שר הכלכלה ניר ברקת מבקש לכנס את הקבינט החברתי-כלכלי לדיון במתווה הפיצויים האלטרנטיבי שגיבש כדי לסייע למעסיקים להתמודד עם נזקי המלחמה, כך נודע ל-N12. ברקת טוען כי הוא מחזיק בהסכמות חתומות של נציגי המגזר העסקי שתומכים בתוכניתו ולא בתוכנית שהציג בחמישי שעבר שר האוצר בצלאל סמוטריץ'.

המהלך צפוי להביא את ברקת לעימות חזיתי מול סמוטריץ', שאף מונה בשבוע שעבר בידי ראש הממשלה לעמוד בראש הקבינט החברתי-כלכלי.

המתווה שגיבש ברקת מבקש להבטיח כי העסקים בישראל יספגו לכל היותר פגיעה של 25% בהכנסותיהם. לדבריו, המתווה מתחיל מהסוף ומבקש להבטיח תקרה לשיעור הפגיעה בעסקים, וזאת בניגוד למתווה שהציג האוצר שבוחן את מידת הפגיעה בעסק ומחשב לפיה את גובה הפיצוי שיינתן לו. לפי ברקת, המדינה תפצה עסקים בעלי מחזור שנתי של עד 400 מיליון שקל בשנה כדי להבטיח שהפגיעה בהם לא תעבור את רף 25%.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. במגזר העסקי לא מאמצים את המתווה שהציג משרדו | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

במקביל מציע ברקת מתווה חל"ת (חופשה ללא תשלום) גמיש, שיאפשר למעסיקים להעסיק עובדים בצורה גמישה לפי ההתפתחויות הבטחוניות. לפי המתווה, עובדים שיוצאו לחל"ת יצטרכו לספוג הפחתה של 15% בשכרם ולהסתפק ב-85% משכרם הרגיל. אותם 85% מהשכר יתחלקו בין המדינה, שתשלם 70% משכר העובד, והמעסיק עצמו, שישלם 15% נוספים.

מתווה האוצר לא כלל התייחסות לחל"ת מעבר לאפשרות הקיימת בחוק, ולפיה עובד יוכל לקבל שכר אם הוצא לחל"ת של 30 יום לפחות ולאחר שמיצה את יתרת הימים הצבורים שלו.

לפי ברקת, מעסיקים יוכלו לבחור בין מודל החל"ת הגמיש שבו המדינה תשתתף בעלויות השכר לעובדים ובין מודל הפיצוי לעסקים שיבטיח כי הכנסותיהם ייפגעו ב-25% לכל היותר. עסקים שהכנסותיהם השנתיות הן מעל ל-400 מיליון שקל יוכלו לבחור רק במודל החל"ת.