הישראלים לוו בחודש מרץ משכנתאות בהיקף של 6.7 מיליארד שקלים, לעומת כ-13.4 מיליארד שקלים במרץ הקודם. מדובר בירידה של 50%  בשנה האחרונה. עם זאת, מדובר בעלייה של כמיליארד שקלים - שיעור של 18%, לעומת חודש פברואר, אך זו אופיינית לחודש מרץ. העלייה הזו היא הראשונה אחרי ירידות רצופות מאז חודש פברואר. הסבר אחד לתופעה הוא שהישראלים מתחילים "להפנים" את חוסר הודאות - וחוזרים, בהדרגה, לרכוש דירות.

סיקור N12

"בשנה החולפת מחירי הדיור עלו בכ-20%, הריבית קפצה בצורה דרמטית, האינפלציה עלתה - ונכון להיום נראה שהביקושים מעט נרגעו ונכנסו לעמדת המתנה", אומר ל-N12 אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי. "אבל, כל חודש שעובר, לא מוסיף למחפשי הדירה יותר ודאות. הם מבינים שזה מצב השוק כרגע - וצריך לקבל החלטה, לקנות או לא לקנות, לקחת משכנתא או לא לקחת משכנתא".

בחודשים האחרונים רוכשי הדירות עוד "ישבו על הגדר", אבל נראה שכעת חלקם מחליטים לרכוש את הדירות, למרות חוסר הוודאות. "כל זאת קורה כשהאלטרנטיבה של שכירות רק הולכת ומתייקרת גם היא. לכן, אני מעריך שלאט לאט נראה חזרה לשוק של מי שזקוקים לדירה - ונראה את היקף המשכנתאות עולה גם בחודשים הבאים".

אתר בניה בבאר יעקב, פברואר 2022 (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90)
נמשך השפל בשוק הדיור | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

הערכה: הירידה בשוק הדיור תימשך

נתון היקף המשכנתאות נמצא בירידה מאז אוקטובר 2022 - ומסמן האטה בשוק הדיור. בסביבת הריבית הגבוהה, המשכנתאות הפכו יקרות יותר - ופחות ישראלים יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה בעזרת הלוואה. השפל העמוק בשוק הדיור נרשם גם בנתוני רשות המסים שפורסמו מוקדם יותר השבוע. הכנסות המדינה ממסי מקרקעין נחתכו בכמיליארד שקלים לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, כ-40%. בנוסף, במדד המחירים האחרון שפורסם ביום שישי נצפתה לראשונה אחרי 3 שנים ירידה במחירי הדיור. 

ההערכה היא כי שוק הדיור ימשיך להראות ירידות מחירים גם בהמשך 2023. גם קצב התחלות הבנייה צפוי לרדת בהתאם, לכ-40 אלף התחלות בנייה ב-2023 לעומת כ-67 אלף בשנה שעברה. הירידה בהתחלות הבנייה צפויה להוביל לעליית מחירים במחצית השנייה של העשור.

ד"ר יאיר דוכין ראש תוכנית ה-Mba בהתמחות מימון נדל"ן בביה"ס למנהל עסקים באונ' העברית, הסביר בשיחה עם N12 את המצב בשוק הדיור: "בצד הביקוש, יש התייקרות דרמטית של המשכנתאות, ולא מעט רוכשים יוצאים מהשוק כי מעריכים שלא יעמדו בהחזרים. במצב של ריבית גבוהה, גם המשקיעים יוצאים משוק הדירות - ובמצב כזה דירות רבות לא נמכרות".