האטה מזערית באינפלציה: מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4% בחודש מרץ 2023, מעט מתחת לתחזיות. המדד השלים עלייה של 5% ב-12 החודשים האחרונים, לעומת אינפלציה של 5.2% בחודש הקודם. המשמעות - האינפלציה מאטה, ולמרות זאת ייתכן שהעלאת ריבית נוספת תגיע בקרוב. כעת, עיני המשקיעים לבשורות הערב מחברת מודי'ס, שתפרסם דוח בנוגע לדירוג האשראי של ישראל.

בחודש שעבר האינפלציה הפתיעה לרעה, כשהמדד המחירים לצרכן התייקר ב-0.5%, לעומת 0.3% שצפו הכלכלנים. החודש, המדד מתנהג "בהתאם לציפיות" ואף מנצח אותן, כשהקונצנזוס בקרב הכלכלנים עמד על 0.45-0.5%.

סיקור N12

מה התייקר במיוחד

מדד המחירים משקף את סל המוצרים והשירותים שצורך משק בית ממוצע בישראל, ובכל חודש בודקים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אילו הוצאות התייקרו לעומת החודש הקודם - ואילו הוזלו. סעיפים שמתייקרים לוקחים את המדד כלפי מעלה, בעוד סעיפים שהופכים זולים יותר מושכים אותו כלפי מטה. עם זאת, להוצאות כבדות יותר, כמו לדוגמה ההוצאה על הדיור, יש משקל גבוה יותר במדד. שקלול השינוי במהלך החודש בכל סעיף וסעיף - הופך ל"שינוי החודשי" במדד המחירים, שהסתכם הפעם בעלייה של 0.4%.

חנות בגדים אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
למרות המבצעים לפסח, עלייה בביגוד וההנעלה. ארכיון | צילום: חדשות 2

העלייה בחודש מרץ נבעה בין היתר מעלייה של 4.1% במחירי ההלבשה וההנעלה, למרות מבצעים ברשתות האופנה לקראת חג הפסח. עליית מחירים של 0.6% נרשמה גם בסעיף הדיור. סעיף שמשך את המדד כלפי מטה היה ירידה של 2.8% במחירי הפירות הטריים, ככל הנראה בשל כניסתם לשוק של פירות הקיץ הזולים יותר.

גם שכר הדירה מוסיף להתייקר. שוכרים שחידשו חוזה שילמו החודש כ-4.2% יותר על אותה דירה, ושוכרים חדשים שילמו 7.2% יותר על אותה דירה. מנתוני מדד המחירים עולה כי המלונות התייקרו בחודש מרץ ב-6%. מחירי החד פעמיים הוזלו ב-7.2%, בהתאם להורדת המס. נתון שזינק הוא מחירי המצות שהתייקרו ביותר מ-20% לעומת השנה שעברה.

ירידה במחירי הדיור

בתחום הנדל"ן יש בשורות טובות במיוחד, ומהשוואת העסקאות בחודשים ינואר פברואר לעומת דצמבר ינואר, נמצא כי מחירי הדירות ירדו ב-0.2%, לראשונה מאז מאי 2020. בהסתכלות שנתית - קצב העלייה השנתי ממשיך להיבלם ועומד על 12.7% בשנה האחרונה.

בפילוח שינויי מחירי הדירות לפי מחוזות, בחודשים ינואר-פברואר 2023 לעומת החודשים דצמבר 2022-ינואר 2023, נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (1.1%-), צפון (2.2%), חיפה (0.5%-), מרכז (0.3%), תל אביב (0.5%-) ודרום (1.5%-).

בהשוואה בין התקופה הנוכחית ינואר-פברואר 2023, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ינואר-פברואר 2022, נרשמו עליות מחירים בכל המחוזות: צפון (17.2%), מרכז (14.6%), חיפה (13.6%), תל אביב (11.1%), ירושלים (10.1%), ודרום (9.1%).

אתר בניה בבאר יעקב, פברואר 2022 (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90)
לראשונה זה שנים - ירידה במחירי הדיור. ארכיון | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

שר הבינוי והשיכון הקודם זאב אלקין הגיב לירידת מחירי הדיור: "אמרנו שבשנת 2023 עליית מחירי הדיור תיבלם והנה זה קורה: היום פורסם שמחירי הדירות ירדו בחודשי ינואר-פברואר 2023. חשוב לשמור על הקצב. השר גולדקנופף, תתעקשו גם השנה על יותר מ-100 אלף שיווקים ולא פחות מ-30 אלף דירות בהנחה -
ואל תסכימו לתוכנית האוצר לפגוע קשה בהנחות לזוגות צעירים".

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו הגיב לפרסום המדד: "שוב מוכח שעליית הריבית רק מלבה את האינפלציה. בנק ישראל לוקח בשבי את המשק הישראלי בכלל ואת תחום הדיור למסע שפוגע בכל אזרחי המדינה והורס את חלומם המוצדק של מי שנזקקים לדירה ועליו ולעצור את עליית הריבית מיד. ירידת מחירי הדיור מבורכת אך מוקדם לחגוג בשל הקיטון הדרמטי בהיצע הדירות שיגרור את השוק לזינוק מחירים בהמשך".