חיילים. אילוסטרציה (צילום: דובר צה"ל)
בג"ץ ידון בעתירה. אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

בג"ץ ידון הבוקר (ד') בעתירה שהגישו עו"ד אמנון לורך, ענר חפץ ורוני בקמן בדרישה להעלות את שכר חיילי החובה שלא עודכן מזה 11 שנים. זאת, בעקבות התחקיר ששודר ב"אולפן שישי" לפני כשלושה חודשים. יחד עם תגובת הצבא שטוענת כי "השכר אינו דמי קיום אלא דמי כיס" , הגיבו מספר חברי כנסת לעתירה. מי תמך ומי חשב שהדבר אינו ריאלי ועלול להקפיץ את תקציב הביטחון?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) סיפר בשיחה עם חדשות 2 כי הוא בעד העלאת שכר חיילי החובה. "צריך להגדיל את התשלום ללוחמים באופן מיידי", אמר, וציין כי ארבע שנים מיום כניסתם של החרדים לשוק העבודה - "יש להעלות את שכר החיילים בלפחות 50% משכר המינימום".

ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, המתמודד על ראשות מפלגת העבודה דווקא מתנגד. "להעלות את שכר החיילים לשכר המינימום זה לא ריאלי", הדגיש. "זה יעלה את תקציב הביטחון. מצד שני, הצבא לא משתמש בכוח הכלכלי שלו עבור החיילים. יש המון הוצאות שאם הצבא היה לוקח על עצמו - הוא היה כוח כלכלי אדיר". הרצוג העלה נתון המוכר לו מאז תקופתו כשר הרווחה. "ישנם כ-14 אלף חיילים שנמצאים בכלא הצבאי בשל מצבם הכלכלי". לדבריו, הוא פועל כדי לתקן מצב זה עד היום.

"חיילים עניים באים לרווחה", המשיך ח"כ הרצוג. "הצבא מעולם לא הקדיש לנושא זמן, אז גם לא חיפשו פיתרון יצירתי או חשיבה אחרת על סדר ומשאבים", אמר, והביע את תקוותו שצה"ל וכנסת ישראל "יראו בדבר הזה יעד ויבחנו את הנושא הזה ברצינות".

פרש אף הוא. ח"כ שטרן (צילום: Miriam Alster/FLASH90)
"להגדיל התשלום באופן מיידי". ח"כ שטרן | צילום: Miriam Alster/FLASH90

"אסור שיהיה צבא של שכירים"

חברו למפלגה של הרצוג, ח"כ איתן כבל, הביע את תמיכתו בהעלאת שכר החיילים, אך "לגבי השאלה האם מדובר בהעלאה לשכר המינימום או לתחשיב אחר" הוא לא השיב. לדבריו, הוא מתכוון להגיש הצעת חוק בנושא.

"צה"ל הוא לא צבא שכיר ואסור שיהיה צבא של שכירים", התייחס לנושא ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי), חבר בוועדת חוץ וביטחון. "חיילים לא מתגייסים מתוך צורך כלכלי - אלא כיוון שזה חוק. לצד כל הערכים הללו ישנה מציאות יומיומית ולא יכול להיות ששכר החיילים לא עודכן מאז שנות ה-80. חייבים להתאים אותו למציאות הנוכחית - שהיא לא הגיונית". ח"כ שטבון הטיל את האחריות על משרד הביטחון, שלשיטתו "אמור לממן את זה ".

לשאלת מקור הכסף שיממן את העלאת השכר לחיילים, השיב ח"כ שטבון כי יש לבצע חלוקה שונה בתקציב הביטחון הנוכחי.

צפו בריאיון המלא עם הרצוג
"לא ריאלי". ח"כ הרצוג | צילום:

"מפקדים נאלצים לקבץ נדבות למען החיילים"

"אנחנו מפעילים לחץ בוועדות ובמליאת הכנסת בכדי להעלות את שכר החיילים גם בשירות חובה וגם בשירות במילואים", ציין ח"כ איציק שמולי (העבודה), והדגיש כי הדבר נעשה "תוך העלאת הסוגייה בכל הזדמנות". הוא הוסיף, כי יש להצמיד את שכר החיילים למדד - "בדומה לשכר בתחומים אחרים במשק, כדי למנוע להבא את שחיקת שכר החיילים ולא להשאירו לחסדיהם של אילוצים פוליטיים ולטובות מצד הממשלות הבאות".

"הליכוד חצה קו אדום". שמולי (צילום: חדשות 2)
"יותר משליש מצויים בעוני מחפיר". ח"כ שמו | צילום: חדשות 2

"יותר משליש מחיילי צה"ל שאינם יכולים לקבל תמיכה כספית מהוריהם", הסביר שמולי. "הם מצויים בעוני מחפיר ובחובות כבדים בגלל שירותם. מפקדים נאלצים לקבץ נדבות למען החיילים שלהם וישנם חיילים שאין להם מה לאכול וסובלים מרעב. איך הגענו למצב הזה!? מדובר במיטב בנינו ,שמגנים על מדינת ישראל מדי יום ביומו ואסור לנו לאפשר למצב הזה להמשיך".

גם ממלא מקום יו"ר הקואליציה, ח"כ רוברט אילטוב (הליכוד-ביתנו), נדרש לסוגייה הבוערת. "חייבים לעדכן את שכר חיילי החובה", הצהיר. "יש להעלותו באופן ניכר בלפחות 1,200-1,500 שקלים בחודש". ח"כ אילטוב הבהיר כי התקציב הנדרש למימון עדכון השכר - כמיליארד וחצי שקלים - הוא מציאותי. "ניתן לגייס את הסכום על ידי קיצור שנות השירות של חיילי החובה לשנתיים ובמקביל להגדיל את מספר המתגייסים".

אין תמונה
"חייבים לעדכן". ח"כ אילטוב

"משרד הביטחון צריך לבחון איפה נפלה הטעות בעדכון השכר של עובדי הקבע והפנסיה התקציבית ולבדוק למה השכר של חייל הסדיר לא עודכן", המשיך אילטוב. "יש לפעול לאיזון בין התקציבים ולשפות ממקורות עצמאיים את השכר של חיילי הסדיר". ממלא מקום יו"ר הקואליציה ציין עוד כי המקור השלישי להשלמת התקציבים צריך להגיע ממשרד האוצר, כשהתהליך כולו יתבצע באופן הדרגתי. "במידה והנושא לא יתקדם", התחייב אילטוב, "אני וחברי מסיעת ישראל-ביתנו נגיש הצעת חוק".