דודי ורדי הוא בעל מכבסה בתל אביב, אך במקום לגהץ את הבגדים שמסרו לקוחותיו, הוא גיהץ את חשבון האשראי שלהם ואפילו הזמין חשבון טינדר "פרימיום". ההונאה שלו נאמדת בכ-100 אלף שקלים והוא היה בטוח שאף אחד לא יעלה עליו לעולם - עד שהגיעה טלי - שהגישה תלונה במשטרה, אבל שם תחילה לא רצו לטפל בה. אז היא כתבה פוסט, התראיינה בטלוויזיה והפעילה קשרים עד שהגיעה לחוקרי הונאה במחוז תל אביב. מה עשתה המשטרה עם התלונה שלה? דווקא טיפלה בזריזות - אבל את כל הדרך שטלי הייתה צריכה לעבור עד לשם המצלמה הנסתרת תיעדה.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ורדי ביצע לכאורה עוקץ פשוט ביותר. הוא לקח את פרטי כרטיסי האשראי של לקוחותיו, ביניהם גם ניצולת שואה בת 92, ומבלי שישימו לב השתמש בהם. "הייתה תקופה שאבא שלי חלה ולא בדקתי את החיובים בכרטיס אשראי", שחזרה טלי. "אחרי שהתחלתי לחזור לשגרה גיליתי הורדות שאני לא מכירה. ביררתי עם בתי העסק מי השתמש בכרטיס שלי - והאם אמרו לי - מכבסת הקסטל. אחרי כל התירוצים הוא הודה שהוא גנב ואמר שהוא יחזיר לי את הכסף. ואז התחילה מסכת הטלפונים מהבנק. הוא אמר שהם לא נותנים לו הלוואה. עד היום הוא לא החזיר שקל".

טלי אברהם (צילום: החדשות‎)
טלי אברהם | צילום: החדשות‎

הגענו יחד עם טלי לראות מה יש לדודי ורדי לומר להגנתו. ורדי הוציא אותנו החוצה, והעדיף לא להתעמת עם השאלות הקשות. טלי נשארה בפנים עם המצלמה הנסתרת, אלא שדודי התעקש לסיים את השיחה וביקש מטלי להתקשר אליו יום למחרת. טלי התקשרה לורדי שהודה שגנב, והבטיח שיחזיר את הכסף, אבל זה לא קרה. היא מיד ניגשה למשטרה להגיש תלונה אבל שם לא קיבלו אותה.

"טיפול בתיק? רק בעוד שנתיים"

טלי לא וויתרה. היא כתבה פוסט בפייסבוק, התראיינה בתכנית חיסכון, והפעילה קשרים עד שהגיעה לחוקר הונאה במחוז ת"א. מה שלטענתה הוביל את המשטרה להזדרז לטפל בתלונה שלה. בדצמבר האחרון הוגש נגד ורדי כתב אישום. אבל כשטלי ניגשה למשטרה לברר מה עם התלונה שלה, סיפרו לה שייקחו לפחות חצי שנה - ויכולים לעבור אפילו שנתיים בטרם התיק יטופל.

במשטרת ישראל מודעים לכך שעבירות מרמה, תרמית ועוקץ הן עבירות כאובות. רק בשנה האחרונה עצרה המשטרה 1,802 חשודים והגישה 3,387 כתבי אישום בעבירות מסוג זה. אבל, מה הסיכויים שיטפלו בתלונה המקוממת אבל הקטנה שלכם?

דודי ורדי וטלי אברהם (צילום: החדשות‎)
דודי ורדי וטלי אברהם | צילום: החדשות‎

גלעד בהט, ראש מדור חקירות באגף החקירות והמודיעין: "כשרואים את התמונה כולה הדברים נראים אחרת לגמרי, במשטרה נפתחים מידי שנה 330 אלף תיקי חקירה, רק בעבירות הונאה נפתחים 16 אלף תיקי חקירה מידי שנה, חקירה של עבירה היא לא דבר פשוט היא דבר מורכב ועברות הונאה מורכבות עוד יותר מהעבירות הרגילות".

"החקירות האלה הם חקירות ארוכות מטבען הן דורשות הרבה סבלנות , אזרחים שלא מקבלים עדכון שוטף לגבי מה נעשה עם התיק שלהם בהחלט נמצאים בתסכול", המשיך בהט. "בסופו של יום המבחן שלנו הוא האם הצלחנו לאסוף ראיות, ולהוכיח מעל לכל ספק סביר את אשמתו של החשוד, ולא האם עשינו את העבודה מהר ולא טוב".

"אני לא יכול להיות ערב לכך שהאזרח יהיה מרוצה", הסביר בהט. "גם בתיקים שמוגש בהם כתב אישום. יכול להיות שהאזרח לא קיבל בסוף את הפיצוי, למרות שהעבריין נענש, והוא לא יהיה מרוצה. התפקיד שלי הוא להגיע לחקר האמת, לוודא שאני בא חשבון עם אותו עבריין ועושה כל מה שאני יכול כדי לאסוף את הראיות".

"התמונה נראית אחרת", בהט (צילום: החדשות‎)
"התמונה נראית אחרת", בהט | צילום: החדשות‎

לא בטוח שהתשובות שנתן ראש מדור חקירות במשטרה יספקו את האזרחים שימשיכו לחכות לטיפול בתלונה שהגישו או שניסו להגיש. האמון הקיים ביחסים המורכבים בין המשטרה לאזרחים ימשיך להידרדר אם לא יינקטו צעדים משמעותיים. צדק צריך להיעשות, לא רק להיראות. אנחנו נמשיך ונעקוב.

דודי ורדי מסר בתגובה באמצעות עורכת דינו מירי פרידמן: "בשלב זה, לפני ההליך המשפטי, עומדת למרשי חזקת החפות. חבל שהתקשורת ממהרת להרשיעו עוד בטרם התחיל משפטו. מוטב לתת לבית המשפט להחליט ולא לחרוץ את דינו של אדם בתקשורת. לעתים קורה שאדם מזוכה ומתברר כי היה עשן, אבל לא הייתה אש".