כנראה שהרגשתם את זה בכיס, אבל עכשיו זה רשמי: ישראל "הוכתרה" למקום הראשון ב-OECD במדד יוקר המחיה. הארגון בדק כמה יעלה סל מוצרים ושירותים, הכולל לדוגמה קניות בסופר ומחירי שכירות, בכל אחת ממדינות הארגון. ישראל הגיעה בשנת 2022 למקום הראשון ברשימה - כשהישראלים שילמו את המחירים הגבוהים ביותר בעולם המערבי.

סיקור N12

זה ברור בכל נסיעה לחו"ל, וגם סתם למי שזוכר מה היה פה עד לפני כמה שנים, ישראל הפכה יקרה מאוד. זה קשור בין היתר למונופולים, לקושי לייבא, וגם להתחזקות השקל מול המטבעות המקבלים בשנים האחרונות. ב-OECD קובעים כעת כי בסוף 2022, הייתה ישראל היקרה ביותר מבין המדינות שנמדדו, ויקרה ב-38% מהממוצע בארגון.

מדד רמת המחירים במדינות ה-OECD
מדד רמת המחירים במדינות ה-OECD

מדד רמת המחירים בכל מדינה המוצג בדוח, משקף את היחס בין כוח הקנייה לשער החליפין של המטבע המקומי. המדינה שבה רמת המחירים הכי גבוהה אחרי ישראל היא שוויץ, בהמשך אחריה מופיעה במקום הרביעי ארה"ב, 9 מקום אחריה בריטניה, במקום ה-17 גרמניה, במקום ה-21 צרפת, לקראת סוף הרשימה רוסיה ואחרונה טורקיה.

עליות מחירים רצופות מאז תחילת שנות ה-2000

הנתונים מתייחסים אמנם לשנת 2022, אבל משקפים מגמה של עליות מחירים רצופות מאז תחילת שנות ה-2000. ב-2005 לדוגמה, סל המוצרים והשירותים היה זול ב-18% בישראל בהשוואה לממוצע במדינות הארגון. ישראל הייתה אז ב"מקום טוב באמצע", וזולה בהשוואה למדינות כמו ספרד, איטליה, גרמניה ואחרות. תוך 20 שנה, "טיפסה" ישראל בטבלה והגיעה למקום הראשון ביוקר המחיה.

ממשלת בנט לפיד אמנם אחראית לנתוני 2022, אבל כפי שניתן לראות, המחירים בישראל הלכו ועלו בשיעור חד גם לאורך ממשלות נתניהו. בחוק ההסדרים האחרון לא קידמה הממשלה רפורמות משמעותיות שנועדו להוריד את רמת המחירים בישראל. כעת מקדמת הממשלה רפורמה בייבוא, שאמורה להוריד את מחירי מוצרי הצריכה. הממשלה עוד לא הציגה רפורמה משמעותית לטיפול במחירי הדיור והשכירות, שצפויים להוסיף ולעלות כשנחזור לסביבת ריבית נמוכה. 

דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מדצמבר 2022 ניתח את סל המוצרים שמודד ה-OECD, וניסה להתחקות אחרי הבדלי המחירים בין ישראל ושאר מדינות הארגון. לפי כותבי הדוח, מחירי החלב, הגבינות והביצים יקרים בישראל בכ-79% בהשוואה לממוצע מדינות הארגון. מחירי הדיור ואחזקת הדירה (גז, חשמל וכו׳) היו גבוהים בכ-48% מהממוצע ב-OECD, ומחירי המזון בכלל היו גבוהים ב-36%.