החיפושים אחר הנערים, ארכיון (צילום: רויטרס)
בדרך לתכנית רב שנתית | צילום: רויטרס

בצה"ל הכריזו היום (שני) על תכנית תקציב רב שנתית - לחמש השנים הקרובות, במסגרתה יבוצעו בצבא שינויים מעמיקים. בצה"ל הסבירו כי התכנית שהורכבה בידי צוותים שמונו על ידי הרמטכ"ל, צפויה להגביר את יעילותו של הצבא ולהכינו לאתגרים ולמשימות בפניהם הוא ניצב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התכנית הרב שנתית שזכתה לכינוי "גדעון", תצא לדרך מיד עם אישור תקציב הביטחון המתמהמה. מעיקרי התכנית עולה כי בצה"ל צפויים להשקיע במתן יכולת משופרת לכוחות החוד של צה"ל בכדי להגדיל, שיידרשו למילוי משימות תוך זמן קצר, זאת על חשבון צמצום כוח אדם וייעול מבצעי.

במסגרת צבא היבשה תוקם חטיבת הקומנדו של צה"ל, שתאגד תחתיה יחידות מיוחדות כדי למצות את היכולות שלהן מול האתגרים. במקביל צפוי צמצום כוחות בתחום הארטילריה. בנוסף הוחלט לחזק את זרוע הים ברכישת ספינות שטח והכנסה לשימוש של צוללת נוספת, וכן זרוע האוויר ברכישת מטוס ה-F35, כלי טייס בלתי מאוישים ומערכת ההגנה השכבתית. בנוסף יוקם מערך סייבר במהלך דו שנתי.

למלומים אין קשר לכתבה, ארכיון (צילום: חדשות)
צמצום כוחות המילואים, ארכיון | צילום: חדשות

לצד ההיבטים המבצעיים, התכנית הרב שנתית כוללת סעיפים הנוגעים לשינויים במבנה הארגוני בצה"ל. על פי התכנית, בצבא מתכננים קיצוץ של 6% במפקדות, שינוי יחס הפיקוד ל-1:5 (כלומר, 4-5 רס"ן על כל מפקד סא"ל), וכן האחדת מערכים זהים הקיימים בגופים שונים בצבא.

במהלך העבודה על התכנית הוחלט בצה"ל על קיצוץ של ארבעה אלופים במטה הכללי. כחלק מהתהליך, הפרקליט הצבאי הראשי הבא יהיה בדרגת תת אלוף, ומפקד העומק יהפוך לתפקיד מילואים. כמו כן, שני אלופים בצה"ל יאוחדו עם שני תפקידי אלופים אחרים.

במסגרת התכנית צפוי גם מערך המילואים להצטמק ולהתייעל. על פי התכנון, יצומצם מספר המשרתים במאה אלף אנשי מילואים. כמו כן יצומצמו מספר חטיבות הארטילריה וגדודי החי"ר במילואים, והמשרתים שיישארו - יהיו מאומנים ומצוידים כנדרש למשימות המבצעיות השונות.

קיצוץ צפוי גם בקרב משרתי הקבע בצה"ל. בצבא מתכננים להצעיר את גיל מפקדי הגדודים ל-32, וכן את גילאי מפקדי החטיבות ל-40-42, לצד הטבת שכרם של הנגדים המשרתים בצה"ל, שחלקם נזקקים להשלמת הכנסה לשכר המינימום. כמו כן בצה"ל צפויים לצמצם את הקצינים שיוכשרו בעתיד.

מתווה לוקר: המאבק בדרך

צה"ל פועל ללא תכנית רב שנתית למעלה מארבע שנים. משמעות הדברי היא שמכול שקל מנצלים בצבא ביעילות בקושי 80 אגורות. האתגר הגדול של "גדעון" הוא שהאוצר וכל הגורמים הנוגעים בדבר יאפשרו את מימושו המלא, שלא כמו ארבעת קודמיו שקרסו בזה אחר זה משום הבזבוז וחוסר היציבות. משום כך, הרמטכ"ל גדי אייזנקוט, כבר אמר בהזדמנויות שונות שיהיה מוכן להסתפק בפחות כסף (לא הרבה פחות) אם תובטח רציפות בתקציב - מה שיאפשר לנצלו ביעילות רבה יותר.

