אסדת קידוח תמר, ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
ארכיון | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

חברת "נובל אנרג'י" מגיבה לביטול מתווה הגז בבג"ץ: נשיא החברה האחראית על מאגר לוויתן, דיוויד סטובר, אמר הבוקר (שני) כי "החלטת בית המשפט מאכזבת ומהווה סיכון לפיתוח המאגר". הוא ציין כי "בית המשפט הורה למדינה למצוא פתרון אחר ליציבות ההסכמים עם חברות הגז", וקרא למדינה לפעול במהירות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"פיתוח פרויקט בסדר גודל כזה, בו מושקעים סכומי כסף אדירים במשך מספר שנים, דורש מישראל לייצר אקלים יציב להשקעה", הוסיף סטובר. "יציבות היא תנאי מינימלי ועמדתנו בעניין לא השתנתה".

נתניהו: "פסיקת בית המשפט תמוהה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו עמד אתמול בראש רשימת המבקרים את הכרעת בית המשפט הדרמטית. "החלטת בג"ץ מאיימת קשות על פיתוח מאגרי הגז של ישראל", אמר נתניהו. "ישראל נתפסת כמדינה עם התערבות משפטית מוגזמת שקשה לעשות בה עסקים".

"בוודאי שלאיש אין מה לחגוג על כך שהגז עלול להישאר במעמקי הים ושמאות מיליארדי שקלים לא יגיעו לאזרחי ישראל", הוא הוסיף. "נחפש דרכים אחרות להתגבר על הנזק הקשה שנגרם לכלכלת ישראל בעקבות פסיקה תמוהה זו".

נתניהו, כנסת (צילום: חדשות 2)
"אין מה לחגוג". נתניהו | צילום: חדשות 2

חברות הגז איימו לא פעם בעבר כי ללא פסקת היציבות - לא יהיה מתווה גז. אך בימים האחרונים כבר החלו גישושים בין חברות הגז לבין המדינה בניסיון למצוא דרך לעקוף את פסקת היציבות באופן שיעמוד במבחנים משפטיים. בין היתר נידונה האפשרות לתת לחברות הגז ערבות מדינה או להבטיח להן פיצויים.

בימים הקרובים יחל משא ומתן מרתוני בין נציגי המדינה לבין חברות הגז, אך גם כעת לאחר החלטת בג"ץ, האיום העיקרי על המתווה הוא לא המשפטי אלא דווקא הכלכלי. עם מחירי הגז והנפט הנוכחיים בעולם יהיה קשה מאוד להשיג מימון לפיתוח שדה לוויתן.

"ניצחון מדהים של הציבור" (צילום: פלאש 90, תומר ניוברג)
"קיבלנו הוכחה שיש שופטים בירושלים" | צילום: פלאש 90, תומר ניוברג
הפגנה נגד מתווה הגז, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
הפגנה נגד מתווה הגז, ארכיון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"ניצחון מדהים של הציבור"

ההחלטה התקבלה אמנם בתגובות מעורבות במערכת הפוליטית, אך בשביעות רצון רבה בקרב מובילי מחאת הגז - הפעילים החברתיים שהפגינו בחודשים האחרונים מדי מוצאי שבת בקריאה לבטל את המתווה.

"זה ניצחון מדהים של ציבור של עשרות אלפים שיצאו מדי מוצאי שבת לרחובות, לא ויתרו והפגינו נחישות מול בעלי הון שרצו להשתלט על מאגרי הגז של המדינה ועל הכלכלה שלה", אמרה לחדשות 2 Online אור-לי ברלב, ממנהיגות המאבק. עם זאת, הדגישה כי המאבק של הפעילים עדיין לא הסתיים: "נמשיך את העבודה כדי לוודא שמשק הגז מוסדר לטובת האינטרס הציבורי".

"לאזרחים יש כוח עצום" (צילום: חדשות 2)
"לאזרחים יש כוח עצום" | צילום: חדשות 2

"אני אף פעם לא חוגג, אבל כן, אני מאוד מרוצה", אמר יוסי דורפמן, פעיל נוסף בקרב מובילי המחאה. "אמרנו לאורך כל הדרך שמתווה מונופול הגז יקרוס כי הוא לא הגיוני. מונופולים וטייקונים לא יכולים להיות מעל לחוק".

"קיבלנו היום הוכחה ניצחת לכך שלא רק שיש שופטים בירושלים, אלא שיש אזרחים במדינת ישראל ויש להם כוח עצום", אמר מנכ"ל "מגמה ירוקה", מור גלבוע. "זה הזמן של ממשלת ישראל להוכיח שיש לה את היכולת לייצר חלופה משמעותית למתווה, שתיכתב בשיתוף הציבור ולמענו".