המלחמה בין ישראל לחמאס פוגעת בעסקי כמה מענקיות המזון האמריקאיות: מנכ"ל מקדונלד'ס כריס קמפצ'ינסקי הודה כי רשת המזון המהיר הגדולה בעולם חווה ירידה בהכנסות, וקשר זאת למלחמה בעזה. רשת ההמבורגרים עומדת במרכז קריאות לחרם מצד קבוצות-פרו פלסטיניות זה כשלושה חודשים, לאחר שנציגות החברה בארץ הציעה ללוחמי צה"ל אוכל בחינם.

בעקבות החרם: מקדונלד'ס מלזיה תובעת את ה-BDS
מגישת חדשות בטורקיה פוטרה בגלל כוס סטארבקס
הניסיון הפרו-פלסטיני להחליף את ההיי-טק הישראלי
וויקס פיטרה עובדת אנטי-ישראלית - ויצרה סערה

"לבנו עם קהילות ומשפחות שנפגעות מהמלחמה במזרח התיכון. אנחנו מגנים אלימות מכל סוג ומתנגדים בנחרצות לשיח שנאה", כתב קמפצ'ינסקי בפוסט שפרסם בלינקאדין. "אני מודה כי מספר שווקים במזרח התיכון וכמה מחוץ לאזור חווים השפעה משמעותית על עסקיהם לאור המלחמה ומידע שגוי שמשפיע על מותגים כמו מקדונלד'ס. זה מייאש ולא מבוסס. בכל מדינה שבה אנו פועלים, כולל במדינות מוסלמיות, מקדונלד'ס מיוצגת בגאווה על ידי מפעילים מקומיים הפועלים ללא לאות כדי לשרת ולתמוך בקהילות שלהם תוך שהם מעסיקים אלפי עובדים מקומיים".

המבורגר של מקדונלד'ס (צילום: AP)
המבורגר של מקדונלד'ס | צילום: AP

הפוסט שפך זרקור על תופעה שעד כה לא היה ברור עד כמה היא מצליחה להשפיע: קריאות לחרם כנגד חברות פרטיות על רקע המלחמה בין ישראל לחמאס. בחלק מהמקרים הקריאות לחרם הן על עצם פעילות החברות בישראל, כמו אלו נגד רשת קמעונאות המזון הצרפתית קארפור. במקרה של מותג הספורט פומה הקריאות להחרמתו הגיעו על רקע מתן החסות לנבחרת ישראל בכדורגל, שהחוזה לגביו עומד להסתיים בקרוב.

דבריו של קמפצ'ינסקי מאשרים לכאורה דיווחים על ירידה בתנועה לסניפי מקדונלד'ס במצרים ובכווית. עם זאת, לא ברור עד כמה הן משפיעות במדינות מערביות כמו בארה"ב, שם תת-רשת חדשה בשם CosMcs שפתחה החברה בטקסס זכתה לתורי ענק.

סטארבקס: חרמות משני הצדדים

חברה אחרת שתוצאותיה נפגעו במקביל לקריאות לחרם נגדה היא רשת הקפה סטארבקס, אף שזו לא פועלת כלל בישראל. ארגון העובדים של הרשת בארה"ב הביע תמיכה במאבק הפלסטיני בטוויטר, ונענה בקריאות לחרם מצד הימין האמריקאי. הרשת איימה לתבוע את ארגון העובדים - ונענתה בקריאות לחרם משמאל.

מוחים פרו-פלסטינים מחוץ לסניף סטארבקס (צילום: רויטרס)
מוחים פרו-פלסטינים מחוץ לסניף סטארבקס בשיקגו | צילום: רויטרס

בחודשים האחרונים צנחה מניית החברה, אך אנליסטים טוענים כי קשה למצוא קשר ישיר בין המחאות נגד החברה ובין ביצועיה בבורסה. זאת בעיקר מאחר שלא חלה ירידה מהותית במספר המבקרים בסניפים. לפי הערכות הפגיעה במניה נובעת יותר מכך שקצב הגידול של המבקרים לא צומח באופן שמספק את ציפיות המשקיעים.

וויקס: הפיטורים שהובילו לביקורת

עוד חברה שעומדת במרכז קריאות לחרם על רקע המלחמה בעזה היא חברת ההיי-טק הישראלית וויקס (Wix), שמציעה פלטפורמה להקמה פשוטה של אתרי אינטרנט. הקריאות להחרמת החברה הגיעו לאחר שוויקס פיטרה עובדת בסניף האירי שכתבה כי ישראל היא מדינת טרור. הביקורת על המהלך הגיעו עד לפרלמנט האירי וגררו הודעת גינוי לחברה מראש ממשלת אירלנד.

קורטני קרי (צילום: לינקדאין @Courtney Carey)
עובדת וויקס שפוטרה לאחר התבטאות אנטי-ישראלית | צילום: לינקדאין @Courtney Carey

בחודש החולף מניית וויקס דווקא טיפסה ביותר מ-15% ובשלושת החודשים האחרונים בכ-30%. מייסד ומנכ"ל החברה אבישי אבהרמי אמר לאחרונה בראיון לאתר הטק The Verge כי אינו מסתיר את הקשר של וויקס לישראל, ואף הצהיר כי היא מסירה אתרים שהוקמו בפלטפורמה שלה וקוראים להשמדת ישראל.

במקביל החלו קריאות בעולם הערבי להחרמת רשת המזון המהיר KFC, שפתחה לאחרונה מספר סניפים חדשים בישראל. לפי רויטרס, עובדים בסניפי הרשת בכווית טוענים כי בחודש האחרון הסניפים ריקים מאדם.