זירת פיגוע הדריסה בירושלים, אתמול (צילום: משטרה)
זירת פיגוע הדריסה בירושלים, אתמול | צילום: משטרה

ההסלמה הנרשמת בחודשים האחרונים בירושלים מדירה שינה מעיניהם של מקבלי ההחלטות וראשי מערכת הביטחון בישראל. על רקע פיגועי הדריסה ברכבת הקלה והפרות הסדר האלימות במזרח העיר, המפכ"לים לשעבר משה קראדי ואסף חפץ, מספרים כיצד הם חושבים שניתן להחזיר את השקט לבירה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"המאפיין של פיגוע דריסה על ידי מפגע בודד הוא הרבה יותר קשה לטיפול", מסביר קראדי, שכיהן כמפכ"ל בשנים 2004-2007, בשיחה עם חדשות 2 Online. "קל יותר להשיג מודיעין כשמדובר בתשתית מאורגנת. ככל שמדובר באדם אחד שמבצע את הפיגוע עם רכבו או עם טרקטור, היכולת לקרוא את המחשבה שלו היא כמעט בלתי אפשרית". בניסיון להתמודד עם תופעת המפגע הבודד ממליץ קראדי להגביר פעולות מנע, חיפושים והקמת מחסומים ביציאות מכפרים ערביים.

צפו בסיפורים המעניינים של 18.2 לאורך השנים (צילום: חדשות 2)
משה קראדי | צילום: חדשות 2

גם המפכ"ל לשעבר אסף חפץ, שכיהן בשנים 1994-1997, מדגיש את הצורך בפריסת כוחות מקסימלית בבירה, בניסיון לצמצם את יכולתם של המפגעים. "רכב הוא כלי נשק ואמצעי ידוע לפיגוע", הוא אומר. "המשטרה צריכה להעריך מחדש את המצב. צריך למצוא לזה פתרון ולמגן את האנשים שממתינים לרכבת הקלה".

"ההתארגנות מגיעה מהזעם של האוכלוסייה"

למרות ריבוי התקריות האלימות בחודשים האחרונים בירושלים, חפץ לא ממהר להגדיר את המאורעות כאינתיפאדה שלישית. "זו הגדרה יחסית", הוא אומר. "עצם זה שישנם אנשים שמוכנים להתאבד עם רכב מצביע כי המצב עשוי להוביל לאינתיפאדה שלמה. זו התארגנות שאינה מגיעה בהכרח מלמעלה, אלא מהזעם של האוכלוסייה".

"ריטמן לא אנס". חפץ (צילום: החדשות)
אסף חפץ | צילום: החדשות

חפץ הוסיף כי נטרולם המהיר של המפגעים בשני הפיגועים האחרונים מעיד על נוכחות גבוהה של כוחות הביטחון בבירה: "יש לחשוב על הגבלות מסוימות שניתן להשית על תושבי מזרח ירושלים, אך חשוב לשמור על איזון עדין בין שימוש באמצעים אגרסיביים לבין מאמץ לא לפגוע בתושבים הערבים כדי לא לגרום להסלמה".

לדברי המפכ"ל לשעבר, הגדלת הקנסות והחמרת הענישה על מיידי אבנים ובקבוקי תבערה הוכיחה את עצמה בעבר. "יש לנהוג באיזון בפעולות כלפי האוכלוסייה הערבית בירושלים", הוא אומר. "אתה לא יכול ליצור מצב של עוצר בכל העיר, אבל להחזיק אותו באפשרויות. המשטרה צריכה לחוש את השטח ולמנוע את ההסלמה".

לאחר ההיתר: ההגבלות לביקור ח"כים להר הבית (צילום: רויטרס, חדשות)
"המקום הנפיץ עלי אדמות", הר הבית | צילום: רויטרס, חדשות

"יש לנהוג בתבונה בהר הבית"

לדברי קראדי, לאירועים האחרונים בירושלים יש קשר ישיר למתרחש בהר הבית. "הר הבית זה מרכז ההתנהלות, זה המקום הנפיץ עלי אדמות", הוא אומר. "יש לנהוג שם בתבונה יחד עם יד קשה כלפי מפרי הסדר. על כל פעילות יש להפעיל שיקול דעת נרחב. צריך לזכור שעיני כל העולם נשואות למקום הזה".

ארכיון (צילום: ליזה ללוציאשוילי, דיאל תקשורת)
"מטריד", זירת הפיצוץ באשדוד | צילום: ליזה ללוציאשוילי, דיאל תקשורת

כשהמפכ"ל לשעבר נשאל האם לדעתו אנו עומדים בפני הסלמה נוספת במצב הביטחוני בבירה - תשובתו אינה חד משמעית. "אני נוטה לחשוב באופטימיות ולנהוג בפסימיות", אמר קראדי. "לקוות שהלהבות יונמכו אך בה בעת להיערך להסלמה כדי שלא יפתיעו אותנו. לא הייתי פועל על פי הנחת עבודה שאנחנו לקראת סיום".

"ללא כל ספק יש תחושת ירידה בביטחון האישי בחודשים האחרונים", הוסיף קראדי. "צריך להגביר את שיתוף הפעולה של כלל הגורמים הביטחוניים - צה"ל, שב"כ ומשטרת ישראל. בתקופה האחרונה המשטרה תגברה את ירושלים באלפי שוטרים וטוב שכך".

"לטפל ביתר שאת בטרור הפלילי"

שני המפכ"לים לשעבר התייחסו בדבריהם גם לטרור הפלילי ברחבי הארץ, וזאת על רקע החיסול באשדוד ביום שלישי. "אני מאמין שהמשטרה עושה את מה שהיא צריכה כדי לצמצם את התופעה, אך לא ניתן לעצור את זה לחלוטין", אומר חפץ. "החיסול באשדוד צריך להטריד את מפקדי המחוזות והיחידות. רצף אירועים כזה גורם לתחושות של חוסר ביטחון אצל האזרחים".

לדברי חפץ, יש רמה מסוימת של אירועים פליליים שהציבור תופס כנסבלים. "חשוב לשמור על הרמה הזאת, וברגע שזה חוצה את הרמה הזאת - חייבים לטפל בזה ביתר שאת", הוא אומר. "צריך להתיש יום יום את הארגונים כדי להחליש אותם ולהגיע למצב של דיכוי מתמיד, דבר שיקשה עליהם".

המפכ"ל לשעבר קראדי הוסיף כי המעבר של ארגוני הפשיעה לשימוש באמצעי חבלה בחיסול חשבונות הוא מדאיג. "זהו רף מאוד גבוה של תעוזה ומקצועיות ואף אחד לא מתחייב שזה לא יפגע בחפים מפשע", הוא אומר. "לכל אירוע כזה צריך להתייחס כאילו שיש נפגעים בנפש", הוא מוסיף.

"לא אתן כאן הצעות לפיקוד המשטרה אבל יש להתמודד עם אירועים כאלו בצורה כירורגית - בעיקר ברמה המודיעינית", אמר. "פעם היו סוגרים עניין בעולם העברייני עם סכין, לאחר מכן עברו לירי וכעת משתמשים במטעני חבלה. מדובר על קומץ קטן של עבריינים המסוגלים להרים מבצע כזה וצריך למקד בהם את המודיעין".

לפניות לכתב azria@ch2news.tv