העימות בין שר האוצר ישראל כ"ץ לממונה על התקציבים במשרד האוצר שאול מרידור, שהוביל בסופו של דבר להתפטרותו אמש (ראשון), התנהלה באופן פומבי ומתוקשר בחודשים האחרונים. אמש פורסם כי שר האוצר כ"ץ פנה ליועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט כדי לפתוח בהליך פיטורים נגד מרידור. שעות לאחר מכן פרסם מרידור את המכתב החריף וחסר התקדים נגד השר - שיאו של העימות בין השניים. כל התגובות להתפטרות.

למכתבו המלא של הממונה על התקציבים במשרד האוצר, לחצו כאן

מערכת היחסים בין מרידור לכ"ץ, ובעקיפין גם מול ראש הממשלה נתניהו, הידרדרה על רקע התנהלות הממשלה במשבר הקורונה. בפקידות הבכירה במשרד האוצר התנגדו לרבות מהתוכניות שהציעו שר האוצר וראש הממשלה, ביניהן תוכנית המענקים לכל אזרח. עם התפטרותו, תקף מרידור את התנהלות שר האוצר: "במשך החודשים האחרונים וביתר שאת במהלך השבועות האחרונים, היכולת לבצע את תפקידי כראש אגף התקציבים הפכה לבלתי אפשרית. לצערי, אתה לא מאפשר לי ולמשרתי ציבור רבים אחרים לעשות את מה שאנחנו יודעים לעשות".

שר האוצר כ"ץ הגיב: "מאז כניסתי לתפקיד הענקתי גיבוי רחב לצוות המקצועי באוצר ובכללו לשאול מרידור, כפי שעשיתי בכל תפקידי בעבר. לצערי לאחרונה מתוך שיקולים פוליטיים צרים החל מרידור לפעול באופן בוטה וגם פומבי נגד מדיניות הממשלה ונגד המדיניות שהובלתי במשרד האוצר, ולכן פרישתו מתפקיד ראש אגף התקציבים היא מהלך נכון ומתבקש. בכוונתי להביא בהקדם מחליף ראוי ומקצועי לתפקיד שיסייע לי ולממשלה בקידום המדיניות הכלכלית בתקופה מאתגרת זו".

התנגדות בצמרת הכלכלית למדיניות הממשלה

באמצע חודש יולי, העימות החריף בצמרת משרד האוצר קיבל תהודה גדולה עם פרסום שיחת הצעקות וההתנגדות החריפה למדיניות העברת הכספים הישירה לכל אזרחי המדינה, בעלות של מיליארדים. הדיון שקיימו נתניהו וכ"ץ יחד עם אנשי משרד האוצר היה סוער מאוד, על גבול הצעקות.

כל גורמי המקצוע הכלכליים אמרו במהלך הדיון שהעברת כסף לכל אזרחי המדינה, בעלות כוללת של 6 מיליארד שקלים ללא הבחנה, היא חלוקה עיוורת של כסף. בכירי המשרד טענו שהתוכנית "פופוליסטית", שכן כל האזרחים יקבלו סכומי זהים ללא קשר לצורכיהם בזמן המשבר הכלכלי. שאול מרידור, הממונה על התקציבים באוצר, הוביל את הקו הזה בדיון ואמר: "זאת שיטה מאוד לא חכמה לחלק ככה כסף לאזרחים – צריך להיזהר שלא נהיה כמו ונצואלה".

נתניהו דחה את הביקורת מצד מרידור ובכירי האוצר במסיבת עיתונאים שקיים זמן קצר לאחר מכן. נתניהו שב וטען שמענקים יתניעו את הכלכלה, יקדמו צריכה עצמית, יעודדו אזרחים לצאת לעבודה וגם יקצרו את ההליכים הבירוקרטיים. "זו לא הפעם הראשונה שאני מתווכח עם פקידים. הם הרבה פעמים מתנגדים למה שאני מבקש", אמר. "בסוף, האחריות היא עליי, עלינו נבחרי הציבור".

