הריבית עולה וכולם מפסידים: העלאת הריבית אתמול (שני) לשיעור של 1.25%, הובילה לחציית רמת ה-1% לראשונה משנת 2013. הריבית מייקרת את רוב ההלוואות - מהמינוס בבנק, דרך הלוואות לבית ועד המשכנתה. "מעגל הריבית" מתחיל במצב שאנחנו כמעט ולא זוכרים - מיתון כלכלי שקורה כשעסקים לא גדלים, כששיעור האבטלה גבוה וכשהמשק לא צומח. 

מה עושים במיתון? מורידים את הריבית

במיתון כלכלי מורידים את הריבית - ההלוואות נהיות זולות יותר ואנשים מוכנים לבזבז יותר כסף. בעקבות כך, הכלכלה צומחת, העסקים גדלים, כסף זורם אליהם משוק ההון והביקוש למוצרים מכל הסוגים גדל. עם זאת, כשהביקוש גדל והכסף זול - המחירים עולים. עליית המחירים מצטרפת לקשיי האספקה בעולם, כשקשה להביא את אותם המוצרים אלינו, הצרכנים, וכך המחירים מוקפצים בחדות רבה יותר. 

"מעגל הריבית" - גל חן (צילום: המהדורה המרכזית)
"מעגל הריבית" | צילום: המהדורה המרכזית

קשיי האספקה מובילים לאינפלציה 

כדי להילחם באינפלציה, מעלים בחזרה את הריבית. זה מייקר את ההלוואות, מוריד את הביקוש ובולם את העלאות המחירים. כשהמחירים עולים - הצרכנים "מבזבזים" פחות, ועסקים נקלעים לקשיים כלכליים. מכאן חוזרים לאותה הנקודה - האטה במשק וכך הלאה. 

למדינה יש מקום לשבור את "המעגל", להוריד את המחירים ללא העלאת הריבית. "לרסק" קרטלים, להגדיל ולהקהל את היבוא. אולם, אין כרגע ממשלה מתפקדת ולכן הריבית - היא המוצא האחרון.