200 יום מפרוץ המלחמה ויותר ממחצית מבתי העסק בישראל עדיין סובלים מהאטה בפעילות העסקית - כך לפי סקר שערכה חברת המידע העסקי Coface BDI ונחשף אתמול (רביעי) ב"המהדורה המוקדמת". 56% ממנהלי 550 החברות והעסקים במשק הישראלי שהשיבו לסקר ציינו כי הם חווים ירידה בפעילות העסקית בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה.

עוד ב-N12 כלכלה:

החלק המטריד בהודעה של S&P הוא לא הורדת דירוג האשראי
מה הקפיץ את המדד ודוחף מעלה את האינפלציה? אתם
צה"ל מצטייד באלפי רחפנים סיניים - אלו החששות

ועדיין, הנתון החדש מהווה שיפור בהשוואה ל-64% מהעסקים שדיווחו על ירידה בפעילות לעומת התקופה שלפני המלחמה בסיבוב הקודם של הסקר שנערך בחודש ינואר. בסיבוב מוקדם יותר של הסקר, שנערך בנובמבר 2023, כחודש לאחר פרוץ המלחמה, דיווחו 77% מכלל העסקים על פגיעה בפעילות.

20% מהעסקים שהשיבו לסקר באפריל ציינו שהם חווים התכווצות של יותר מחצי בפעילות, לעומת 26% בסקר הקודם.

"העסקים בישראל מתמודדים עם מציאות מורכבת ביותר", אומר יואל אמיר, מנכ"ל Coface BDI. "בתקופה זו הימשכות המלחמה והחשש מהתרחבותה, לצד אתגרים רבים - מחסור בעובדים, סביבת ריבית גבוהה, התייקרויות בעלויות הרכש וקשיי לוגיסטיקה - מקשים מאוד על פעילותם של עסקים רבים. רק לאחרונה נוסף החשש מפני החרם הטורקי על הגבלת היצוא לישראל".

העסקים הקטנים סובלים במיוחד

כמו בסקרים ומחקרים אחרים, גם הסקר של Coface BDI מראה כי הפגיעה חריפה במיוחד בעסקים הקטנים. כך, רבע מהחברות המעסיקות 14-5 עובדים דיווחו כי פעילותן נמוכה מהתקופה שלפני המלחמה. בקרב חברות המעסיקות 50-15 עובדים שיעור הפגיעה היה 19% ובקרב מעסיקי 100-51 עובדים הוא כבר ירד ל-10%. בקרב חברות המעסיקות 101 עובדים ומעלה שיעור החברות שנפגעו היה 6%-7% בלבד.

"העסקים הקטנים תמיד במשבר יותר גדול, אבל כשמסתכלים ברמה מצרפית, רוב העסקים במצב מצוין", אומר אורי בן דב, מנכ"ל IBI קרנות נאמנות, "לראיה, ההכנסות ממיסים חזרו לרמתם בפברואר-מרץ בשנה שעברה". לדבריו, אמנם ענפי התיירות, הבנייה והחקלאות סובלים, אבל ענפים אחרים התאוששו. התאוששות זו נראית בנתוני הצריכה הפרטית הודות לרכישות בקניונים, במסעדות ורכישת חופשות.

מחסור בעובדים - לצד פיטורים

בחינת שיעור החברות שפעילותן טרם חזרה לרמות של לפני המלחמה לפי מגזרי פעילות מראה כי הפגיעה בענף הבנייה הייתה הקשה ביותר: 68% מחברות הבנייה ציינו שחלה ירידה בהיקף פעילותן. גם כאן מדובר בשיפור בהשוואה לינואר 2024, אז דיווחו על פגיעה כ-74% מחברות הבנייה. בה בעת דיווחו באפריל 62% מחברות התעשייה והחקלאות כי הן עדיין חוות ירידה בהיקף הפעילות בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה. בענף ההייטק מדובר ב-41% ובענף המזון והמשקאות ב-31%.

