חודש אפריל היה החלש ביותר בתחום הנדל"ן ב-20 השנים האחרונות, זאת מלבד ה"קיפאון הרגעי" שחל בקורונה, כך לפי סקירת הכלכלנית הראשית. לא רק שרמת העסקאות צנחה תוך שנה ב-55%, הקיפאון הוא כבר לא נחלתו של המרכז לבדו - והחל לתת את אותותיו גם בפריפריה.

נדל"ן - סיקור N12

לפי הנתונים, הקבלנים מכרו בחודש אפריל כ-1,488 דירות בלבד - זאת כולל דירות מחיר למשתכן, ירידה של 53% בהשוואה לאפריל אשתקד. מדובר במגמה שנמשכת כבר חודשים ארוכים, והורגשה עד כה בעיקר במרכז. כך לדוגמה, אזור המרכז ורחובות, שמזוהים בדרך כלל עם רכישות של זוגות צעירים, הובילו את הירידות במכירות הקבלנים, עם שיעור ירידה של כ-70%.

לאחר שבשלושת החודשים הראשון של 2023 שיעור המכירות באזורי הביקוש ירד בשיעור חד בהרבה מבפריפריה, בחודש אפריל הפער הצטמצם משמעותית. מעבר לכך, בעוד באזורי הביקוש במרכז שיעור הירידה בביקוש התייצב, שיעור הירידה בביקוש בפריפריה הולך ומאיץ.

בניין דירות בנתניה (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
שיעור הירידה בביקוש בפריפריה הולך ומאיץ. ארכיון | צילום: גילי יערי, פלאש 90

באגף הכלכלנית הראשית מעריכים כי ה"הצטרפות" המאוחרת של אזורי הפריפריה למגמה נובעת מרמות המחירים הנמוכות יותר ביחס למרכז, שהצליחו "למשוך" קונים בחודשים הקודמים. אך כעת, כשהריבית ממשיכה לעלות ויוקר המחיה ממשיך להקשות, גם שם הרכישות הופחתו יותר ויותר מאתגרות והביקוש יורד.

הירידה בהיקף העסקאות מלווה גם בירידה בהיקף המשכנתאות. לפי נתוני בנק ישראל, בחודש מאי נתנה המערכת הבנקאית משכנתאות בהיקף כולל של 6.5 מיליארד שקל, נתון הנמוך בחצי מנקודת השיא שנרשמה בחודש מרץ 2022, אז נטל הציבור משכנתאות בהיקף של 13 מיליארד שקל.

"הזוגות התעייפו מהמתנה לירידה מחירים"

דרור תורן, מנכ"ל אמריקה ישראל השקעות, עוד לא מרגיש את הירידה בביקושים בפריפריה: "במרכז מרגישים את ההאטה, אין חוכמות. אבל בפרויקטים בטבריה, נוף גליל, וקריית אתא - עוד אין. שם המחיר מתחיל ממיליון וחצי, ואנשים מבינים שהקבלנים לא במצב להיט, אפשר לתפוס אותם במצב שלא יהיה בעוד שנה או שנה וחצי. אנחנו לדוגמה מציעים עסקאות מימון, שייקחו את המשכנתא מאוחר יותר".

עם זאת, ה"קיפאון" בשוק במרכז בהחלט מורגש. "אנחנו עומדים לצאת עם פרויקט ברמת אביב. אם פעם הייתי מתכנן למכור שתי דירות בחודש, אני לוקח בחשבון שאני עלול למכור דירה בחודש או דירה בחודשיים. בבת ים לדוגמה, אני מרגיש האטה. אם הייתי ברמה של למכור שלוש דירות בחודש, אני נמצא בדירה בחודש. ממשיכים לעבוד, ומקווים לימים טובים יותר".

עם זאת, תורן מדגיש כי שוק הנדל"ן שונה מאוד בין המרכז והפריפריה, והנתונים לפיהם הקיפאון החל להתפשט לצפון ולדרום עוד לא מורגשים בשטח: "אין מצב שבערים האלה (טבריה, נוף הגליל) זה היה האפריל הגרוע ביותר זה עשרים שנה. אנו רואים התגברות ברכישת הדירות מכיוון שישנם זוגות צעירים ומשפרי דיור רבים שהתעייפו מההמתנה לירידת מחירים. הרוכשים האלה הגיעו למסקנה שעליהם לנצל את העובדה שהמחירים לא עולים מזה מספר חודשים".

גורמים נוספים בענף הנדל"ן הביעו ביקורת על כך שהמדינה לא פועלת מספיק על מנת להיערך ל"יום שאחרי" הקיפאון. בינתיים, חלה האטה בהתחלות הבנייה, ובסבירות גבוהה כשהריבית תשוב לסביבה נמוכה, הביקוש הרב יתקל בהיצע נמוך - והמחירים ישובו לעלות.