תיק סגור: הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אביחי מנדלבליט, הורה היום לסגור את תיק חקירת המשטרה הצבאית החוקרת בעניין עדויות החיילים במכינה הקדם צבאית, על התנהלות חורגת לכאורה של חיילים מערכי המוסר של צה"ל במהלך מבצע "עופרת יצוקה".

החלטת הפרקליט הצבאי הראשי התקבלה לאחר שממצאי החקירה של מצ"ח בנושא העלו, כי החלק המכריע של התיאורים שנמסרו על ידי החיילים היו בגדר שמועות - ולא סופרו מתוך ידיעה אישית. שני סיפורים על פגיעה במי שאינו מעורב במלחמה, עוררו מחלוקת במיוחד. בעקבות החקירה קבע הפרקליט הצבאי הראשי כי לא נמצא כל תימוכין לטענות שהועלו, הן בין שיח הבוגרים והן במסגרת החקירה.

הפרקליט הצבאי הראשי קרא את כל העדויות שניתנו, ובעקבות כך ביקש לקבל את כל שמות החיילים שדיברו על "התנהגות חריגה מערכי צה"ל במהלך המבצע". תחילה הוא נתקל בסירוב, ולאחר שלצה"ל לקח קצת זמן אותרו החיילים. מכל החקירות והבדיקות שנערכו עולה מסקנה אחת - כל העדויות של החיילים היו בבחינת שמועות ששמעו מאנשים אחרים. אותם חיילים העידו על כך באופן אישי.

"נזק תדמיתי בארץ ובעולם"

לצד החלטתו לסגור את התיק, מותח הפצ"ר גם ביקורת חריפה על הנזק שנגרם לצה"ל ולישראל מעצם הפרסום. "נדמה כי יהיה קשה לאמוד את הנזק התדמיתי והערכי שגרמו דברים אלו לצה"ל וללוחמיו בארץ וברחבי העולם", הוא אומר בהודעה רשמית שפרסם.

"יש להצטער כי איש מהדוברים לא נקט זהירות בעת שהציג את טענותיו - ויתרה מכך, שהחיילים בחרו להציג סיטואציות עובדתיות בעלות אופי חמור, על אף שהיו ערים לכך שאין להם כל ידיעה אישית לגביהם", הוסיף הפצ"ר.

אחת לאחת נסתרו כל הסיפורים - גם על השחתת ציוד והתנהגות בלתי הולמת כלפי אזרחים פלסטינים. חייל אחר תיאר מצב חמור של ירי מרחוק לעבר אישה זקנה "סתם כך, כי כייף לירות". מתברר שהוא שמע את הדברים ממישהו אחר, וגם כשנבדקה התקרית התברר כי המקרה היה בנסיבות אחרות לגמרי.

חלק מהחיילים אף העידו כי הקצינו את התיאורים בגלל האווירה החברתית בה היו מצויים, אווירה לא כל כך מחייבת מבחינת הדיוק העובדתי. חלקם לא תיארו לעצמם שהדברים יפורסמו או שמישהו יעשה בהם איזשהו שימוש פומבי.

שר הביטחון ברק: "עומדים מאחורי צה"ל"

שר הביטחון אהוד ברק מיהר להגיב היום להחלטת הפצ"ר. ""יש לנו צבא אחד, הצבא המוסרי ביותר בעולם, מהרמטכ"ל ועד אחרון החיילים", אמר ברק. "אני, כשר ביטחון של מדינת ישראל, והציבור בישראל, עומדים מאחורי צה"ל, ערכיו והנורמות המנחות אותו בלחימה".

גם זכוגם האגודה לזכויות האזרח וארגוני זכויות אדם נוספים מיהרו להגיב להחלטה. "המהירות שבה סגר הפצ"ר את התיק מעוררת חשד, שהחקירה לא נועדה לבדוק ביסודיות את העובדות, אלא לפטור את הצבא מאחריות", נאמר בהודעה שפרסמו.

הרמטכ"ל: "צה"ל צבא מוסרי"

הפרשה פורסמה לפני כשבועיים בעיתונים "הארץ" ו"מעריב". העיתונים פרסמו ציטוטים של מפקדי כיתות, ש"העידו" כי ירו באזרחים פלסטינים חפים מפשע. "עברה על הציר זקנה מבוגרת", אמר אחד הלוחמים, בכנס של המכינה הקדם-צבאית "רבין" סמוך לטבעון. "לא יודע אם היא חשודה או לא. בסוף המ"פ העלה אנשים לגג וביחד עם הקלעים הוריד אותה".

מ"כ אחר אמר בכנס: "היה בית אחד שבו הייתה משפחה. שמנו אותם באיזה חדר. אחר כך עזבנו את הבית ונכנסה אליו מחלקה אחרת, ואז הייתה הוראה לשחרר את המשפחות. הייתה עמדת קלעים על הגג ומפקד המחלקה שחרר את המשפחה ואמר להם לקחת ימינה. אמא אחת ושני ילדים לקחו בטעות שמאלה... הקלע רואה אישה וילדים... הוא ירה בהם ישר".

בעקבות העדויות הורה הפרקליט הצבאי הראשי לפתוח בחקירה. בשבוע שעבר אמר הרמטכ"ל רא"ל גבי אשכנזי כי הוא "לא מאמין שחיילים בצה"ל פגעו בדם קר באזרחים". הרמטכ"ל ציין במהלך ביקור בבסיס הקליטה והמיון בתל השומר, כי "צה"ל הוא צבא מוסרי, אולי המוסרי ביותר שאני מכיר בעולם".