פועלי בניין פלסטינים (צילום: Sebi Berens, Flash90)
פועלי בנייה פלסטינים באתר בנייה ביהודה ושומרון (ארכיון) | צילום: Sebi Berens, Flash90

כשנשאלו לגבי האתגרים איתן מתמודדות החברות, 54% מהן ציינו כי האתגר המרכזי הוא מחסור בכוח אדם ו-43% ציינו את הירידה במכירות. 38% הצביעו על סביבת הריבית הגבוהה ועליות מימון גבוהות ו-19% על בעיות שינוע ולוגיסטיקה.

"זה בלתי נתפס שהאתגר הכי גדול שמתמודדים איתו אחרי מלחמה זה המחסור בעובדים", אומר בן דב, "זה אומר שהמשק במגמת התאוששות משמעותית. דוח מגמות בעסקים החודשי של הלמ"ס מראה שהמשק חוזר לרמות מאוד גבוהות. יש כמה סקטורים שסובלים מאוד: התיירות, כי אין תיירים בארץ; הבנייה, כי חסרים 100 אלף פועלים פלסטינים; והחקלאות שגם שם חסרים עובדים". לפי בן דב, בעיית המחסור בעובדים היא סימן לכך שהמשק במצב טוב.

אלא שבמקביל למחסור בעובדים, 19% מהחברות והעסקים ציינו שנאלצו לפטר עובדים בשל המלחמה - עלייה לעומת 12% בסקר הקודם שנערך בחודש ינואר. לפי Coface BDI תופעת הפיטורים על רקע המלחמה בולטת במיוחד במגזר הבנייה, שכאמור סובל מפגיעה קשה בפעילות על רקע הפסקת הכנסת הפועלים הפלסטינים וחוסר הצלחת הממשלה להחליפם בעובדים זרים.

החרם הטורקי - סנונית ראשונה?

ארדואן (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה ארדואן | צילום: רויטרס

כפי שציין מנכ"ל Coface BDI, ההגבלות שהטילה טורקיה נוספו אף הן לרשימות האתגרים של העסקים בישראל: 30% מהחברות ציינו כי צפויה פגיעה בפעילותן על רקע הודעת טורקיה על הגבלת היצוא לישראל. הדבר בולט במיוחד במגזר הבנייה, שם ציינו 51% מהמשיבים כי הם צופים פגיעה בעקבות המהלך הטורקי.

45% מהחברות ציינו שהפגיעה צפויה להתבטא בהתייקרות בעלויות רכש של מוצרים וחומרי גלם, 22% ציינו מחסור במוצרים ו-20% הצביעו על צורך באיתור מקורות יבוא חדשים. בד בבד גובר החשש מהטלת חרמות נוספים: 40% מהמנהלים שהשיבו לסקר ציינו כי הם חוששים מחרם של מדינות נוספות.

התאוששות תחת סימן שאלה

למרות הכול, לפי בן דב נתוני הרבעון הראשון של 2024 צפויים להראות צמיחה חזקה. לדבריו איתות לכך רואים גם בנתונים של Coface BDI, שמראים את מגמת הירידה בשיעור העסקים שמדווחים על פגיעה בהכנסות בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה.

כך נראתה התקיפה החריגה בדרום לבנון
צה"ל תוקף בדרום לבנון, השבוע

ההתאוששות בצריכה היא גם זו שמובילה לאינפלציה במשק: "אחת הסיבות שאתה רואה שהריבית לא יורדת היא בגלל האינפלציה. יש אינפלציה כי יש עליית מחירים והמחירים עולים כי יש ביקושים חזקים", מסביר בן דב.

בן דב מודה שבתרחיש של הסלמה בצפון, הימשכות המלחמה והמשך הגידול בהוצאות הביטחון - ההתאוששות של המשק הישראלי תהיה במצב שאלה.