פלסטינאי חוצה מנהרה בעזה (צילום: חדשות 2)
חמאס חזר לחפור, ארכיון | צילום: חדשות 2

תושבים רבים ביישובי עוטף עזה מביעים היום (רביעי) תסכול וייאוש בעקבות הדיווחים בישראל לפיהם חמאס חזר לחפור מנהרות בעזה - תשעה חודשים בלבד לאחר מבצע צוק איתן. "אנחנו עוד אוספים את השברים מהמלחמה הקודמת והם כבר מתכוננים לבאה", אמרה היום שרון קלדרון, תושבת קיבוץ סופה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התושבים שנתלו בהבטחות הדרג המדיני והצבאי באשר לשקט שיישמר לאחר המבצע, מאוכזבים מהמהירות שבה עלולה להתחדש הלחימה. "אלוף הפיקוד והממשלה הבטיחו שבמנהרה הראשונה זה יטופל בחומרה ומה קורה עכשיו כשיודעים? כלום", אומרת קלדרון בצער בשיחה עם חדשות 2 Online.

"איך אנחנו אמורים לישון בלילה ולתפקד? איך אני אמורה לתת לבן שלי ללכת לגן בלי לחשוש שמישהו יקום מתחת לאדמה שמתחתיו", אומרת תושבת נוספת המודאגת מהדיווחים על כך שמפקד הזרוע הצבאית מוחמד דף חי ואף הקצה כוח ייעודי לחפירת המנהרות ושיקום המערך הרקטי. "אנחנו שבורים נפשית וכלכלית, עכשיו זה נראה כאילו שהמלחמה הבאה כבר בדרך".

"לצערי הרב, אנחנו מחפשים היגיון במקום שאין בו היגיון", טען שייקה שקד מנתיב העשרה. "הרוב השפוי בארץ, אחרי צוק איתן, חשב לתומו שבאנו למנוחה ולנחלה לפחות למספר שנים. ההיגיון אומר שהנהגה אחראית, תשקם תחילה את עצמה. כבר נאמר בראשית הדברים שאין היגיון באיזורנו .החמאס בחר שוב להשקיע את מרצו וכל תרומות העולם בבניית מנהרות ותשתית צבאית להסלמה נוספת. מכאן אני פונה ושואל את החמאס - האין לכם לב ורחמים על האוכלוסיה שלכם?! תפנו את כל האנרגיה לבניית תשתיות, חינוך ובתי ספר. תעשירו את בתי החולים בידע ואמצעים".

האיום הגדול: חמאס בעזה. ארכיון (צילום: רויטרס)
"שומעים רעשים מעזה", ארכיון | צילום: רויטרס

במועצת אשכול מציינים כי "מדובר בתרחישים שהתכוננו להם כבר בצוק איתן. במועצה מבהירים כי הם בוטחים בצה"ל, שעושה ככל הניתן להגן על התושבים. יש להדגיש כי המנהרות שנחשפו אותרו בסמיכות לגדר ולא בסמיכות לישובים. בכל מקרה של הסלמה במצב הביטחוני ישנה תוכנית מסודרת להוצאת התושבים מהישובים צמודי הגדר מחוץ לישוב".

לפני כחודש פורסם לראשונה בחדשות 2 Online כי תושבים בדרום מדווחים על רעשי חפירה המגיעים משטח הרצועה. בשל כך רבים מהם לא הופתעו לגלות שגם בישראל מיישרים קו עם מה שמבחינתם היה ברור מאליו. "אני מודאגת מאוד ממה שאני שומעת פיזית ביישוב", אומרת יפעת בן שושן מנתיב העשרה.

בן שושן מתארת שגרה מטרידה שבה נשמעים רעשים המגיעים מתוך שטח הרצועה. "אנחנו שומעים אימונים של חמאס, כל ירי מקפיץ אותי", היא אומרת. "אני מנסה לסמוך על הצבא אבל זה חמור בעיניי שלא תוקפים את המנהרות האלה שחמאס חזר להפעיל. אנחנו סומכים על שיקולי הצבא אבל ממתינים בחרדה".

שי חג'ג' ראש המועצה האזורית מרחבים מסביר כי הדבר ידוע לכל בדרום. "ההודעה שאנשי חמאס ממשיכים בפעילות הטרור יכולה להפתיע רק את מי שאינו מתגורר כאן. התושבים שומעים מדי יום את הכנות חמאס לחידוש הלחימה, את הניסויים בירי הרקטות לעבר הים ואת האימונים בנשק. רק בשבוע שעבר נורתה רקטה מעזה לעבר ישראל. היא נחתה בשטח פתוח ולא גרמה לנזק, אך החזירה את התושבים לימים הקשים של הלחימה. "אנו דוחים את הניסיון להרגיע אותנו כאשר נורה טיל, כמו זה שנורה במוצאי יום העצמאות, ולומר שמדובר בארגון סורר ולא בחמאס עצמו", אמר חג'ג'. "זהותו של הטיל לא משנה. אנו מצפים מממשלת ישראל למצוא פתרון מדיני או צבאי".

מה עיכב את הכספים שנתיים? (צילום: רויטרס)
חוששים לחזור ל"שגרת" הירי | צילום: רויטרס

ראש המועצה האזורית שדות נגד תמיר עידאן אמר: "על פי המידע שיש בידינו קיימת חפירת מנהרות בשטחי רצועת עזה, מחוץ לשטחי ישראל ונושא זה נמצא במעקב מתמיד של גורמים צבאיים. כל העת נשקלת האפשרות לתגובה ישראלית שמביאה בחשבון את האפשרות להסלמה מחודשת בשטחי הדרום, ואני סמוך ובטוח שהצבא יגיב בעוצמה אם אכן תהיה סכנה מוחשית לאזרחי ישראל".

"לאחר בדיקה שערכנו הבוקר עם גורמים צבאיים אין אישור לקיומן של מנהרות התקפיות בשטחי ישראל. עם זאת, במידה ואכן יהיו מנהרות שכאלה, אנו דורשים מהצבא לתקוף מנהרות אלה באופו מיידי ולמנוע חדירת מחבלים לשטחי ישראל".

ח"כ חיים ילין (יש עתיד), לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול הוסיף: "כמעט שנה חלפה מאז 'צוק איתן' וממשלת ישראל לא פועלת למניעת הסבב הבא. מוחמד דף חי או מת, לא יעצור את שעון החול המתקתק אל עבר המלחמה הבאה. מול הטרור צריך להילחם ביד קשה, אבל היד השנייה צריכה לפעול ביחד עם מדינות העולם בדגש על מדינות ערב המתונות, להשגת אופק מדיני ושקט. ראש הממשלה ויתר על חזון מדיני ומוביל אותנו ממלחמה למלחמה ללא תקווה".