בבנק הפועלים פרסמו דוח שנתי לשנת 2022 שבו העריכו כי לבליץ החקיקה של המהפכה המשפטית עלולות להיות השלכות שליליות על דירוג האשראי של ישראל, על הבנק ולקוחותיו - ועל המשק הישראלי כולו. בבנק הסבירו שהחקיקה והמחאה שהתלוותה לה, גרמו לאי ודאות ועלייה בתנודתיות במשק, שגרמו בסופו של דבר לפיחות בשקל מול סל המטבעות.

"לקראת סוף שנת 2022 הוקמה ממשלה חדשה", נכתב בדוח. "הממשלה החדשה החלה לקדם מהלך, שחלקו כבר עבר בקריאה ראשונה בכנסת, לעריכת שינויים במערכת המשפט. הדבר עורר גל של מחאה ציבורית. אי-הוודאות בהקשר זה הביאה לעלייה בתנודתיות בשווקים הפיננסיים, שהתבטאה בעיקר בפיחות בשער החליפין של השקל מול סל המטבעות, עלייה בציפיות האינפלציה וכן עלייה בתשואות אגרות-החוב הארוכות".

 

עוד הוסיפו בדוח: "אי-הוודאות, על רקע האטה כלכלית והאטה בהשקעות בתעשיית ההיי-טק, עלולים להשפיע לשלילה גם על דירוג האשראי של מדינת ישראל ועל המצב הפיסקאלי בהמשך. בהתאם, למהלך החקיקתי עלולות להיות השפעות שליליות על המשק הישראלי, לקוחות הבנק והבנק עצמו. בהתחשב בשלב שבו נמצא המהלך החקיקתי, אין באפשרות הבנק להעריך את אופן השלמת המהלך, ככל שיושלם, ואת היקף השלכותיו ככל שיהיו".

על האינפלציה: "עדיין גבוהה ורחוקה ביחס ליעדים"

לסיכום, הסבירו בבנק כי ההערכה היא ש"שילוב של גורמים כלכליים ופוליטיים מגבירים בעת הזו את הסיכונים הכלכליים אליהם חשוף הבנק". המומחים של בנק הפועלים התייחסו גם לאינפלציה ולמצב הכלכלי ללא קשר למהפכה המשפטית: "האינפלציה בעולם החלה אומנם לרדת, אך היא עודנה גבוהה ורחוקה מיעדי האינפלציה של הבנקים המרכזיים, ומדיניות הבנקים המרכזיים היא מרסנת".

"עליות הריבית בעולם הביאו להתאמה במחירי הנכסים הפיננסיים והריאליים, וההערכה הרווחת כעת בשווקים היא שהצמיחה העולמית תאט במידה ניכרת ברבעונים הקרובים", סיכמו בבנק. "המלחמה באוקראינה נמשכת ומהווה אף היא סיכון מתמשך, אם כי זה פחת במידה מסוימת לאור מציאת חלופות לגז הטבעי מרוסיה".