מי יהיה אחראי על הגנת העורף? (צילום: רויטרס)
"שימוש בנשק כימי הפך לא לגיטימי" | צילום: רויטרס

השר להגנת העורף גלעד ארדן התייחס הערב (ג') להמלצת משרד הביטחון, אותה פרסמנו בחדשות 2 לראשונה, להפסיק את ייצור ערכות המגן בישראל. "יש חוסר היגיון בכך שהממשלה רוצה להוסיף עוד מיליארד וחצי שקלים למסכות מול איום שסיכוי התממשותו נמוך, בעוד 70% נשארים בלי מענה לאיום של נפילת טילים קונבנציונאליים", אמר השר ארדן בריאיון לתוכנית "שש" עם סיון רהב-מאיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי השר, ל-70% מהאזרחים אין מרחב מוגן ול-30% מהם אין אפילו פתרון של מקלט בבניין. "צריך לעשות סדר עדיפויות הסבירות שנצטרך להשתמש בערכות מגן היא נמוכה", הסביר השר להגנת העורף.

ארדן הבהיר כי ההחלטה האם לבטל את ייצור ערכות המגן עדיין שנויה במחלוקת. "במשרד הביטחון יש עמדה, לפיה צריך להפסיק את החלוקה. המשמעות היא סגירת קווי הייצור וזו החלטה בלתי הפיכה. יש עמדה שאומרת להמתין ולראות האם סוריה באמת מקיימת ההסכם - עד מחצית שנת 2014". השר ציין כי כפי הנראה בשבועות הקרובים יובא הנושא לדיון בקבינט ותתקבל החלטה.

להערכתו, ככל הנראה בקרוב תופסק חלוקת ערכות המגן. "השימוש בנשק כימי הפך להיות לא לגיטימי בקהילה הבינלאומית", הסביר ארדן, "המסכות לא יעילות נגד טרור. אם ארגון טרור ינסה להשתמש בנשק כימי בלי התרעה מראש לחדור למדינת ישראל - המסכות האלה לא יעזרו לציבור".

ארדן: "הדגש יעבור מההליך הפלילי לקנסות" (צילום: AP)
ההחלטה תובא לקבינט. ארדן, ארכיון | צילום: AP

גורמים בצה"ל מזהירים: "סוריה עדיין לא התפרקה מנשק כימי"

ערכות המגן ליוו אותנו במשך יותר מ-20 שנה. מיליארד וחצי שקלים הושקעו ברכישתן, אך 40% מהאוכלוסייה אינה מצויידת בהן ואם המלצת מערכת הביטחון תתממש - גם לא תצוייד. במערכת הביטחון הדגישו אתמול כי ההמלצה לא נובעת רק משיקולים תקציביים, אלא גם בשל שינוי בתמונת המודיעין והאיומים המופנים כלפי ישראל. בין הגורמים לשינוי הזה הוא ההסכם שצפוי להיחתם עם האירנים בנוגע לפירוק תכנית הגרעין, כמו גם פירוק משטר אסד בסוריה מהנשק הכימי שברשותו.

בעקבות ההמלצה, הזהירו גורמים בצה"ל מפני מה שהם מגדירים כ"אופטימיות יתר". לדבריהם, התפרקותה של סוריה מנשק כימי עדיין לא הושלמה ופקחי האו"ם עדיין נמצאים ופועלים במדינה. כמו כן הגורמים מזהירים מפני זליגה של הנשק. "ההחלטה תוביל לפגיעה בכשירות", מזהירים הגורמים.

בחודש אוגוסט האחרון, אלפי ישראלים צבאו על תחנות חלוקת ערכות המגן, לאור האיום האמריקני לתקוף בסוריה. תוך זמן קצר התברר כי רק ל60% מהאוכלוסייה יש ערכות תקפות, שיכולות לשמש אותם במקרה קיצון שבו הלחימה הייתה זולגת לישראל. כעת נראה כי 40% הנותרים לא צריכים לדאוג עוד להשלים את המלאי החסר.