תוספת נקודות הזיכוי להורים עובדים לילדים בני 13 עד 18 תתחיל רק בשנה הבאה - כך עולה מהצעת משרד האוצר שאושרה היום (ראשון) בממשלה. שווי של כל נקודת זיכוי היא 235 שקלים בחודש. התוספת עבור הורים לילדים בני 6 עד 12 תימשך השנה.

החל משנת 2024 ואילך תינתן נקודת זיכוי אחת נוספת לגברים ולנשים בגין כל ילד שמלאו לו לפחות 6 שנים וטרם מלאו לו 18 שנים במהלך שנת המס. משמעות הצעת החוק היא שגברים יהיו זכאים לנקודת זיכוי אחת במס ונשים יהיו זכאיות ל-2 נקודות זיכוי במס בגין כל ילד בטווח הגילאים האמור. שווי נקודת זיכוי במס בשנת 2023 הוא 2,820 שקלים בשנה ומשמעותה של כל נקודה היא הפחתה של 235 שקלים מגובה המס החודשי של מי שזכאי לה.

כיום, אישה זכאית לנקודת זיכוי אחת במס בגין כל ילד בגילי 6 עד 17. בשנת 2022 היו זכאים אבות ואימהות לנקודת זיכוי אחת נוספת במס בגין כל ילד בגילאים 6 עד 12, והצעת חוק המאריכה את תוקפה של הטבה זו עד סוף השנה תובא מחר לאישור ועדת הכספים בכנסת. 

בנוסף, אישרה הממשלה את הגדלת מענק העבודה לאבות. כיום, אימהות עובדות או עצמאיות זכאיות למענק עבודה הגדול ב-50% ממענק העבודה שניתן לאבות עובדים או עצמאיים. בהתאם להצעה שאושרה, מענק העבודה של אבות יושווה לזה של אימהות משנת 2023 ואילך. בקשות למענק עבודה לשנת 2023 יוגשו החל משנת 2024.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "כפי שהבטחנו, נאבקים ביוקר המחיה. הרחבת נקודות הזיכוי להורים לילדים עד גיל 17 תעניק מאות שקלים למשפחות של הורים עובדים. כל אזרחי ישראל מתמודדים עם יוקר המחיה ומשרד האוצר בראשותי עושה צעדים רבים כדי להיאבק ולהקל על אזרחי ישראל. הבאנו תקציב מדינה אחראי שישמור על עוצמתה של כלכלת ישראל והבאנו צעדים שיקלו על המשפחות ויגדילו את ההכנסה הפנויה של האזרחים. נמשיך לעבוד למענכם ולמען מדינת ישראל".

נקודות זיכוי מס להורים עובדים - מה זה אומר בפועל? 

נקודות זיכוי מס הן לא בדיוק "כסף לכיס", אלא תמהיל של זכאויות שהופכות בתלוש השכר להנחה בגובה המס שיש לשלם. באופן בסיסי, כל ישראלי זכאי ל-2.25 נקודות זיכוי, כשנשים זכאיות לחצי נקודת זיכוי נוספת. שוויה של כל נקודה עומד על 235 שקלים בחודש, ומי שמקבלים אותה הם רק מי שנדרשים לשלם מס שעולה על סכום ההנחה. העלות לאוצר לתוספת נקודות זיכוי רק עבור הורים לילדים בגילי 6–12 - מוערכת בכ-850 מיליון שקלים. 

לדוגמה, אם לשני ילדים שמרוויחה 7,000 שקלים בחודש, תשלם 62 שקלים מס בלי ההטבה, ועם ההטבה לא תצטרך לשלם מס בכלל. אבל, למרות ששווי הנקודה (235 שקלים) גבוה משווי ההטבה שקיבלה (62 שקלים), לא תקבל את היתרה לשכר הנטו. אם שכרה של האם מתקרב לשכר הממוצע במשק, כ-12 אלף שקלים, תשלם בלי ההטבה 898 שקלים מס בחודש, ועם ההטבה 663 שקלים. עבור משפחה ישראלית ממוצעת, בעלת שני הורים עובדים ושני ילדים, שווי ההטבה בחודש עומד על כ-440 שקלים בחודש, כ-5,280 שקלים בשנה.