ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳, ערכו מסיבת עיתונאים בשבוע שעבר והבטיחו: קיצוץ ממוצע של כ-70 אחוזים בהתייקרות החשמל. לדבריהם, החשמל שתוכנן להתייקר ב-8.2 אחוז, יבלם ויתייקר רק ב-2.5 אחוז. הערב (שלישי) פרסמנו בתוכנית חיסכון - חשבונות החשמל כבר הגיעו, חלקם עם הימים הראשונים של ינואר, והצרכנים דיווחו על עלייה של מעל 8 אחוז בתעריף החשמל, בדיוק כפי שתוכנן במקור.

בפועל, לא הספיקו להכניס את ההפחתה בעלייה בחשבון הקרוב שנקבל. גם בחשבון של חודש פברואר תיכנס רק הפחתה חלקית, והעלאה תגיע לרמה של מעל 6 אחוזים. מה יקרה בהמשך? עדיין תהיה התייקרות, אבל פחות, זאת למרות שבינתיים לא נראה אותה בחשבונות הקרובים. ברשות החשמל כמו גם במשרד האוצר ובחברת החשמל - לא מכירים איזשהו מתווה שיאפשר להגיע להפחתה הזו. כרגע לפחות, אין מתווה כזה על השולחן, ושם גם לא יודעים להגיד איך הגיעו למספר 2.5 אחוז התייקרות בלבד.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בשבוע שעבר חתם שר האוצר על צו שמאריך את ביטול מס הבלו על הפחם, שצפוי להשפיע על מחיר החשמל לצרכן. הצו מאריך את ההפחתה שאושרה כבר בממשלה הקודמת, עד לסוף שנת 2023. הפחתת מס הבלו תצמצם את התייקרות החשמל אך לא תימנע אותה לחלוטין. על פי ההערכות, העלייה במחיר כתוצאה מהורדת המס תרד מ-8.3% לכ-6%.

עלות ביטול מס הבלו על הפחם הוערכה על ידי האוצר בכ-440 מיליון שקלים בשנה. בהינתן תקציב המשכי, הממשלה נאלצה למצוא מקור תקציבי מזדמן למהלך. את הכסף הזה הממשלה מתכוונת לקחת מקרן הפיצויים, ולשנות את החוק כך שלא יצטרכו להפריש לה מיסים השנה. את מחיר החשמל, קובעת רשות עצמאית, ולממשלה אין יכולת להתערב בהחלטות שלה ולהשפיע באופן ישיר על התעריף. לממשלה עומדת האפשרות להפחית את עלויות הייצור, למשל על ידי הורדת המס על חומרי הגלם.