אחרי חודשים ארוכים של שתיקה, חרושת שמועות ופרסומים בתקשורת הזרה, אישר בית המשפט לפרסם חלק מפרטי הפרשה החסויה שהסעירה את ישראל. במרכז הפרשה עיתונאית צעירה שנמצאת כבר שלושה חודשים במעצר בית בעקבות אישומים חמורים של פגיעה בביטחון המדינה.

לפני כשלושה חודשים הוגש כתב אישום חמור נגד העיתונאית ענת קם בגין ריגול במטרה לפגוע בביטחון המדינה. קם בת ה-23, שעובדת כיום באתר האינטרנט "וואלה", הואשמה כי בזמן שירותה בצה"ל כעוזרת ראש לשכתו של האלוף יאיר נווה לפני כארבע שנים, אספה והדליפה יותר מ-2,000 מסמכים מסווגים של הצבא, שחלקם רגישים ביותר ומוגדרים "סודיים ביותר".

לאחר שחרורה הציעה קם לכאורה את המסמכים לעיתונאי אורי בלאו שערך כתבה על מדיניות החיסולים של צה"ל בשטחים, ועשתה זאת לפי כתב האישום מתוך מניעים אידיאולוגיים ובכוונה לפגוע בביטחון המדינה.

בלאו מוגדר כדרוש חקירה

פרסום הכתבה בעיתון "הארץ" עבר אמנם את אישור הצנזורה, אך מלבד המידע שהופיע בה, נטען שבלאו קיבל לידיו מאות מסמכים נוספים שכללו מידע מסווג רב. בלאו, ששוהה כרגע בלונדון, מוגדר בפי גורמי הביטחון כדרוש לחקירה. בניגוד להסכם שנעשה עמו הוא לא השיב את כל המסמכים שהיו ברשותו ולא הופיע לחקירה, עובדה שהפכה אותו לדרוש חקירה.

הסיבה העיקרית להסרת צו איסור הפרסום היא קריסת ההסכם עם הכתב בלאו, שלפיו הוא אמור היה להשיב חלק מהמסמכים שברשותו. העבירה שבה חשוד בלאו היא אחזקה של מסמכים מסווגים ברשותו, שהועברו על פי כתב האישום על ידי ענת קם במהלך שירותה הצבאי.

בלשכתו של יאיר נווה התקשו להאמין שקם, שהייתה ראש לשכתו של נווה, הודתה בהעברת המסמכים המסווגים. לדברי גורמים בלשכתו אז, היא קודמה במהלך שירותה בגלל עבודתה הרצינית ומסירות. 

ראש השב"כ: קם פגעה בביטחון המדינה

ראש שירות הביטחון הכללי יובל דיסקין כינס הבוקר בכירים וראשי מערכות וסקר בפניהם את השלכות הפרשה. דיסקין הזהיר כי "המידע שקם העבירה לעיתונאי הם חלום רטוב של כל ארגון מודיעין מבחינת התמונה שהם מספקים לגבי מה שקורה בצד השני". לדבריו, המסמכים שנמצאו מספקים פרטים סודיים ביותר על תורת לחימה ופעילות יחידות מיוחדות של צה"ל, שחלקן לא התפרסמו עד היום. 

מעיתון הארץ נמסר בתגובה כי "כל הכתבות אשר פורסמו ב"הארץ" נשלחו לצנזורה הצבאית וקיבלו את אישורה המלא. בספטמבר 2009 זומן כתב "הארץ" אורי בלאו למשרדי השירות הביטחון הכללי ונדרש למסור את המסמכים ששימשו אותו בהכנת הכתבות. מרגע זה, ניהלו עו"ד מיבי מוזר מטעם עיתון "הארץ" ואורי בלאו דיאלוג עם היועץ המשפטי של השירות הביטחון הכללי בדבר החזרת המסמכים, דיאלוג אשר נועד לשמור על מקורות המידע ועל חופש הפעולה של הכתב מבלי לפגוע בביטחון המדינה.

דיונים אלה הובילו ב-15 בספטמבר 2009 לחתימת הסכם שבמסגרתו העביר אורי בלאו לשירות הביטחון הכללי עשרות מסמכים מסווגים שהיו ברשותו, ומנגד התחייב השירות הביטחון הכללי לא לחקור את הכתב על מקורותיו העיתונאיים, לא לחקור את הכתב כחשוד ולא להשתמש במסמכים כראיה בהליך משפטי כנגד החשוד בהדלפה.

"הארץ": השב"כ הפר את ההסכם מול בלאו

לאחר שמולאו כל התנאים בהסכם ונמסרו המסמכים, ביקש שירות הביטחון הכללי לפנים משורת הדין לקבל לידיו גם את המחשב האישי של אורי בלאו. מערכת הארץ נענתה לבקשה, והמחשב הושמד עם מסירתו מול עיני הכתב.

כעבור זמן קצר עצר השירות הביטחון הכללי את ענת קם, לשעבר חיילת בלשכת אלוף פיקוד מרכז, בחשד שהיא המקור של אורי בלאו. בינואר 2010 הודיע השירות הביטחון הכללי לעו"ד מוזר שמרשו, אורי בלאו, מבוקש לחקירה. עו"ד מוזר השיב שדרישה זו סותרת את תנאי ההסכם ושהוא מייעץ לאורי בלאו לא להיענות לה.

מרגע זה, סרב השירות הביטחון הכללי לעמוד בתנאי ההסכם אשר עליו חתם ודחה הצעה של עו"ד מוזר לגבש הסכם נוסף אשר ישיג מטרת השירות הביטחון הכללי להגן על ביטחון המדינה, ומנגד ישמור על תנאי ההסכם שגובש ועל חיסיון המקורות. "הארץ" מצטער על התפנית הפתאומית בעמדת השירות הביטחון הכללי ועל תוצאותיה, שמשמעותן הפעלת לחץ כבד ואיומים על עיתונאי הממלא את שליחותו.

לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות 

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק