בצעד חריג יחסית בלחימה הנוכחית, מוטט חיל האוויר אמש (שבת) לחלוטין בניין בן 14 קומות בשם "ברג' א-דאפר" במערב העיר עזה. בכירים לשעבר בחיל האוויר אומרים כי הפגזה של בניין כזה היא פשוטה יחסית אך דורשת אישורים בדרגים הכי גבוהים במדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בבניין הזה היו כמה חמ"לים של החמאס, ובנוסף היו שם דירות מסתור של פעילים בשיטת סנדוויץ' וככה הם בנו את זה, ככל הנראה מתוך נקודת הנחה שלא נפגע בכל המבנה", אמר לחדשות 2 Online תא"ל במילואים אסף אגמון, ראש מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל. "במקרה הזה השתמשו במטוסי קרב שיכולים לשאת פצצות כבדות מאוד, לא כמו מסוק".

לדבריו, צה"ל וחיל האוויר בכלל לא שינו את המדיניות שלהם לגבי נזק סביבתי ומניעת פגיעה בבלתי מעורבים ועל כן ניתן לראות שבניינים סמוכים לא נפגעו - ושהתושבים קיבלו התרעה טלפונית וכן בוצע נוהל "הקש בגג". מטרה כזאת, לדברי המומחים, חריגה יחסית בגודלה וצריכה לקבל אישורים מעבר לזה של מפקד חיל האוויר.

תא"ל במילואים רן פקר, לשעבר בכיר בחיל האוויר, אמר כי ברגע שמתקבל אישור על המטרה - ההפגזה היא פשוטה מאוד. "להערכתי השתמשו פה בפצצות של טונה שחודרות עמוק ורק אז מתפוצצות - ואחרי זה אף אחד לא יכול לשרוד, ולכן התריעו מראש".

מנקים מטרה

הכטב"מים מסייעים במניעת הפגיעה בבלתי מעורבים ומלווים את תקיפות מטוסי הקרב. על פי חיל האוויר, על מנת להבטיח שהפגיעה בבלתי מעורבים תהיה מינימלית, הכטב"מים עוסקים בניתוח המטרות שמיועדות לתקיפה לפני שהיא מתרחשת.

ההליך שמתבצע כדי לאפשר זאת נקרא "ניקוי מטרה", במסגרתו בודק הכטב"ם את המטרה דקות ספורות לפני שהיא נתקפת על ידיי מטוס קרב. הבדיקה כוללת סריקה של הצירים הקרובים לאזור, את המתחם אליו מיועד הירי ואת רדיוס הפגיעה האפשרי. רק אם מתגלה שכל הצירים אכן נקיים - התקיפה מתבצעת.

מאז תחילת הלחימה נורו על ידי ארגוני הטרור ברצועת עזה למעלה מ-600 רקטות ממוקדי אוכלוסייה אזרחית: למעלה מ-260 רקטות נורו ממוסדות חינוך, למעלה מ-130 רקטות נורו מבתי קברות, למעלה מ-160 רקטות נורו ממוסדות דת ולמעלה מ-50 רקטות נורו מבתי חולים.