"המחקרים מראים באופן חד-משמעי שפגיעה בדמוקרטיה מובילה לבעיות כלכליות קשות, אז אני חושב שמישהו צריך לקום ולהתריע", כך אמר הערב (שני) פרופ' משה חזן, שהתפטר מחברותו בוועדה המוניטרית בבנק ישראל כדי שיוכל למחות נגד הרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה. במקביל, בנק ישראל העביר למשרד האוצר פניות שקיבל מחברות דירוג אשראי בעולם עם שאלות על הרפורמה. ייתכן שהמסרים האלה יהוו זרז לאפשרות של פשרה ברפורמה של לוין. 

בשבועות האחרונים נפגש נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון עם שר האוצר סמוטריץ', וכן נפגש עם נציגי חברות אשראי שחוששות מהשלכות התוכנית המשפטית שמקדם השר יריב לוין. ההערכה היא שהנגיד ייפגש בקרוב גם עם רה"מ נתניהו וישוחח עמו על השפעותיה.

פרופ' משה חזן, בכיר בבנק ישראל שהתפטר (צילום: חדשות 12)
פרופ' משה חזן | צילום: חדשות 12

"בתור חבר בוועדה המוניטרית של בנק ישראל אנחנו אמורים להיות ממלכתיים ולא פוליטיים", הסביר פרופ' חזן את התפטרותו. "מכיוון שחשבתי שאני יכול להשפיע יותר כאשר אני אביע את עמדתי על כמה גרוע עלול להיות המצב בכלכלה הישראלית כתוצאה מהרפורמה – החלטתי שעדיף לי להתפטר מהוועדה המוניטרית ולהיות חופשי לבטא את עמדותיי".

אתה חושב שלצעד כמו שלך עלול להיות השפעה על דירוג האשראי של ישראל?

"אני לא חושב שלצעד שלי צריכה להיות השפעה על דירוג האשראי של ישראל. הדירוג נקבע בצורה מאוד זהירה על ידי סוכנויות דירוג שמה שמניע אותן זה לתווך למשקיעים האם ממשלת ישראל תעמוד בפירעון אגרות החוב שלה – כן או לא. אני לא חושב שיש בעיה בטווח הקצר. אני כן חושב שאם רפורמות כאלה יעברו אז יכול להיות שזה יפגע בדירוג של ישראל, יכול להיות שזה יגרום למשקיעים להוציא מפה כסף ואז אנו עלולים להיות בבעיה".

פרופ' חזן העלה סוגיה נוספת שעליה הממשלה צריכה לתת את הדעת – והיא "בריחת המוחות" מישראל שעלולה להתגבר כתוצאה מהעברת הרפורמות. "אנו חיים בעולם גלובלי ומדינת ישראל צריכה להבין שהיא צריכה להתחרות על האזרחים שלה", הוא הסביר. "לפחות אלה היותר יצרניים מביניהם יש להם אפשרות לחיות במקומות אחרים. וכבר כך אני חושב שהחיים בישראל הם אל כאלה קלים ביחס לאלטרנטיבות. אני חושב שאם אנשים יראו שזכויות הפרט שלהן נפגעות ודברים אחרים בחיים שלהם כמו שהם התרגלו נפגעים אנו עלולים למצוא את עצמנו לפני 'בריחת מוחות' וזו עלולה להיות קטסטרופה שהתיקון שלה יכול להיות ארוך מאוד, אם בכלל".