רשות החדשנות פרסמה היום (שני) תחזית קודרת בכל הקשור לענף ההיי-טק הישראלי. לפי סקירה שערכה, המשבר בהיי-טק הישראלי עמוק ועיקש יותר מבשאר העולם, וקשור קשר ישיר לחוסר הוודאות שגורר המשבר החוקתי שפוקד את המדינה. דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות אמר ל-N12: "הממשלה צריכה לשקול לסייע לחברות".

בסקירה שפרסמה רשות החדשנות בולט הפער המתגבר בין ביצועי הבורסה בישראל ובשווקים המקבילים בעולם. עד שנת 2022, הייתה התאמה כמעט מושלמת בין מדד ת"א טכנולוגיה, לבין מדד הנאסד"ק האמריקני. מהתאמה של 0.93 בשנת 2022, ירדנו למתאם שלילי של 0.24- בתחילת 2023. במילים אחרות, הנאסד"ק קופץ למעלה - ובמקום להצטרף, תל אביב מציגה תשואה כמעט אפסית.

"אנחנו לא התבטאנו עד שלא התחלנו לראות נתונים אמפיריים", מסביר ל-N12 דרור בין, מנכ"ל הרשות. "רואים התפצלות של שווי המניות בבורסה הישראלית לעומת הנסדא"ק. בעבר הייתה קורלציה כמעט מושלמת - ובשבועות האחרונים זה התנתק".

בורסה, מניות (צילום: Don Mason, getty images)
על שווי המניות בבורסה הישראלית לעומת הנסדא"ק: "בעבר הייתה קורלציה כמעט מושלמת" | צילום: Don Mason, getty images

הסיבה לביצועים הבעייתיים של ההייטק הישראלי ככל הנראה לא תפתיע אתכם. אחרי שיחות עם משקיעים, יזמים וקרנות כך הסבירו את המשבר בסקירת הרשות: "הרבעון הראשון התאפיין בתהליכים מואצים לביצוע שינויים במבנה המערכת המשפטית. חוסר היציבות מייצר תפיסות אי-וודאות המקטינות את כדאיות ההשקעה בישראל בעת הזו. לאור מצב עניינים זה קיים חשש מהותי כי ישראל תתנתק בתקופה הקרובה ממגמות תנועות ההון העולמיות וכי חלקה בעוגת השקעות הון הסיכון העולמיות יקטן".

מגמה שמדאיגה במיוחד את רשות החדשנות היא רישום החברות הישראליות בחו"ל. "פעם ברירת המחדל הייתה לרשום את החברה בחו"ל. בעשור האחרון ברירת המחדל הפכה להיות רישום בישראל, והגענו לזה ש-80% מהחברות נרשמות בישראל", מספר בין. "החשש שלנו הוא מהתהפכות - התחזית היא ש-80% ירשמו בחו"ל בשנים הקרובות". בינתיים מדובר בעיקר ברישות משפטי, אך אם גם הקניין הרוחני ירשם בחו"ל מדובר באובדן הכנסה משמעותי למדינת ישראל.

אז מה אפשר לעשות?

"קודם כל צריך לפתור כמה שיותר מהר את המשבר החוקתי, ולפתור אותו בצורה שלא תשאיר חוסר ודאות בהמשך", מסביר בין. "יש עוד כלים שיכולים לסייע: אחד הדברים הראשונים שאפשר לעשות זה חקיקה שתסייע לחברות, אפשר לשקול השקעה ישירה של הממשלה. יש כל מיני כלים שאפשר לשקול - ועכשיו זה הזמן לשקול אותם".

הסקירה הוצגה לשר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס, שראה אותו בחומרה: "ממצאי המחקר של רשות החדשנות מחייבים את הממשלה לפעולה מהירה כדי לשנות את המגמה המדאיגה שעולה ממנו. העובדה לפיה ההאטה בהשקעות ההון בתעשיית היי-טק היא בינלאומית ונמשכת כשנה, אינה מונעת ממשרדי האוצר, החדשנות והכלכלה לפעול בשורה של פעולות שישמרו ויחזקו את ההייטק כקטר של הכלכלה הישראלית".

שרת החדשנות לשעבר, אורית פרקש הכהן מסרה: "כמה עצוב. רשות החדשנות מתריעה בנתונים מדאיגים! עוד קורבן של החקיקה המשפטית שפוגעת בתעשייה הכי אסטרטגית של כלכלת ישראל"