שר האוצר, יובל שטייניץ (צילום: רויטרס / מתן חצרוני)
שטייניץ. מנבא שחורות על מחיר הדלק | צילום: רויטרס / מתן חצרוני

שר האוצר יובל שטייניץ שוהה בימים אלה בסין אך לא מתחמק מסערת הדלק, שטיפס אתמול בחצות לשיא חדש. בראיון מסין למוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות", מבהיר שטייניץ כי הוא אינו מתרגש מקולות המחאה נגד ייקור הדלק ואומר כי "אי אפשר לשנות מדיניות מסים כל חודש. מחיר הדלק עלה בגלל הסנקציות על אירן".

שטייניץ מעריך כי למרות השיא במחירי הדלק, בהחלט ייתכן שהמגמה לא תיעצר כאן ברקע הסנקציות המחריפות על אירן, ולדבריו "מחיר הדלק עלול להגיע בקרוב גם ל-10 שקלים לליטר. "זה לא נעים, זה מטיל עול נוסף על הציבור ואף אחד מאיתנו לא אוהב את זה אבל צריך להגיד את האמת: אנחנו אלו שמדרבנים את כולם להחריף את הסנקציות, ולכן במידה מסוימת אנחנו גם משלמים את המחיר. אין ברירה, יש לנו אינטרס קיומי בהידוק הסנקציות".

כאמור, שטייניץ מסרב להפחית את המיסוי על הדלק ומציין מפורשות כי "הפחתת המס על הדלק תזיק למשק, כי את המחיר ישלם הציבור: עם קיצוצים בתקציב, בשירותים, בחינוך ובבריאות. בעת מערבולת כלכלית עולמית חשוב לשמור על מדיניות כלכלית יציבה, ואי אפשר לנהל מדיניות כזו לפי כותרות העיתונים".

נתניהו נזכר מאוחר, הוזלת הדלק נדחתה 

ההכנות בציבור לקראת העלייה שתוכננה להיערך הלילה במחיר הבנזין ומיתון ה"גזירה" ברגע האחרון על ידי ראש הממשלה הביאו לא מעט נהגים מבולבלים אל תחנות הדלק - שם גילו מבוכה גדולה עוד יותר.

היו שמיהרו למלא את המכל טרם כניסת ההתייקרות לתוקף והתבשרו על החלטת ראש הממשלה, ואחרים שהגיעו לתדלק ונדרשו לשלם - למרות הכל - לפי תעריף השיא שנקבע מבעוד מועד: 8.05 שקלים לליטר בשירות מלא.

הסיבה למצב שנוצר נעוצה בכך שהודעתו של נתניהו על הפחתת המחיר ב-10 אגורות באה שעות ספורות לפני כניסת ההתייקרות לתוקף, מה שלא הותיר די זמן להנפיק צו תיקון רשמי של התעריף לחברות הדלק. בסופו של דבר הגיע הצו לאחר חצות, כך שחלק מתחנות הדלק טרם הספיקו להיערך להורדת המחיר וחלק מהמשאבות האוטומטיות נותרו מכוילות על המחיר הגבוה ביותר אי פעם לליטר בנזין בישראל - 8.05 שקלים.

אחרי ההסדרה בצו: המחיר החדש - 7.95 ש"ח לליטר

ההוזלה שעליה הכריז אמש נתניהו, בעקבות לחץ ציבורי גובר, תהיה בתוקף למשך החודש הקרוב. אחרי הסדרת התעריפים החדשים בצו, ישלמו אזרחי ישראל בתמורה לליטר בנזין 95 אוקטן 7.95 שקלים בתדלוק מלא, ובשירות עצמי - 7.74 שקלים.

ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר שטייניץ (צילום: מתן חצרוני)
שלט המחיר פתוח, הבוקר בתחנה בת"א | צילום: מתן חצרוני

בהוראת ראש הממשלה, הוטלה מלאכת איתור מקורות המימון למהלך על משרד האוצר שייפעל לגיבושה בתוך כחודשיים. "ישראל לא שולטת על מחיר הנפט בעולם, אבל היא בהחלט לא חייבת לגבות תוספת מס בגין כל התייקרות", אמר ראש הממשלה בהתייחסו להנחייה.

באוצר הזהירו כי כל ניסיון למתן את עליית מחירי הדלק ייגבה מחיר כבד מהקופה הציבורית, והסבירו כי כל אגורה המופחתת מהם שוות ערך לכ-40 מיליון שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק