סוגרים את המנהרות. ארכיון (צילום: חדשות 2)
האם בקרוב יהיה סוף להברחות במנהרות? | צילום: חדשות 2

מתחילים ליישם את ההסכם? מקורות ביטחוניים בקהיר מדווחים היום כי מצרים החלה להתקין בימים האחרונים מצלמות אבטחה מיוחדות וגלאי תנועה לאורך הגבול המצרי עם רצועת עזה. במצרים אומרים כי מטרת המהלך היא "להיאבק בהברחות חמאס לתוך שטחי הרצועה", כך לשון הדיווח.

מנגנוני הביטחון המצרים החלו בתהליך לפני כיומיים, בסיוע מומחים מארצות הברית, צרפת וגרמניה. "כולנו תקווה שהגלאים והמצלמות יסייעו לאתר מנהרות לאורך הגבול", אמרו מקורות ביטחוניים בקהיר. בישראל, לבטח, נשמעות אותן התקוות. "כבלים הותקנו לאורך חלקן של המנהרות, דרומית לרפיח", אמר גורם ביטחוני מצרי בכיר. "אלו יחוברו למצלמות ולגלאים", הוסיף.

עזה: חוששים מהמהלך

בעזה, לעומת זאת, מביעים חשש מהמהלך. יותר ממיליון בני אדם וחצי תושבי הרצועה, המנהרות מהוות אמצעי מרכזי לקבלת מוצרי יסוד, דלק ולמעשה כל מוצר בר-קנייה. רק לאחרונה דיווחו הפלסטינים כי מרבית המנהרות שרדו את מבצע "עופרת יצוקה", והמנהרות שנפגעו בתקיפה שוקמו.

גם גרמניה בסכנה בגלל המבצע בעזה (צילום: רויטרס)
חמושים פלסטינים. רוצים לשמור על השקט | צילום: רויטרס

הדיווחים על המהלך המצרי מתקבלים בו בזמן שמשלחת חמאס ממשיכה בדיונים בבירת מצרים, במטרה להגיע מהר ככל שניתן להסכם רגיעה ארוך טווח. בכירי חמאס אינם מעוניינים לדרדר את המצב הקיים ברצועה, ושואפים לשמור על שקט בשטח. בעזה אף דווח בשבוע האחרון, כי מנגנוני הביטחון של חמאס הצליחו לסכל בימים האחרונים מספר ניסיונות שיגור של רקטות לעבר ישראל.

בחמאס רואים בייצוב הפסקת האש כאחד האמצעים לנסות ולשקם את מעמד הארגון בקהילה הבין לאומית. "אנו רוצים להיות חלק ממדינות העולם", אמרו השבוע אנשי התנועה בקהיר. עם זאת, הדגישו בארגון כי התנאי המרכזי לכינון הפסקת אש - פתיחת המעברים - עדיין עומד בעינו, אך המגמה בארגון היא להסכים לתנאים שהציבו המצרים.

חמאס: "לא ניתן להתעלם מאיתנו בתהליך השלום"

ועדיין - כלפי חוץ מנסים בארגון לשדר קשיחות עורף. "אין בהצעתו של בלייר כל חדש, היא חסרת משמעות", אמר היום ראש סיעת חמאס בפרלמנט הפלסטיני, מושיר אל-מסרי, בתגובה לדבריו של שליח הקוורטט במזרח התיכון טוני בלייר, שאמר בראיון ל"טיימס" הלונדוני כי יש לשלב את חמאס בתהליך השלום באזור.

"דבריו של בלייר הם הוכחה נוספת לכך שהניסיונות להתעלם מחמאס בתהליך השלום נכשלו", אמר אל- מסרי. "זוהי ראייה מובהקת לכך שחמאס מהווה כוח מהותי ומרכזי בזירה הפלסטינית".

אל-מסרי הוסיף כי "ההצעה מהווה רק כיסוי נוסף לדרך אחרת באמצעותה רוצות מדינות העולם להשאיר את המצור על העם הפלסטיני, ומחפה על פשעיהם של כוחות הכיבוש. זוהי הצעה לא רצינית".