ישראל כ,ץ ושאול מרידור (עיבוד: N12)
עימות ישיר, כ"ץ ומרידור | עיבוד: N12

במקרה אחר, המשיך מרידור לבקר את מדיניות שר האוצר וראש הממשלה. בכנס של בית הספר לכלכלה במרכז הבינתחומי אמר מרידור: "אמינות היא דבר שנבנה לאורך זמן ונהרס מהר. אם יש דבר שיכול לפגוע באמינות הוא שממשלה מעבירה ב-12:00 חוק במסגרת מסוימת, וב-19:00 מודיעה על מסגרת נוספת".

מרידור אמר: "אנו צריכים להקפיד כממשלה להביא תוכניות שמגיעות בזמנים נכונים ולא רודפות אחת אחרי השנייה, אלא אם אין ברירה וטעינו. חשוב לשדר רצינות". הוא הוסיף: "אסור לנו בתכלית האיסור לירות יותר מדי כדורים בעת הזאת. צריך לוודא שיורים את הכדורים במדויק ונזהרים מהוצאת כספים מיותרת שתגביל אותנו כשנצטרך את הכסף בהמשך". בדבריו, התייחס מרידור ל"שיטת הקופסאות" להעברות תקציביות של נתניהו וכ"ץ.

הציוץ של נתניהו הבן והמתקפה של האב

מערכת היחסים בין הצדדים הסלימה כבר בסוף שבוע שלאחר מכן. יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, פרסם פוסט באינסטגרם שבו הוא תוקף את פקידי האוצר. בתמונה שהעלה ברשתות החברתיות כתב: "האמת היא: שפקידי האוצר 'מחבלים' ולא מעבירים את הכספים לעצמאיים ולאזרחים – כדי להתסיס את העם". יאיר נתניהו הוסיף: "מדובר בהסתייגות של פקידים נגד מדיניותו של נתניהו!".

הפוסט של יאיר נתניהו נגד פקידי האוצר‎ (צילום: מתוך instagram)
הפוסט של יאיר נתניהו נגד מרידור | צילום: מתוך instagram

הפוסט התקיף של נתניהו הבן הצטרף לפוסט ששיתף ראש הממשלה בחשבונו הפרטי ברשתות החברתיות – גם הוא נגד פקידי האוצר. בתגובה להתנגדות של מרידור לחלוקת המענקים, כתב נתניהו: "זה בלתי נתפס, לא נקבל זאת". נתניהו שיתף בפייסבוק פוסט של חבר הכנסת שלמה קרעי מ"הליכוד" שתקף את מרידור וכתב: "כבר הכרנו את התופעה שבה פקידים מנסים לשלוט במדינה נגד נבחרי הציבור. ראש אגף התקציבים באוצר, שאול מרידור, הפך זאת לאומנות. הוא מטרפד החלטות של ראש הממשלה נתניהו להעביר עוד כספים וסיוע לאזרחי ישראל - לעצמאיים, לבעלי העסקים, לשכירים ולמובטלים". בהמשך כתב: "בלתי נתפס שפקידים מתדרכים נגד החלטות שהתקבלו בממשלה ופועלים לסכל אותן. לא נקבל זאת".

נתניהו הבהיר את כוונתו במקרה אחר: "ניישם את המדיניות שמחליטים עליה ולא נפסיק להשמיע את עמדתנו, גם אם לא אוהבים לשמוע אותה". בתחילה, שר האוצר כ"ץ הקפיד לגבות את הצמרת הכלכלית במשרד האוצר בעימותים מול פוליטיקאים. באותה תקופה הקולות שנשמעו מלשכת שר האוצר היו מעט שונים: "עובדי המדינה נדרשים למלא אחר החלטות הדרג המדיני. במידה ויוצגו בפני שר האוצר הוכחות למעשים מסוג זה, הדברים יטופלו במסגרת המשמעתית של שרות המדינה". באותן שבועות פורסם בכמה כלי תקשורת שנתניהו שקל לפטר את מרידור.

בנימין נתניהו ויאיר נתניהו (צילום: AP)
רה"מ נתניהו ובנו יאיר, ארכיון | צילום: AP

במכתב התפטרותו היום, רמז מרידור שהמתקפות מצד יאיר נתניהו סייעו להחלטתו להתפטר. מרידור התייחס לגידופים ולדה-לגיטימציה שספג ברשתות החברתיות: "גם כשהיו כאלה שכינו אותי ואת חבריי מחבלים וניסו לייצר דה לגיטימציה עמדתי איתן, גם כשהמאבק הפך לאישי ומכוער היה לי ברור שהן מתגמדות לעומת החשיבות שאני מייחס לשליחות הציבורית".

גם מנכ"לית משרד האוצר, קרן טרנר, שמונתה על ידי כ"ץ, יצאה להגנתו של מרידור: "קשה לי מאוד להישאר אדישה לביקורת חסרת התקדים כלפי אנשי המשרד ובפרט כלפי הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור, ובכלל לשיח האלים ממש המתפתח ברשתות החברתיות. גורמי המקצוע באוצר, הנהלת האוצר ובפרט שאול מרידור, עובדים מסביב לשעון כדי להביא קול מקצועי וערכי שרואה את טובת הציבור היום וגם בעתיד, לצד יישום כלשונן של כל החלטות הדרג הנבחר. כך היה וכך נמשיך לעשות".

עימות בין שר האוצר כ"ץ למרידור: "שב בשקט"

מאותו שלב, היחסים בין מרידור לנתניהו ולשר האוצר כ"ץ הפכו לאיבה של ממש. בתחילת חודש אוגוסט פורסם במהדורה המרכזית על עימות ישיר בין שר האוצר כ"ץ לממונה על התקציבים מרידור במהלך ישיבה במשרד. במהלך הוויכוח צעק כ"ץ לעברו של מרידור ואמר לו: "שב בשקט, אם לא אני אוציא אותך מהחדר. הגעת לקצה גבול היכולת שלך, אני מנהל את הדיון". חילופי הדברים האלה מצטרפים לישיבות מתוחות נוספות שהתקיימו בצמרת האוצר בשבועות האחרונים סביב הטיפול במשבר הכלכלי שיצרה הקורונה.

ישראל כ". ושאול מרידור (עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90 )
עימות חזיתי, מרידור וכ"ץ | עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90

רק הבוקר (ראשון) פורסם שכ"ץ נזף בחריפות ביועץ המשפטי של משרד, עו"ד אסי מסינג. הוא תקף אותו במהלך דיון פנימי במשרד האוצר: "אני מבין ששאול מרידור מפעיל אותך, אני אדאג שהדבר הזה ייפסק. במקום לוודא איך דברים יכולים לקרות, אתה פועל לסכל אותם".

הדיון נערך סביב הסוגיה איזה גוף יערוך את ההכשרות המקצועיות למובטלי הקורונה. כ"ץ מתעקש שגוף מטעם האוצר יבצע את ההכשרות מקצועיות, לעומת המצב כיום שבו משרד העבודה אחראי על כך. היועץ המשפטי של משרד האוצר הסביר שיש קשיים משפטיים בנושא. בין הנוכחים בחדר שהו גם מנכ"לית המשרד קרן טרנר וראש אגף תקציבים שאול מרידור. כ"ץ שיגר איום ליועץ המשפטי מסינג: "אני אתייעץ עם מי שצריך ואוודא שתהיה רק בחלק מהדיונים - רק באלה שיש בהם היבט משפטי מובהק".

קרן טרנר ובנימין נתניהו (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
הבאה בתור? מנכ"ל האוצר קרן טרנר | עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90

בשבוע שעבר פורסם בעיתון הכלכלי "גלובס" כי הסכסוך בין השניים הגיע לנקודת שיא כאשר השר ביקש שהתקשורת בינו לבין מסינג "תתנהל בכתב בלבד". על פי הפרסום הדברים נאמרו על רקע דחיית אישור תקציב המדינה ולאחר שכ"ץ הבטיח בוועדת הכספים של הכנסת כי בכוונתו לטפל בגורמים במשרדו המנסים לדבריו "לתפור תקציב בתוך תקציב".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות