בשנה האחרונה אישר משרד האוצר שורה של הפחתות מכסים על אלפי מוצרים שנכנסו ונכנסים לישראל. אלה, היו חלק מן הצעדים החשובים ביותר לבלימת עליות המחירים בשנה החולפת, ואחת הסיבות שהתייקרות מוצרי המזון בארץ הייתה מתונה ביחס לעולם.

אלא שבעוד שבועיים בדיוק, כל הצווים הללו יבוטלו. "אלה מוצרים שכולנו משתמשים בהם", הסביר אלעד ברשאן, ממורן קרגו, עמילות מכס ושילוח. "כל דבר שאנחנו נוגעים בו, אם הממשלה ושר האוצר יחליטו שלא להאריך את הפטור - המחירים יעלו בחדות בשיעור של עד 12% מ-16 בפברואר".

מירקות ועד כלי מיטה - המחירים יזנקו

כך למשל, צו שהגדיר מכסות יבוא פטורות ממכס של מגוון ירקות: עגבניות, פלפלים, מלפפונים, דלעת, חסה, כרוב, תפוחי אדמה ועוד, אושר עד 15 בפברואר. אם לא יוארכו, הצו יבוטל, והמחיר יקפוץ. צו נוסף שיבוטל בעוד שבועיים הפחית את המכס על ריהוט, כלי מיטה, ושמיכות. כך גם לגבי הצו שיפוג באמצע החודש הבא והוזיל את מחירי הביצים, הדבש ובשר הבקר הטרי. 

עגלת קניות בסופר, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
למשרד האוצר נותרו שבועיים להחליט על הארכה, ולמנוע את ההתייקרות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לדברי רז הילמן, סמנכ"ל רגולציה ותקינה באיגוד לשכות המסחר: "כל אותם מוצרים יהיו חייבים במיסי ייבוא. זה יכול להיות מס קנייה, יכול להיות מכס, וזה מצטבר לסכומים מאוד משמעותיים". אותם סכומים משמעותיים עשויים לנוע בין 6 ל-12% על כל מוצר. 

גם הצעד להסרת המכסים על מוצרי בנייה, דוגמת בטון, גבס וקרמיקה, עשוי להתבטל ולהקפיץ את עלויות הבנייה. בנוסף, יבוטלו הטבות שניתנו עבור מוצרים נוספים: כיורים, אסלות, אמבטיות, ועוד מוצרי בנייה. גם מחירי המכוניות המשומשות עשוי לזנק, אם הצו יבוטל כמתוכנן. 

העלות המוערכת של הארכת הפטור היא כשני מיליארד שקלים. למשרד האוצר נותרו שבועיים להחליט על הארכה, ולמנוע את ההתייקרות.