"לעצור את נחשולי הטרור" (צילום: חדשות 2)
"לעצור את נחשולי הטרור" | צילום: חדשות 2

ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג הערב (א') את משנתו המדינית והביטחונית על רקע חטיפת שלושת הנערים, הפסקת המשא ומתן המדיני וכן התחזקות קיצוני דאעש בעירק והאיום שהם מציבים על ירדן. במהלך נאום בכנס מיוחד של המכון למחקרי ביטחון לאומי אמר נתניהו: "עלינו לעצור את נחשולי הטרור שעשויים להגיע ממזרח ועד למרכזי הערים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לא רחוק מכאן מתקיימת עצרת הזדהות עם הנערים החטופים", פתח ראש הממשלה את דבריו. "הנחיתי את הרמטכ"ל ואת ראש השב"כ לא לחסוך שום מאמץ להשיב את הבנים הביתה ואני מקווה שנצליח במשימה. האירוע הזה מתרחש בהמשך וכחלק מתופעה הרבה יותר רחבה - שינוי היסטורי מתרחש באזורנו ויהיו לו השלכות מרכזיות לביטחון ישראל ולביטחון העולם כולו".

פעילי אל קאעידה, ארכיון (צילום: רויטרס)
מקור לדאגה. חמושי דאעש | צילום: רויטרס

במהלך נאומו התייחס ראש הממשלה בהרחבה להתחזקותו של האסלאם הקיצוני במזרח התיכון, ועל אף שחזה כי בטווח הארוך הוא ישקע, הציג נתניהו ארבעה אתגרים מרכזיים העומדים בפתחה של ישראל בעת הזו. "האתגר הראשון הוא להגן על גבולותינו", אמר נתניהו. "כוחות האסלאם הקיצוני כבר מידפקים על דלתותינו מצפון ומדרום. בכל הגבולות הקמנו מכשולים קרקעיים, להוציא גזרה אחת. הדבר הראשון שעלינו לעשות הוא לבנות גדר ביטחון במזרח - מאילת ועד לגדר שכבר הקמנו ברמת הגולן".

"על ישראל לשלוט ביטחונית עד הירדן" 

האתגר השני שהציב ראש הממשלה הוא "ייצוב השטח מערבית לקו הביטחון בירדן". לדברי ראש הממשלה, אין ביו"ש כוח שיערוב לביטחון ישראל מלבד צה"ל. "בכל הסדר עתידי עם הפלסטינים תצטרך ישראל להמשיך לשלוט ביטחונית בשטח עד הירדן למשך זמן ארוך מאוד", אמר נתניהו.

מארג של אינטרסים סביב עזה (צילום: AP, חדשות)
יפרקו את הברית? אבו מאזן והנייה | צילום: AP, חדשות

"שאלת ההתנחלויות היא אחד הנושאים שעלינו לפתור בהסכם קבע, אבל הנושא איננו שורש הסכסוך", הוסיף נתניהו. "שורש הסכסוך הוא הסירוב להכיר במדינה יהודית ומבלי שנפתור שאלה זאת, שום פינוי של התנחלות איננו משנה דבר. כשנחזור לשולחן המו"מ, כפי שאני מקווה, נצטרך לטפל בסידורים שימשיכו את המשך השליטה הביטחונית עד קו הירדן. אין מי שיעשה זאת במקומנו". נתניהו שב וקרא לאבו מאזן לפרק את ממשלת האחדות עם חמאס.

אתגר נוסף שציין ראש הממשלה הוא בניית ציר לשיתוף פעולה אזורי. "המחנה השיעי בהנהגת אירן והמחנה הסוני בהנהגת אל קאעידה ודאעש הם אויבים מרים שלנו, אבל הם גם אויבים של אחרים", אמר נתניהו. "עלינו לתמוך במאמצים הבינלאומיים לחיזוקה של ירדן ולתמוך בשאיפת הכורדים לעצמאות. אני מאמין שעלינו לשתף פעולה גם עם מצרים ומדינות אחרות כדי לבלום התפשטות קיצונים אל תוך שטחם".

"הטלטלה במזה"ת תימשך שנים רבות" 

האתגר האחרון שהציג ראש הממשלה, "החשוב מכולם" לדבריו, הוא למנוע מאירן להפוך למדינת סף גרעינית. לדברי ראש הממשלה, ההסדר עם סוריה על סילוק הנשק הכימי מהווה הסכם טוב. "אירן מתעקשת, ולצערי יש סימנים שהיא עלולה להצליח, על הקפאה ופיקוח, בניגוד להסכם שהושג עם סוריה - שהיה פירוק היכולות והוצאתן מהמדינה".

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
אירן תישאר מדינת סף גרעינית? | צילום: רויטרס, שי פרנקו

"תחת הסכם כזה, הן החומר הגרעיני והם אמצעי העשרת האורניום יישארו באירן", הוסיף רה"מ. "עמדת ישראל נותרה כי גם אם אירן מעוניינת באנרגיה גרעינית, היא לא זקוקה להעשרה ולא זקוקה לצנטריפוגה אחת. אנחנו שומעים בדאגה את הנכונות שנשמעת מהמעצמות לצמצם את זמן הפריצה של אירן לגרעין משנים לשנה. אם יישארו צנטריפוגות, זמן הפריצה יצטמצם לכמה חודשים או שבועות בלבד". נתניהו הזהיר כי הסכם כזה יותיר את אירן כמדינת סף גרעינית ויביא ל"התגרענות" מהירה של מדינות נוספות במזרח התיכון.

"לאורך השנים חווינו דברים רבים, אבל טלטלה כפי שמתרחשת כרגע לא חווינו", סיכם ראש הממשלה. "הטלטלה במזרח התיכון תימשך עוד שנים רבות. אין עוגן אחר ליציבות ולביטחון באזורנו שמתקרב אפילו למדינת ישראל. חייבים להמשיך לחזק את מדינתנו ואת צבאנו. לכך לא היה וגם לא יהיה שום תחליף".