שר הכלכלה ניר ברקת יקדם תוכנית נגד היבואניות הגדולות, לאחר שהושמטה מחוק ההסדרים. אמש פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי הוא צפוי לקדם את המהלך במתכונת הנוכחית כהצעת חוק ממשלתית, בתמיכת ראש הממשלה נתניהו. המשמעות היא שהצעת החוק תגיע לדיון בוועדת הכלכלה - ולטענת ברקת הוא מתואם בקידום המהלך עם ביטן. מטעם יו"ר הוועדה דוד ביטן נמסר הבוקר (שני) ל-N12 כי הוא תומך בחוק.

סיקור N12

ניר ברקת (צילום: Yonatan Sindel, flash90)
מקדם את החוק למרות התנגדות סמוטריץ'. שר הכלכלה ברקת | צילום: Yonatan Sindel, flash90

מדובר בפרק שהיה מרכזי בחוק ההסדרים לפני שהושמט - ובא לפתור כשלי שוק בתחום המזון, שמייקרים את הקניות שלנו בסופר באופן ניכר. המהלך התבטא בכמה סעיפים שונים: 

איך יוזיל החוק את המחירים בסופר?

על פי הנוסח שקודם בתחילה, יבואניות שהתקשרו בבלעדיות עם יצרן בחו"ל לא יוכלו לחתום איתן על סעיף שלפיו ספקים אחרים של המוצר באירופה לא יוכלו למכור את מוצריהן ליבואניות אחרות לישראל. לדוגמה, חברה שמביאה ארצה את ברילה ביבוא ישיר, לא תוכל לדרוש מענקית הפסטות כי ספקי המשנה שלה באירופה לא ימכרו את הפסטה ליבואניות המתחרות בישראל. כך יתאפשר יבוא מקביל בהיקפים גדולים בהרבה.

כתבת מגזין קונות בסניף רמי לוי בירושלים - נתי שוחט (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
המונופול של היבואניות הגדולות על המדפים ישבר? תמונת ארכיון | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

בנוסף, הספקיות הגדולות יצטרכו לבחור בין היצרנים הגדולים שאותן הן משווקות. המשמעות היא שהיבואניות יצטרכו לבחור אם לספק את מוצריה של יצרנית גדולה אך בבלעדיות, או לספק מוצרים של יצרנית גדולה ויצרניות בינוניות, ללא בלעדיות.

כמו כן, סופר שירצה לפתוח סניף נוסף באזור ביקוש, מה שנחשב היום למסובך רגולטוריות, יוכל לעשות זאת בקלות אם יתחייב לספק את מוצריהן של יצרניות קטנות. רשת שרוצה לפתוח סניף נוסף באזור ביקוש, תצטרך להתחייב ששיעור ניכר מהמכירות שלה יהיה ממוצרי הספקיות הקטנות. כך, הספקיות הקטנות יקבלו "דריסת רגל" בסופרים, והמונופול של אלה הגדולות על המדפים ישבר.

ח"כ ביטן וח"כ סמוטריץ' (צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות)
יו"ר ועדת הכלכלה ביטן תומך, סמוטריץ' מחוץ למהלך | צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות

יתר על כן, ספקיות לא יוכלו להתנות הנחה לרשת שיווק בכך שירכשו מוצר אחר שלהן. היום, ספקיות גדולות מוכנות לתת הנחה על מוצר נמכר שלהן, כמו לדוגמה נייר טואלט, אם הרשתות יתחייבו לקנות מהן גם את השוקולד שהן משווקות או את משחות השיניים. מאחר שהמקום בסופר מוגבל, כך נדחקות החוצה יצרניות קטנות, שיכולות להציע את השוקולד או את משחת השיניים במחיר נמוך יותר לצרכן.

סמוטריץ': "ידענו שנחטוף אש ויגידו שנכנעו לטייקונים"

המהלך נעשה בניגוד לעמדת שר האוצר, שסבור שיש לבחון לעומק את ההשלכות של הצעת החוק. סמוטריץ' מתכוון להקים ועדה ליוקר המחיה שתדון גם בחוק הזה. אלא ששר הכלכלה ברקת לא מתכוון לחכות. הוא קיבל אור ירוק מראש הממשלה לקדם את ההצעה בנוסח הנוכחי, עוד לפני הקמת הוועדה של סמוטריץ'. שר האוצר - בכלל לא היה מודע למהלך. 

בעת שהציג את התקציב לפני שלושה חודשים, התייחס שר האוצר סמוטריץ' להורדת אותו פרק מרכזי מחוק ההסדרים. "הייתה תכנית, החלטנו לסגת ממנה. הבנו שבסופו של דבר היא תפגע ביצרנים קטנים כאן. אני חושב שבהקשר של היבואנים הגדולים זה מהלך שהיה נכון, אבל בשימוע שעשינו קיבלנו פניות שזה יפגע ביצרנים. אמרתי לאנשים שלי שלמרות האש שנחטוף ויגידו שנכנענו לטייקונים, צריך לעשות צעד מדויק יותר".