בנק ישראל העלה את הריבית בפעם השמינית ברציפות: הבנק הכריז היום (שני) על העלאה של 0.5 נקודות האחוז. הריבית במשק מגיעה לפיכך לרמה של 4.25%, וריבית הפריים שצמודה לריבית במשק עולה לרמה של 5.75%. 

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשות הנגיד אמיר ירון, מעלה את הריבית בהעלאות חדות ומהירות מאז חודש אפריל. עד לאחרונה העריכו במשק שההעלאה הנוכחית תהיה האחרונה, אך כעת כבר לא בטוחים בכך. בנוסף היה נדמה שזו תהיה העלאה מתונה בלבד, של 0.25 נקודות האחוז לריבית של 4%. עם זאת, נתוני האינפלציה שפורסמו בשבוע שעבר הבהירו שההערכות השתנו. הנגיד כבר אותת שייאלץ לחצות את רף ה-4%. הפעם האחרונה שבה הריבית במשק עלתה מעל 4% הייתה ב-2008, בצל המשבר הכלכלי העולמי.

"ההפתעה הרעה של נתוני האינפלציה בינואר לא השאירה לנגיד ברירה", אומר ל-N12 ד"ר דייבי דישטניק, חבר סגל בכיר בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב. בשבוע שעבר פורסם כי מדד המחירים לצרכן טיפס בחודש ינואר ב-0.3%, מעבר לתחזיות, והאינפלציה השנתית הגיעה לשיא של 5.4%. כלומר לא רק שהאינפלציה לא נרגעת, היא מאיצה. על כן נאלץ בנק ישראל להמשיך ולהעלות את הריבית.

המשכנתא מתייקרת

ההשפעה המידית ביותר של עליית הריבית מורגשת במשכנתאות. מי שלקחו משכנתא שצמודה לריבית הפריים סופגים באופן מידי עלייה בהחזר החודשי בכל פעם שהריבית עולה. עבור חלק מהלווים ההתייקרות כבר מגיעה למאות שקלים בכל חודש. גם מי שמבקשים לקחת הלוואה חדשה, בבנק או בגוף פיננסי אחר, מושפעים לרעה מהריבית במשק ומקבלים מלכתחילה הצעות יקרות יותר. 

אחד האתגרים המרכזיים: מחירי הדיור (צילום: משה שי / פלאש 90, חדשות)
מחירי הדיור כבר מראים סימנים ברורים של האטה | צילום: משה שי / פלאש 90, חדשות

עם זאת, דיסטניק מבהיר כי "המחיר של לא להעלות ריבית הוא הרבה יותר גבוה". "בסוף הריבית היא כלי למתן את האינפלציה, ואם זו לא תתמתן - נמשיך לראות התייקרויות בכל מקום. זה לא באג - זה פיצ'ר. כשהריבית עולה, יקר יותר לקחת הלוואות, קונים פחות, ובסוף - כוח הקנייה יורד, והמחירים יורדים". 

במקביל להתייקרות ההלוואות, הבנקים אמורים לגלגל את העלייה בשיעור הריבית גם לפיקדונות, כלומר להציע לציבור אפיקי חיסכון בטוחים ומניבים יותר. אך בינתיים הבנקים לא עושים זאת באותה מידה, ומנתונים שהוצגו היום בוועדת הכספים עולה שהם שומרים על פער משמעותי בין הריביות שהם מציעים ללקוח לריביות שהם גובים, ובכך מייצרים רווחים גבוהים במיוחד. 

למה להעלות את הריבית?

העלאת הריבית במשק אכן מכבידה על הלווים ומייקרת את הכסף. המטרה בצעד הזה הוא להאט את הפעילות במשק ולמתן את הצריכה של משקי הבית את ההשקעות, במטרה להוביל לירידת מחירים. את ההשלכות האלה כבר רואים בשוק הדיור - הביקושים הפוחתים לנדל"ן, שנובעים מהריבית הגבוהה, ממתנים את עליות המחירים ואפילו החלו להוריד את מחירי הדירות החדשות. 

לחם, חלב, אינפלציה, סופר, קניות, חמאה, יוקר המחייה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
האינפלציה הגבוהה דוחפת את בנק ישראל לעוד העלאות ריבית | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

נתון נוסף שבנק ישראל מסתכל עליו הוא הצמיחה במשק: ברבעון האחרון של 2022 הציגה כלכלת ישראל צמיחה מרשימה, מהגבוהות בין מדינות ה-OECD. מכיוון שריבית גבוהה עלולה לגרור מיתון, בנק ישראל רוצה לוודא שהמשק יציב והצמיחה עולה. מכיוון שזה המצב, הוועדה המוניטרית מרגישה ביטחון רב יותר בהעלאות ריבית נוספות.