אירן מאשימה את ישראל במתקפת סייבר (צילום: החדשות)
בתכנון: הקמת זרוע סייבר (ארכיון) | צילום: החדשות

מתווה לוקר כבר מוכן, אבל הדרך עוד ארוכה, שכן בצה"ל מצביעים על פרקים בתוך בדוח בטענה כי הם בעייתיים מאוד למימוש. קצין בכיר התבטא באופן קיצוני - כשהוא מותח ביקורת חריפה על הפרק העוסק בגמלאות אנשי הקבע: "המודל שמציע מתווה לוקר הוא לא פחות מאשר יריית כדור בין עיניו של צה"ל". האמירה הקשה הזו מבטיחה בעיקר מאבק שהתנהל כאן בחודשים הקרובים, סביב המתווה.

חוסר תיאום בין לוקר לצה"ל

צה"ל בא עם שורה של הבנות והצעות שבחלקן מאוד לא תואמות את המלצותיה של וועדת לוקר. הביקורת שנמתחת בצה"ל על הוועדה נוגעת גם לאופן ההתנהלותה.

בראשית עבודתה של ועדת לוקר התקיים שיח רציף בין הוועדה לבין בכירי צה"ל. אולם בחצי השנה האחרונה לא היה אף לא מפגש אחד, והמסקנות שגובשו בוועדה הוכנסו למסמך המלצות שנשלח לצה"ל בבחינת "כזה ראה וקדש". "אם היו ממשיכים בשיח, ייתכן שחלק מהדברים שהם ממליצים עליהם היה נמנע", אמר קצין בכיר בצה"ל. "אבל עכשיו התפתח ויכוח, כי עם חלק מהדברים לא נוכל להשלים".

האיומים נשארו

בהשוואה למצב הנוכחי, סדר כוחות הטנקים ירד ל-75% לעומת 85%, במטוסי קרב, ירידה של 50%, בספינות השטח ירידה של 50%. מה שעלה באופן משמעותי זה היקף כלי הטיס הבלתי מאוישים - כאן מסתמנת עלייה של 400% מאז 1990.

כמו בשנים הקודמות, גם הפעם האיומים נשארו פחות או יותר כשהיו. חיזבאללה וחמאס, הנפיצות ביהודה ושומרון והאפשרות להתקוממות עממית, האיום האירני - הקונבנציונלי והבלתי קונבנציונלי, כל אלו מובילים להערכה כי ייתכן שצה"ל יצטרך להפעיל כוח כבר במהלך 2015.

הראל לוקר (ארכיון) (צילום: לעמ)
הראל לוקר (ארכיון) | צילום: לעמ

הביקורת הקשה ביותר שמוטחת בצה"ל על ועדת לוקר נובעת בעיקר מהמתווה הפנסיוני שהיא מציעה. "יש כאן עיוות לרעתם של משרתי הקבע באופן בלתי ראוי", טען קצין בכיר בצה"ל. "הצענו מודל אחר, מאוזן יותר ולא כזה שמפלה לרעה את משרתי הקבע ביחס לגופי הביטחון האחרים - ועל זה נילחם".

הדרישות לא השתנו

הוויכוח מול ועדת לוקר נוגע לשאלה הבסיסית ביותר - מהן תפוקות הביטחון שהממשלה דורשת. היום, הדרישות הן מאוד גבוהות, גם בנוגע לאיומים רחוקים לאלו הסמוכים. כאשר הוועדה ממליצה להקטין את צה"ל בשליש לצד תכנית לשנים הבאות לקצץ במשך השירות ולהעמידו על שנתיים, קצין בכיר משיב כי הדבר "בלתי סביר לחלוטין".

לוחמים (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
האיומים נותרו כבעבר (ארכיון) | צילום: דובר צה"ל, חדשות

אותו קצין מוסיף כי "עולה רושם שיש תיעדוף שלילי לצה"ל ולמשרתיו". בימים הקרובים, מרגע הצגתו העתידית של המתווה, יתפתח ויכוח גדול שניצניו כבר מטופטפים בשיחות רקע כאלה ואחרות. להכניס בו שינויים יהיה קשה לאחר פרסומו, אבל האווירה שמנשבת בצמרת צה"ל היא להיאבק במרכיבים שונים במודל הזה - "בכל הכוח".