התריע מהדלפות. הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי
התריע מהדלפות. הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי | צילום:

חקירת המבקר בפרשת מסמך הרפז מגלה ליקויים ופרצות בתחומי השמירה על ביטחון מבצעים ואבטחת מידע במערכת הביטחון, כולל תופעה של הדלפת סודות מדינה רגישים מתחומים מסווגים שחשיפתם עלולה לסכן את ביטחון המדינה. המבקר קורא בשל כך לראש הממשלה ושר הביטחון להפעיל את כל הכלים שברשותם למנוע ולסכל זליגת סודות מדינה אל מחוץ למערכת הביטחון.

בביקורת עלה, כי גם לאחר שבועז הרפז פרש מצה"ל ולאחר שפג הכשרו הביטחוני הוא נחשף למידע מעודכן, בחלקו מסווג כרגיש מבחינה ביטחונית, שלא היה אמור להיחשף אליו. ראש אמ"ן דאז, אלוף עמוס ידלין, קבע כי "בלב הפרשה תרבות לא מספקת של ביטחון מידע הנוגעת למעורבות מפקדים לשעבר, היעדר נהלים המסדירים את הנושא בצה"ל בכלל ובאמ"ן בפרט, והנחיות לא ברורות לגבי שיתוף במידע עם מפקדים לשעבר".

חומר הביקורת מעלה כי מפקדים וקצינים באמ"ן חרגו מהוראות ביטחון המידע בצה"ל בכך ששיתפו במידע ובפעילות עדכנית את הרפז, שהיה באותה העת כבר קצין בדימוס, זאת מבלי שבדקו תחילה מהו הכשרו הביטחוני. יתרה מזו, גורמים לא מזוהים באמ"ן שיתפו את הרפז במידע מסווג ורגיש במיוחד. חריגות אלה הן בבחינת ליקוי, המתעצם נוכח ההוראות האמורות של ראש אמ"ן ידלין, להימנע מלשתף את פורשי המערך בסודות העדכניים, ולהקפיד על מידור.

בכלל זה, קבע המבקר, המידור צריך להישמר גם עם מפקדים וחיילים מהעבר, ונוכח דברי קצינים, כי ההתנהלות מול הרפז, כיוצא מערך מסווג באמ"ן, לא הייתה חריגה וייצגה נורמה מקובלת של היוועצות במפקדי עבר ללא בדיקה של הכשרם הביטחוני התקף.

אשכנזי: "שורה ארוכה של הדלפות מדיונים ומסמכים רגישים"

משרד מבקר המדינה מציין, כי בהתאם לממצאי הביקורת, נחשף הרפז למידע עדכני שבחלקו סווג כרגיש מבחינה ביטחונית. למרות שהרפז הורחק מפעילות ועיסוק במערך מסווג באמ"ן ב-2004, הוא המשיך להיחשף באופן רציף לחומרים מסווגים, ליקט ואסף מידע מגורמים רבים באמ"ן באופן עקבי ומתמשך, וכי לא ניתן להצביע על גורם אחד שחשף אותו למידע מסווג באופן משמעותי.

הזהיר לא לשתף. האלוף ידלין (צילום: חדשות 2)
הזהיר לא לשתף. האלוף ידלין | צילום: חדשות 2

בנובמבר 2010 כתב הרמטכ"ל אשכנזי לראש השב"כ דאז יובל דיסקין ולשר הביטחון אהוד ברק, מכתב שנשא את הכותרת "פגיעה חמורה בביטחון המדינה", זאת לאחר שחומר מסווג מדיון בכנסת הודלף לתקשורת. במכתב ציין אשכנזי כי "חומרת ועומק החשיפה והפגיעה בליבת הקונצנזוס של שמירת הסוד בצה"ל, מצטרפים לשורה ארוכה של הדלפות מדיונים והדלפות מסמכים רגישים המתרחשת בחודשים האחרונים".

הוא סיכם את מכתבו ואמר כי נדרש לעשות סוף לאירועי ההדלפה. "כדור השלג המתגלגל כאן בשבועות האחרונים, עלול לרסק את כל שבנינו בעמל רב ולפגוע פגיעה חמורה בביטחונה של מדינת ישראל. אבקש, כי תפעלו במשותף, בהובלת השב"כ ויכולותיו, לאיתור מקור הדלף והפסקתו באופן מיידי", הדגיש אשכנזי.

השב"כ סירב לפתוח בחקירת ההדלפה, ומשרד מבקר המדינה מעיר על כך שבמקרה הזה התקיימו כל התנאים שמצדיקים פתיחת חקירה, והדגיש שהרמטכ"ל עצמו אמר כי המשך ההדלפות עלולות לפגוע בביטחון המדינה. תשובת ראש השב"כ דיסקין לא עמדה בנהלים שהשב"כ עצמו קבע. לאחר שגם היועץ המשפטי וינשטיין סירב לפתוח בחקירה בטענה כי אינו יודע איזה חומר מסוכן הודלף, עדכן עוזר הרמטכ"ל אל"מ ארז וינר את המשנה לפרקליט המדינה שי ניצן. הוא פירט בפניו את החומרים המסווגים שהודלפו בנושא משט המרמרה במאי 2010.

"פרשת הרפז טמנה פוטנציאל נזק ביטחוני גבוה מאוד"

הצנזורית הצבאית הראשית טענה בפני המבקר כי פרשת הרפז טמנה בחובה פוטנציאל לנזק ביטחוני גבוה מאד וחשפה כי "על רקע קיומם של חומרים המכילים פרטים מסווגים ביותר, בידי אמצעי התקשורת המרכזיים". לדבריה, "הצנזורה הצבאית נדרשה לפעול, בהתאם לסמכותה, לפסילת פרטים, שיש בפרסומם ודאות קרובה לפגיעה ממשית בביטחון המדינה, כפי שנקבע בפסיקת בית המשפט העליון משנת 1953".

מבקר המדינה יוסף שפירא (צילום: חדשות 2)
מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: חדשות 2

בנוסף קובע משרד מבקר המדינה כי השתלשלות העניינים בנושא מסירת מידע שלא כדין בתחומים מסווגים ורגישים לביטחון ישראל, אשר עלתה רק כבדרך אגב במהלך הביקורת בפרשת הרפז, היא חמורה. זאת בפרט נוכח העובדה שפרטי המידע המודלפים בנושאים הרגישים עלולים לפגוע באינטרסים ביטחוניים חיוניים מהמעלה הראשונה של מדינת ישראל, וכי על כל הגורמים המוסמכים החל מראש הממשלה לפעול כדי לעקור את התופעה הזו מן השורש.

המבקר מתריע כי מסירת מידע שלא כדין בנושאים ביטחוניים רגישים הייתה לתופעה חוזרת ונשנית. הדלפת סודות רגישים מתחומים מסווגים באמ"ן, שחשיפתם עלולה לסכן את ביטחון המדינה והיא ליקוי ערכי ומעשי ברמה הלאומית הכוללת.

דוח הרפז - הסיקור המלא:

המבקר: ברק החריף המתח עם אשכנזי

תזכורת: כך השתלשלה פרשת הרפז

המבקר: "לקבוע בחקיקה משך כהונת הרמטכ"ל"

הדוח המלא: פרשת "מסמך הרפז"