זו אחת הסאגות הארוכות ביותר בתחום התחבורה בישראל. כבר שנים שאנחנו שומעים את המונח "שמיים פתוחים", ובכל פעם, עניין אחר מעכב את הוצאתו הסופית לפועל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מבחירות, דרך קשיים בירוקרטיים, ובעיקר, איומן המתמשך של חברות התעופה הישראליות וועדי העובדים שלהן, כי אם ההסכם ייצא לפועל, הענף כולו יקרוס. הסכם שמיים פתוחים אמור להיכנס לתופקו בהדרגה על פני חמש שנים, ובסופו של התהליך, לפתוח לחלוטין את המרחב האווירי של ישראל לתחרות מלאה ולכל חברות התעופה, עם ביטול המגבלות על מספר המובילים, תדירות הטיסות ושאר הגורמים שמהווים חסמים.

בטווח הרחוק, המצב החדש עשוי להוזיל על פי ההערכות את עלות הטיסות מישראל ואליה בעד כ-20%. אבל יש מי שאומר שהמצב היום לא רחוק מאוד מחזון שמיים פתוחים. לעומת זאת, מסבירים המתנגדים, דווקא ענף התעופה הישראלי עמוס המגבלות, הוא הקורבן העיקרי. בחברה הלאומית אל על למשל, נדרשים להוצאות אבטחה גבוהות, ולאבד שעות טיסה יקרות בשל הפסקת העבודה בשבת. כך או כך, נראה שהשוק יצטרך בסופו של דבר להתמודד עם המצב החדש, שכך או אחרת - בוא יבוא.

"אל-על והחברות הזרות לא משחקות לפי אותם כללים"

הנהלת אל-על תומכת בשביתה שהכריזו, החל מבוקר יום א' הקרוב, עובדי כל חברות התעופה הישראליות. מנכ"ל אל על אליעזר שקדי הגיע להסביר את ההחלטה בראיון לתוכנית חיסכון. "אנחנו בעד תחרות", הוא טען שם, "אין לנו שום עכבות לתחרות. הטענה שלנו מאוד פשוטה - ההסכם במתכונת הנוכחית לא מאפשר תחרות הגונה ושיוויונית. זה כאילו שולחים אותך למגרש האיבקות, קושרים לך את הידיים ואומרים לך - 'תיאבק בבקשה'".

"החברות הישראליות נמצאות בנחיתות מובנית - טיסות מאנגליה לישראל, במתכונת של שמיים פתוחים יאפשרו להגדיל את כמות הטיסות. לבריטיש אירוויס תהיה אפשרות לנחות ולהמריא מהית'רו ותקבל כמות זהה של מקומות גם בתל אביב, אבל אל על לא תקבל יחס דומה בהית'רו", טען שקדי.

אליעזר שקדי. פורש (צילום: יונתן בייסקי)
מנכ"ל אל-על, אליעזר שקדי | צילום: יונתן בייסקי

"למתחרים יש גם טיפול בהוצאות ביטחון", הוסיף שקדי וציין, "גם אנחנו צריכים לקבל את אותו מימון. זו אחריות של המדינה. נניח שמדינה באירופה לא מפעילים בדיקות בטחוניות שמתאימות לקריטריון של השב"כ. לנו כחברה ישראלית לא ייאפשרו לטוס לשם. המינימום כשאתה עולה על המגרש - הוא לשחק לפי אותם כללים. זו לא המתכונת המוצעת ותעלה ביום ראשון להצבעה בישיבת הממשלה".

שקדי השיב גם לטענות על פעולות התייעלות הדרושות באל-על והשיב - "הסוגייה של ההתאמות עומדת בפני עצמה. כל חברות התעופה בישראל נמצאות בתהליך התאמות. אבל אני משוכנע שעל פי ההסכם הקיים אי אפשר להתחרות".