הנתונים המדאיגים שפרסמה הרשות לחדשנות ביממה האחרונה בנוגע להיי-טק הישראלי - לא הפתיעו את בכירי הענף. בעת של משבר עולמי בענף, ישראל נקלעה למשבר חמור עוד יותר - שקשור לחוסר הוודאות והחשש ממשבר החוקתי. "זה משהו שכולנו מרגישים ושומעים", מספר מתי גיל, מנכ"ל AION Labs. "כבר חודשים שאנחנו שומעים אזהרות, אבל עכשיו זו נורת אזהרה מהבהבת עם חותמת ממשלתית ועם נתונים".

סיקור N12

גיל מנהל את AION Labs, מעבדת חדשנות שהיא נציגות ישראלית של ארבע חברות פארמה בין לאומיות, שמטרתה לייצר חברות ביו-טק חדשות. בשנה וקצת של פעילות, העמידו ארבע חברות, וכעת מקימים חברות נוספות. "אלה גם חברות של טאלנטים ישראלים, אבל גם אנשים שמגיעים במיוחד מחו"ל להקים את החברות בארץ ולהתמקם כאן", מסביר גיל.

בסקירה של רשות החברות הביעו חשש כי חברות ישראליות יתחילו להירשם ברובן בחו"ל, מה שיגרום להגירה של כוח אדם ובהמשך גם אובדן של הכנסות ממסים. "אין ספק שאתה שומע דאגה מטאלנטים לבוא לארץ, ושומעים גם דאגה של ישראלים לרשום את החברות שלהם כאן. בעיקר שומעים מהמשקיעים שהם חוששים שהחברות יוקמו כאן בישראל", מספר גיל.

"מקווים שלא ניפגע יותר מדי"

"אנחנו פועלים למרות זאת, מוטרדים אבל מקווים שלא ניפגע יותר מדי". עם זאת, הדאגה של גיל היא כלפי ענף הביו-טק כולו: "היינו בתנופה מאוד מאוד חיובית, עם מצבור של חברות חדשות שצמחו בשנים האחרונות. אין ספק שחוסר הוודאות, שמביאה איתה המהפכה המשפטית, מבריחה מכאן חברות ומשקיעים", אומר גיל.

מתי גיל (צילום: אלעד מלכה, יחצ)
צילום: אלעד מלכה, יחצ

תגובת מטה מחאת עובדי ההייטק לדוח של רשות החדשנות: "הנזק שממשלת נתניהו וסמוטריץ' גרמה להייטק ולכלכלה הישראלית לאחר חמישה חודשים בלבד, צריך להדיר שינה מכל אזרח ישראלי - ללא הבדל של עמדה פוליטית או מגזר. אלו כבר לא רק אזהרות, את השלכות פעולות הממשלה מרגישים ביתר שאת בהייטק, אבל כל אזרח ישראלי ירגיש אותן ביומיום כאשר יצומצמו תקציבי הביטחון, התשתיות, הבריאות והחינוך".

במטה המחאה הוסיפו: "לפני ששר האוצר ותומכי ההפיכה יגיבו שוב שכותבי הדוח לא מבינים בישראל ובכלכלה, נזכיר שהפעם זו זרוע ממשלתית שקבעה כי סיבת הפגיעה היא ניסיון ההפיכה המשפטית שיצרה אי ודאות קיצונית למשקיעים. רק גניזת חוקי ההפיכה יכולה להציל את ההייטק והכלכלה הישראלית".