ביממה האחרונה הודיעו שורת חברות על כך שהן מוותרות על תשלום השכירות לשוכרים - ובהן קבוצת MEEX נדל"ן של חצי חינם, קבוצת ביג וקבוצת עזריאלי. הצעד הזה נעשה במטרה לצמצם את הוצאות עובדים רבים לחל"ת, כפי שחברות רבות הכריזו.
ישראל במלחמה - סיקור N12
- החברות שמוציאות עובדים לחל"ת
- ברקת: אביא לממשלה מתווה פיצויים אלטרנטיבי
- הבית או הרכב שלכם נפגעו במלחמה? כך תקבלו פיצוי | מדריך
- השתמשו במחשבון: מה גובה המענק המגיע לכם
- "פגיעה קשה": מחסור חמור בעובדים במפעלים ברחבי הארץ
- בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי
קבוצת MEEX נדל"ן מבית חצי חינם הודיעו כי הם מוותרים לשוכרים על שכירות ודמי ניהול בחודש אוקטובר. הקבוצה מחזיקה בין השאר במתחמי קניות ברחבי הארץ בין היתר בהוד השרון, פתח תקווה, רחובות, אשדוד, חולון, ראשון לציון המאלכסים מאות שוכרים.
לאחר מכן הודיעה גם קבוצת ביג על צעד דומה, שבמסגרתו השכירות בחודשים אוקטובר ונובמבר תבוטל, ובתחילת נובמבר ייגבו רק דמי ניהול - והשוכרים ישלמו שכירות על פי האחוז מהפדיון החוזי של החנות. בנוסף, מי שכבר שילם שכירות עבור חודש אוקטובר יזוכה - ויקוזז מהחיובים העתידיים. גם קבוצת עזריאלי הודיעה כי לא תגבה שכר דירה מלא משוכריה וכעת יוקפאו כל התשלומים. מטרת ההודעה היא שעסקים כן ייפתחו את החנויות ויוציאו פחות עובדים לחל"ת לצד ההתחשבות של בעלי השטחים.
בקבוצת ביג כתבו לשוכרים: "יחד עם נכונותנו לקחת חלק בנזקים אנו רואים בהתנהלות המשותפת שלנו גורם משמעותי בהחזרת המשק לחיים ככל הניתן, שוכר שנמצא במרכז שאין מניעה בהתאם להוראות פיקוד העורף לפתוח את החנויות בו, והשוכר בוחר שלא לפתוח, מכתב זה לא יחול עליו והוא יידרש לשלם דמי שכירות וניהול כרגיל. מבחינתנו אי פתיחת העסק הינה פגיעה בחוסן הלאומי של מדינת ישראל וחוסר רצון להקטין את הנזקים ההדדיים".
שורה של רשתות אופנה הודיעו על הוצאת שיעורים ניכרים של עובדים לחל"ת (חופשה ללא תשלום). עם חברות אלו נמנות פוקס שהודיעה שתוציא 30%-50% מהעובדים לחל"ת, המשביר לצרכן שתוציא לחל"ת כ-40% מהעובדים וכן קבוצת גולף שלא נקבה במספר.
"קוראים לממשלה לתת מענה"
אליהן הצטרפה גם חברת האופנה קסטרו. החברה של משפחת רוטר דיווחה כי היא נערכת להוצאת 20%-40% מהעובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת) ל-30 יום "על רקע המצב הביטחוני והשפעותיו על ענף הקמעונאות". לפי קסטרו, "תקופת החל"ת עשויה להתקצר או להתארך בהתאם להתפתחויות".
"מאחר ובתוכנית הסיוע שפרסמה ממשלת ישראל אין מענה לשכר העובדים עבור מרבית החברות במשק ומתוך דאגה כנה לעובדינו, אנו נאלצים בזאת להודיע שמאות הרשתות הקמעונאיות החלו להוציא עובדים לחל"ת", מסרה התאגדות רשתות המסחר באיגוד לשכות המסחר. "אנו קוראים לממשלת ישראל לתת מענה מידי לשכר העובדים, אחרת יוצאו למעלה מ-100 אלף עובדי רשתות המסחר מתוך 300 אלף לחל"ת החל מהיום".