בוחנים חלופות לאחר ההחלטה הדרמטית על ביטול המתווה: שר האנרגיה יובל שטייניץ, נפגש היום (שלישי) עם מנכ"ל חברת "דלק" יוסי אבו, ומנכ"ל "נובל אנרג'י", ביני זומר, לישיבה ראשונה לאחר פסיקת בג"צ. בישיבה נדונו האלטרנטיבות השונות להקניית יציבות וביטחון,שיאפשרו את פיתוח לוויתן תוך כדי עמידה בתנאים שהציבו שופטי בג"צ.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בין השאר, נדונו האפשרויות לרשתות ביטחון לחברות האנרגיה או לערבויות מסוגים שונים לבנקים הבינלאומיים שיממנו את הפרוייקט, האפשרויות לעיגון היציבות בחקיקה מתאימה בכנסת, והאפשרויות למנגנוני פיצויים במקרה של שינויים רגולטוריים מהותיים. ראשי החברות הביעו בפני השר שטייניץ תקווה, שבהינתן להגיע פתרון מהיר והולם לסוגיית היציבות, ניתן להמשיך לפתח את לוויתן ללא עיכובים משמעותיים.

אתמול אמר דייויד סטובר, נשיא "נובל אנרג'י" האחראית על מאגר לוויתן, כי "החלטת בית המשפט מאכזבת ומהווה סיכון לפיתוח המאגר". הוא ציין כי "בית המשפט הורה למדינה למצוא פתרון אחר ליציבות ההסכמים עם חברות הגז", וקרא למדינה לפעול במהירות. "פיתוח פרויקט בסדר גודל כזה, בו מושקעים סכומי כסף אדירים במשך מספר שנים, דורש מישראל לייצר אקלים יציב להשקעה", הוסיף סטובר. "יציבות היא תנאי מינימלי ועמדתנו בעניין לא השתנתה".

ביבי, שטייניץ
בוחנים פתרונות. נתניהו ושטייניץ | צילום:

ראש הממשלה בנימין נתניהו עמד בראש רשימת המבקרים את הכרעת בית המשפט הדרמטית. "החלטת בג"ץ מאיימת קשות על פיתוח מאגרי הגז של ישראל", אמר נתניהו. "ישראל נתפסת כמדינה עם התערבות משפטית מוגזמת שקשה לעשות בה עסקים. בוודאי שלאיש אין מה לחגוג על כך שהגז עלול להישאר במעמקי הים ושמאות מיליארדי שקלים לא יגיעו לאזרחי ישראל", הוא הוסיף. "נחפש דרכים אחרות להתגבר על הנזק הקשה שנגרם לכלכלת ישראל בעקבות פסיקה תמוהה זו".

החברות יצליחו לעקוף את פסקת היציבות?

חברות הגז איימו לא פעם בעבר כי ללא פסקת היציבות - לא יהיה מתווה גז. אך בימים האחרונים כבר החלו גישושים בין חברות הגז לבין המדינה בניסיון למצוא דרך לעקוף את פסקת היציבות באופן שיעמוד במבחנים משפטיים. בין היתר נידונה האפשרות לתת לחברות הגז ערבות מדינה או להבטיח להן פיצויים.

בימים הקרובים יחל משא ומתן מרתוני בין נציגי המדינה לבין חברות הגז, אך גם כעת לאחר החלטת בג"ץ, האיום העיקרי על המתווה הוא לא המשפטי אלא דווקא הכלכלי. עם מחירי הגז והנפט הנוכחיים בעולם יהיה קשה מאוד להשיג מימון לפיתוח שדה לוויתן.