רה"מ נתניהו (צילום: משה מילנר, לע"מ, חדשות)
"סיפוח - מסכן את ישראל" | צילום: משה מילנר, לע"מ, חדשות

בצל המשא ומתן הקואליציוני להקמת הממשלה, מאות בכירים לשעבר במערכת הביטחון מפצירים בראש הממשלה בנימין נתניהו להתחייב לקיים משאל עם טרם יקבל החלטה על החלת החוק הישראלי על שטחי יהודה ושומרון. זאת לאור הצהרת נתניהו לאחרונה כי בכוונתו לפעול לסיפוח השטחים, והחשש כי ישתמש בקלף זה על מנת להגיע להסכמה עם שותפותיו מהימין - תמורת תמיכתן בחוק החסינות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על המכתב חתומים 200 אנשי ביטחון לשעבר, בהם חברי תנועת "מפקדים למען ביטחון ישראל" ובכירים ששירתו בצה"ל בשב"כ, במוסד ובמשטרה. לטענתם, סיפוח חד צדדי יוביל להפסקת התיאום הביטחוני מצד הרשות הפלסטינית, והוואקום הביטחוני שייווצר יתמלא בידי החמאס וגורמי טרור חמושים אחרים.

מעלה אדומים, תסופח? (צילום: מארק ניימן, לע"מ, חדשות)
מעלה אדומים, תסופח? | צילום: מארק ניימן, לע"מ, חדשות

"החלת החוק הישראלי על שטחי יהודה ושומרון - כולם או חלקם - שלא במסגרת הסדר מדיני, תוביל לתגובת שרשרת שתפגע קשות בביטחון המדינה, בכלכלתה ובמעמדה האזורי והבינלאומי", כתבו הבכירים. עוד הדגישו כי "סיפוח ללא הסכם מסכן את ביטחון ישראל ואת חיי התושבים".

במכתבם מסבירים אנשי הביטחון כי מהלך מסוג זה ייאלץ את צה"ל והשב"כ להשתלט על כל השטח, וישראל תנהל ותממן את מיליוני הפלסטינים ללא אסטרטגיית יציאה. "מבקשים להתריע מבעוד מועד כי מה שיחל בהחלת ריבונות על שטח מוגבל יידרדר בהכרח לסיפוח מלא של יהודה ושומרון, על מיליוני התושבים הפלסטינים", כתבו.

"טריקת דלת מדינית"

טענה נוספת שעלתה במכתב נגד הסיפוח היא כי משמעותו תהיה חיסול האפשרות להסדר מדיני. "החלטה של כנסת ישראל להעביר חקיקת סיפוח, חלקי ככל שיהיה, לא תוכל אלא להתפרש על ידי הרשות הפלסטינית ומדינות האזור והעולם כטריקת דלת בפני הסדר מדיני עתידי", נכתב במכתב ששיגרו המפקדים לראש הממשלה.

לצד הסכנה הביטחונית החמורה, מתריעים הבכירים בפני ראש הממשלה על הנזק הכלכלי הכבד של מהלך מסוג זה. "מרגע שיידרדר מהלך הסיפוח החלקי לכלל שליטה בכל השטח, מדינת ישראל תיאלץ לנהל את חייהם ולדאוג לרווחתם של 2.6 מיליון פלסטינים". עלות של מצב כזה תהיה כ-52 מיליארד שקלים בשנה.

לסיכום כתבו: "איננו מתיימרים לבלעדיות בהבנת הנסיבות וניתוח המשמעויות. אכן, איננו מזלזלים חלילה בדעת החולקים עלינו רק משום שהם מיעוט קטן בקרב בכירי העבר. עם זאת, החתומים מטה מאוחדים בהערכה כי מדובר במהלך חסר תקדים במשמעויותיו ההרסניות לביטחון ישראל".

"אני הולך להחיל ריבונות"

בריאיון לרינה מצליח לפני הבחירות הצהיר נתניהו כי לאחר ההכרה האמריקנית בריבונות ישראל ברמת הגולן, בכוונתו לפעול לספח לישראל גם אזורים ביהודה ושומרון‎. "אני לא אחלק את ירושלים ולא אעקור אף יישוב ואדאג שאנחנו נשלוט בשטח ממערב לירדן", אמר אז. "האם נעבור לשלב הבא? התשובה היא כן".

"אני הולך להחיל ריבונות", אמר נתניהו מפורשות. "אבל אני לא מבדיל בין גושי ההתיישבות לנקודות היישוב הבודדות. כל נקודת יישוב כזאת היא ישראלית ויש לנו אחריות כממשלת ישראל. אני דואג לכולם, אבל אני גם דואג לביטחון ישראל. אני לא הולך למסור את ליבה של מדינת ישראל".

השר לביטחון הפנים גלעד ארן יצא במתקפה בתגובה למכתב. "מצער שה'בכירים לשעבר' במערכת הביטחון מתיימרים פעם אחר פעם 'לנבא' מה יקרה ומה יעשו הפלשתינים בתגובה לצעד ישראלי מתבקש ומוסרי כמו החלת הריבונות והחוק הישראלי על ההתיישבות היהודית ביו״ש", כתב בטוויטר. "לא למדתם לקח מאוסלו ומהבאת ערפאת לשטח? מההתנתקות? מהתמיכה שלכם בנסיגה מהגולן ובהסכם עם אסד? די!"

גם ח"כ מוטי יוגב הביע את התנגדותו הנחרצת לטענות שהעלו חברי "מפקדים למען ביטחון ישראל". "נדמה שאותם בכירי מערכת הביטחון שתמכו בהסכמי אוסלו - שהביאו למעלה מ-1,000 הרוגים, ותמכו בהתנתקות שהביאה על ישראל עשרות אלפי טילים - לא הבינו את הלקח", תקף. "רק אחיזה ביטחונית ואזרחית בכל השטח תשמור על ביטחון תושבי ישראל".