נהוג לכנות את קצב השיגורים הנוכחי מעזה "טפטוף", אך נראה שתושבי הדרום לא יסכימו עם ההגדרה הזו. לאחר שאתמול נורתה רקטת גראד לנתיבות ואחת נוספת יורטה על ידי "כיפת ברזל" בשמי באר שבע, יירטה אמש מערכת ההגנה מפני טילים רקטת גראד ששוגרה מעזה לעבר העיר אשדוד. לאחר זמן קצר התפוצצה רקטת קסאם במועצה האזורית אשכול, מבלי לגרום לנפגעים או לנזק.

אזעקה נשמעה בגן יבנה, גדרה ואשדוד. הבוקר לא יתקיימו לימודים באשדוד, כמו גם ברוב ערי הדרום.

הפלסטינים מדווחים על מסוקי צה"ל שתקפו ברצועת עזה לאחר שיגורי הרקטות. סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" דיווחה כי חיל האוויר תקף בשטח חקלאי במערב הרצועה. מדובר ככל הנראה באזורי שיגור רקטות. בצה"ל לא אישרו את הדיווח.

הדילמה שעמדה היום במרכז הערכות המצב אצל הרמטכ"ל בני גנץ ובהמשך אצל שר הביטחון ברק הייתה פנייה ממצרים, שבה ביקשו המצרים מישראל שלא להסלים את תגובותיה לירי מעזה ולאפשר לג'יהאד האיסלמי להתגבר על הארגונים הקטנים ה"סוררים" שממשיכים לירות למרות ההסכמים. על פי ההערכות, ההבלגה הישראלית תימשך עוד יום או יומיים, אבל אם ימשיך ה"טפטוף" מהרצועה תחדור ההבנה שכדי שלא יירו יש להכות בעזה בצורה חזקה בהרבה, על מנת לגרום להם להבין את ההפסד שמסב להם הירי הזה.

ראשי הערים משביתים את הלימודים - בניגוד להמלת פיקוד העורף

ראש העיר באר שבע רוביק דנילוביץ' אמר הערב בריאיון לתכנית "שש": "אני מאוד מעריך את פיקוד העורף, אבל אני רוצה לשאול את תושבי ראשון לציון, חיפה ותל אביב - איך אתם הייתם מרגישים לו טיל היה נופל אצלכם בעוד כשעה ומחר וכעבור שבוע ובעוד חודש, והיו אומרים לכם 'זו השגרה שלכם'? לשגרה הזו אני לא מוכן".

ראש העיר אשקלון, בני וקנין, מתח הערב ביקורת על התנהלות מערכת הביטחון והממשלה - שמגלגלות את האחריות הנגזרת מקבלת ההחלטה אם לקיים את הלימודים לפתחם של ראשי העיריות והמועצות. "הממשלה והצבא צריכים לקבוע כללים", אמר וקנין בשיחה עם חדשות 2. "אם חושבים שם שיש שקט שמאפשר לשלוח את התלמידים לבתי הספר, שיורו בעצמם לקיים את הלימודים ויבטיחו שהאחריות לשלום התלמידים היא עליהם. אבל הם לא נוהגים כך: הם אומרים שהם נותנים המלצה - אבל האחריות היא עליי".

גם באופקים כאמור, החליטו בתום הערכת מצב שלא לקיים לימודים בעיר. מהעירייה נמסר כי "המחלוקת בין פיקוד העורף לראשי הרשויות הגדולות והפרסומים השונים, גרמו לבלבול ובהלה בציבור. בשל כך, הוחלט להשבית את הלימודים. אנו מקווים שבסוף השבוע ינוצל לדיון ותיאום עמדות בין צה"ל לראשי הרשויות".

מחר ימלא שבוע לסבב האלימות הנוכחי, שהחל עם חיסולו של מזכ"ל ועדות ההתנגדות העממית בשישי שעבר. לדברי וקנין, ההכרעה אם לקיים מחר את הלימודים תתקבל במהלך הערב - בהתאם להתפתחויות: "ב-19:30 נערוך הערכת מצב. אם יהיה שקט, לא תהיה סיבה לסגור את בתי הספר. אני אשמח שכולם יחזרו אליהם".

העיריות משביתות את הלימודים - ההורים שנשארים בבית לא יפוצו

בתוך כך דווח הערב באתר העיתון "גלובס" כי עשרות אלפי עובדים מדרום הארץ שנאלצו להישאר היום עם ילדיהם בבית בשל המצב הביטחוני, לא יזכו לפיצוי. לפי מנגנון הפיצוי שסוכם אתמול בין ההסתדרות לאוצר, הוחלט כי עובדים שנעדרו ממקום עבודתם יקבלו פיצוי רק במקרים בהם הורה פיקוד העורף להשבית את מערכת החינוך, ולא במקרים בהם החליטו על כך הרשויות המקומיות. משמעות ההחלטה הורגשה כבר היום כאשר ראשי הערים באשדוד, באר שבע, אשקלון, קרית מלאכי, גן יבנה וקרית גת, הורו על השבתת הלימודים בעקבות חידוש הירי מעזה.

בעקבות פניית "גלובס" הודו היום גורמים בהסתדרות כי מדובר בבעיה לא פשוטה, וכי בכוונתם לעלות את הסוגיה בפני האוצר לפני שייחתם הסכם רשמי בעניין. בכיר בארגון העריך כי ניתן יהיה למצוא פתרון לכך לפחות בנוגע לסבב ההסלמה הנוכחי ולהשבתה של היום בפרט, וכי בכוונת הארגון לדרוש להסדיר את הסוגיה גם בטווח הארוך, זאת כדי שהמבחן הקובע יהיה עצם השבתת הלימודים ולא זהות הגורם שהחליט על כך. מנגד, גורמים המעורים בנושא טוענים כי ראשי הרשויות, להבדיל מפיקוד העורף, הם אנשים פוליטיים ולכן לא כל החלטה שלהם בעניין נובעת בהכרח משיקולים ביטחוניים.

כך או אחרת, גם באוצר מודים כי את העובדים שנאלצים להישאר בבית לא מעניין מי הורה להשבית את הלימודים, והם דורשים פיצוי בהתאם.
על פי ההערכות, בהסתדרות ובאוצר עשויים להציע מספר דרכים לפתרון הסוגיה, בין היתר על ידי הפקעת הסמכות של ראשי רשויות להשבית מוסדות חינוך על רקע ביטחוני או על ידי חיוב הרשות המקומית בפיצוי העובדים שנאלצו להישאר בביתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק