כבר כמעט שנה שהקורונה הכלכלית מלווה את העצמאים ובעלי העסקים. לאחר חבלי לידה קשים ומורכבים, הציעה מדינת ישראל תוכנית מענקים שתסייע להם לצלוח את התקופה הקשה, באופן שיאפשר להם לשקם את העסק לאחר מכן. ואולם, "רשת הביטחון הכלכלית" של הממשלה מלאה בחורים - וחשוב להיערך נכון כדי שלא ליפול בהם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"תוכנית המענקים לא נקייה מקשיים ומספקת מענה מאוד בסיסי לעצמאים, אולם אחד הדברים המוזרים בה, בו אנו נתקלים ביתר שאת בתקופה זו, הוא החובה לשלם מיסים על המענקים שהתקבלו. כלומר, ביד אחת מדינת ישראל נותנת סיוע – וביד השנייה מקצצת שליש ממנו לעצמאי", אומרת יועצת המס דנה זטלאווי-כהן, בעלת משרד עצמאי וסגנית נשיא לשכת יועצי המס בישראל. "ראוי לפטור את חובת תשלום המיסים ממענקים אלה, בדומה לפטור שניתן מהמענק האוטומטי שניתן לכל אזרח, או לפחות לקבוע עבורם שיעור מס מיוחד בדומה למס רווח הון או דיבידנד", היא מדגישה. 

אילו מיסים משלמים עבור אילו מענקים?

לקראת סוף שנת המס, עשינו סדר בסוגי המענקים, ואיך נכון להתייחס אליהם:

1. מענק סוציאלי: מענק דו-חודשי שניתן לעצמאים על בסיס ירידה בהכנסות לעומת שנת 2019. מענק זה חייב במס הכנסה, אך הוא איננו חייב בתשלום ביטוח לאומי ומס בריאות. אם אתם גם שכירים שיצאו לחל"ת וגם עצמאים, מענק זה לא ישפיע על חישוב דמי האבטלה ששולמו בתקופת הקורונה. 

2. מענק הוצאות: מענק דו-חודשי שניתן לעצמאים כפיצוי על הוצאות קבועות שקיימות בעסק ועדיין ממשיכות בתקופת הקורונה. מענק זה חייב במס הכנסה, ובנוסף – במידה ומדובר בעצמאי (לא חברה בע"מ) הוא חייב גם בתשלום ביטוח לאומי ומס בריאות.  

3. מענק עידוד תעסוקה: מענק שניתן למעסיק עבור כל עובד שהחזיר המעסיק למעגל העבודה החל מחודש יוני. מענק זה חייב במס הכנסה, בתשלום ביטוח לאומי ובמס בריאות.

חשוב לציין כי בעת קבלת כל מענק שהוא מרשות המיסים, יש להוציא קבלה עבורו, בדיוק כמו עבור קבלה לכל תקבול אחר. נציין עוד שכל סוגי המענקים אינם נחשבים לצורך קביעת מחזור עסקאות העסק ומשכך, לא ישפיעו על תקרת הכנסתו של העוסק הפטור ולא ייכללו בדיווח מקדמות למס הכנסה .

תכננו נכון את תשלומי סוף השנה

בסוף השנה, נכון להיערך לתשלומי המס, ולבחון את כל הדרכים להפחתתם. עם זאת, לדברי זטלאווי-כהן, השנה מדובר במשימה מאתגרת במיוחד: "העסקים נמצאים בחוסר ודאות ברמה גבוהה. המענקים ניתנו לעסק שהיקף מחזור ההכנסות שלו קטן בלפחות 40% מהתקופה המקבילה בשנה הקודמת (בחלק מהחודשים היקף הירידה הנדרש היה 25%), ובמהלך התקופה היה קושי לחזות בדיוק האם היקף הירידה לא פחת מהשיעור הזה. כך שלעיתים, בעל עסק לקח מענק ובדיעבד התברר שהוא לא היה זכאי לו".

דנה זטלאוי-כהן, בעלת משרד עצמאי וסגנית נשיא לשכת י (צילום: Q Elite beauty)
דנה זטלאוי-כהן, סגנית נשיא לשכת יועצי המס בישראל ובעלת משרד עצמאי | צילום: Q Elite beauty

מה דינם של כספי מענקים שהתקבלו למרות שהעסק אינו עמד בקריטריון הקשיח של ירידה בהכנסות, ויצטרך להחזירם בשנת 2021? בעניין זה צריך להיות ערים, מבחינת מועד החיוב במס, למספר נקודות:

1. במידה ובעל עסק קיבל מענק שהוא לא זכאי לו בסופו של דבר והוא יידרש להחזירו בעתיד הקרוב, האם החזרת המענק תפחית את ההכנסה בשנת 2020 ויבצעו תיקון שומה, או שמא יתקבל זיכוי בהכנסות לשומת המס בשנת 2021? זוהי נקודה פתוחה שעשויה להשפיע על שיעור המס ל-2020. 

2. כאשר העצמאי מקבל כספי מענקים בשנת 2021 בגין חודשי מענק ששייכים לשנת 2020 – למשל מענק נובמבר-דצמבר שיתקבל בפועל בינואר 2021 – האם הוא יחויב במס במועד קבלת הכסף והנפקת הקבלה או שמדובר על הכנסה ששייכת לשנת המס 2020, כפי ששכיר שמקבל שכר בינואר עבור חודש דצמבר? תשובה לכך עדיין אין.

סיבה נוספת שבגללה צריך לצפות להפרשים משמעותיים בשומת המס בסוף התהליך מול הרשות, היא שבעלי עסקים רבים קיבלו מענקים, אבל לא שילמו עליהם מקדמות מס הכנסה וביטוח לאומי כפי שהיו משלמים אילו הייתה זו הכנסה שוטפת של העסק. לכן נוצר מצב שבו עצמאים רבים צברו חובות לרשות המיסים וביטוח לאומי מבלי שהם מודעים לכך, חובות שיצוצו עם הגשת הדו"ח השנתי לשנת 2020. 

בשל חוסר הוודאות, ממליצה זטלאווי-כהן לבחון באופן תדיר את מקדמות המס ומקדמות הביטוח הלאומי, ולהיות עם היד על הדופק. נוסף על כך, דווקא בשנה זו חשוב לנצל את מלוא הפטורים והדרכים החוקיות להפחתת נטל המס: "אם לקוחותיכם פשטו רגל בעצמם, חשוב לבחון אפשרות להכרה בחובות אבודים שסיפקתם שירות או סחורה ולא קיבלתם עבורה תשלום".

לדבריה, "במידה שרכשתם ציוד חדש, בדקו אפשרות להכרה בפחת מואץ עבורו. עברו באופן מסודר על כל ההוצאות שהוצאתם וראו באילו ניתן להכיר, ונצלו את כל הטבות המס עבור הפקדות לחסכונות פנסיוניים. פגישה עם יועץ המס של העסק, שמכיר את המאפיינים הספציפיים שלו ומלווה אותו לאורך השנה, בוודאי תוביל להתאמה מדויקת יותר של הפטורים והאפשרויות לתכנון מס לגיטימי", היא מסכמת.