תחזיות ל-2014.