פצמ"ר, ארכיון (צילום: חדשות 2)
יורי הרקטה נעצרו. ארכיון | צילום: חדשות 2

אחרי שלושה שבועות של הפסקת אש, השקט הופר כשרקטה אחת שנורתה אמש מרצועת עזה. הלילה (רביעי) הודיעו גורמים ביטחוניים כי חמאס עצר את משגרי הרקטה, מאחר והיה מוטרד מחזרה למצב מלחמה עם ישראל ולכן עצר את היורים בהקדם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דברי הגורמים הביטחוניים נועדו להסביר את מדיניות ההנהגה הישראלית, שסירבה להגיב באופן גלוי לירי מעזה. ראש הממשלה, שרי הביטחון ושאר שרי הקבינט לא התייחסו לנושא, גם לאחר שצה"ל אישר כי אכן הרקטה נפלה בשטח ישראל - זאת למרות שנתניהו הצהיר בעבר כי "אם חמאס יחדש את הירי - לא נסבול טפטופים על שום חלק של מדינת ישראל".

לפי הגורמים, המסר מחמאס על מעצרם של היורים הגיע לאחר השיגור, דרך צינורות תיווך. גורם בחמאס העביר לגורמי ביטחון ישראלים מסר, לפיו הם מחוייבים להפסקת האש ומנסים לברר מדוע הופרה. תשובת ישראל להודעה הייתה כי מצופה מחמאס לעצור ולהעניש את היורים, אחרת תבוא תגובה צבאית הולמת.

"חמאס הגיבו מהר מאוד", אמר מקור ביטחוני על ההודעה בדבר מעצרם של המשגרים. "זה ככל הנראה קרה משום שהם היו מוטרדים מהמצב".

חמאס מאיים: נגיב על הרג הפעיל (צילום: רויטרס, חדשות)
מחבלי חמאס. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

שלושה שבועות של שקט הופרו על ידי רקטה אחת

אמש סמוך לשעה 18:25 גורמי ביטחון ותושבים בדרום דיווחו כי רקטה שנורתה מרצועת עזה התפוצצה בשטח פתוח בצד הישראלי, סמוך לגדר מול קיבוץ במועצה האזורית אשכול. באירוע לא נגרם נזק ולא היו נפגעים.

חיים ילין, ראש מועצת אשכול, אמר בעקבות חידוש הירי והנפילה בשטח המועצה: "לא נקבל ירי ספורדי לעבר הישובים שלנו. המנהיגות של מדינת ישראל תימדד באופן בו היא בוחרת להגן על תושביה - האם תוביל להסדר מדיני שיביא שקט ארוך טווח לאזור או שתמשיך במעגל האלימות הבלתי פוסקת".

"יש לנו את הצבא החזק ביותר בעולם. לא צריך לפחד לנהל משא ומתן מתוך חוזק צבאי ולהביא את השקט המיוחל לעוטף עזה ולדרום", הוסיף ילין. "אנחנו מצפים מממשלת ישראל לפעול להבאת שקט לאזור, באותה נחישות שבה לחמו החיילים לנטרול איום המנהרות". 

"עובד כצוות". חיים ילין (צילום: youtube)
חיים ילין. ראש מועצת אשכול | צילום: youtube

ישראל הסכימה להקמת מנגנון לשיקום הרצועה

במקביל, הסכימה ישראל להצעת האו"ם להקמת מנגנון שיקום לרצועת עזה תחת פיקוח ובקרה, שפרטיו דווחו לראשונה על ידי כתבנו אודי סגל לפני כשלושה שבועות. "המנגנון יאפשר התקדמות בשיקום הרצועה מחד, ושמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל מאידך", נמסר מטעם מתאם פעולות הממשלה בשטחים.

המנגנון תואם בין שליח האו"ם למזרח התיכון, רוברט סרי, ראש הממשלה הפלסטיני, ראמי חמדאללה, ומתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי ואושר על ידי הדרג המדיני עוד לפני הירי.