חברות רבות במשק כבר הודיעו על חובת חיסונים לעובדים, ולפיה מי שלא יתחסן לא יוכל להגיע לעבודה. האם זה בכלל חוקי? על פי עורך הדין שמעון צור, שמתמחה בדיני עבודה ובמשפט מסחרי, זה בכלל לא בטוח. ואומנם, אין היום התייחסות של החוק הישראלי לשאלה הספציפית הזו, אך חוקי היסוד שוללים מצבים שונים של כפייה וזה ביניהם. עם זאת, למעסיקים יכולים להיות פתרונות אחרים. N12 עם כל מה שאתם צריכים לדעת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כתבות נוספות ב-N12:

מה בעצם אומר החוק?

"נכון להיום אין אמירה בחוק לגבי חובת התחסנות של עובדים טרם כניסתם למקום העבודה", הסביר עו"ד צור. "החקיקה אינה מתייחסת למגפת הקורונה והתנהלות המשק נעשית על פי הוראות ותקנות אשר עוברות את אישור הממשלה והכנסת. לכן כיום, במצב הנוכחי, לא ניתן להכריח עובד להתחסן כתנאי להגעתו לעבודה וזאת מכוח חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק".

אז מה מעסיק יכול  לעשות כדי להבטיח את בריאות העובדים והלקוחות?

על פי צור, "משום שמדובר במגפה כלל עולמית ולאור העובדה שהממשלה ובראשה משרד הבריאות ממליץ להתחסן, הרי שניתן יהיה לפנות לעובד בדרישה להתחסן כתנאי להגעתו לעבודה. לחילופין, אם לא ירצה להתחסן, אזי להביא בדיקות קורונה כל 48 שעות, כמו שעשו למשל בחברת טמפו, ולעובד לא תוכל להיות עילה להתחמק מכך".

"יש לציין כי שר הבריאות ציין כי הוא יעביר חקיקת משנה המחייבת עובדי הוראה להתחסן או להציג בדיקות עדכניות טרם כניסתם לכיתות, ואף היועץ המשפטי אישר כי ניתן לעשות כן. כמובן שחקיקה במערכת החינוך על מתווה התו הירוק, תשליך על כל הענפים במשק".

ההודעה שנשלחה לעובדי טמפו
ההודעה שנשלחה לעובדי טמפו

ואם העובד יתבע את המעסיק?

"הסוגיה עדיין לא עמדה במבחן של בית הדין לעבודה או בג"ץ, אך לדעתי, מעסיק שיבקש מעובד להתחסן והעובד יסרב לכך או יסרב לבצע בדיקות כל 48 שעות כתנאי להגעה לעבודה, יוכל אפילו להזמין את העובד לשימוע בנושא ולהסביר לו כי חשוב שבעסק שלו העובדים יהיו מחוסנים בכדי שיוכל לשים שלט לידיעת לקוחותיו כי כלל העובדים הינם בעלי דרכון ירוק", טען עו"ד צור. "אני סבור שבעל עסק שיתלה שלט בכניסה לחנותו כי 'לידיעת הלקוחות, כל עובדי החנות הינם בעלי דרכון ירוק', תקל על הלקוחות להיכנס ולקבל שירות מאותו עסק, מאשר עסק בחלל סגור שאינו מציין זאת".

"עובד שיטען שפוטר לא כדין עקב אי התחסנותו או מתן בדיקות עדכניות, לדעתי תביעתו לא תעמוד בבית משפט, ולו מהסיבה כי גם בתי המשפט נמצאים תחת התנהלות קשיחה בתקופת הקורונה מבחינת הנוכחים באולם וההתנהלות במרחב הציבורי בהיכל המשפט. מכאן, שעובד הנמצא במקום עבודה סגור ובצמוד לעובדים אחרים או לקוחות, אינו שונה מעובד מערכת המשפט, עורכי הדין ובעלי הדין השונים".

עו"ד שמעון צור (צילום: ענת קזולה)
עו"ד שמעון צור | צילום: ענת קזולה

בביג רוצים להכריח עובדים להתחסן, אבל יש גם שיטות אחרות

פורום ראשי המסחר בישראל כנראה הבין שלא יוכל לכפות על אנשים חיסון, ובהודעתו מתחילת השבוע על פתיחת הקניונים והשווקים הבהיר כי כניסת העובדים והלקוחות תותנה בחיסון, תעודת מחלים או בדיקת קורונה שלילית בתוקף.

רשת מרכזי ביג הודיעה על הצעד השנוי במחלוקת לפיו החל מ-15 במרץ, לא יורשו להיכנס למשרדי החברה בהרצליה אנשים לא מחוסנים, אך חברות אחרות בחרו דווקא לעודד התחסנות בצורה אחרת.  חברות מסוימות הודיעו שיעניקו מענקי חיסון בסך מאות שקלים וחלקן גם הוסיפו יום חופש על חשבון החברה ביום החיסון. במקומות אחרים הציעו לתרום סכום של כסף לעמותה על כל עובד שיתחסן ובעיריית גבעתיים הבטיחו הנחה בארנונה.