40 שנים ושלושה חודשים אחרי שנכנס בשער הבקו"ם כטירון, רב-אלוף גדי איזנקוט יזדכה בשבוע הבא על הציוד, יפשוט מדים, וייצא לחופשת שחרור. תפסנו אותו לריאיון סיכום בזמן שנפרד מחיל האוויר, מקום שאין אולי מתאים ממנו לדבר על כהונתו.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

בתקופת איזנקוט בוצעו יותר מאלף תקיפות אוויריות בסוריה ובמדינות אחרות, מעגל קרוב ומעגל רחוק. למעשה הרמטכ"ל היוצא מתגאה בכך שצה"ל נלחם, אבל לא יצא למלחמה גדולה. "ישראל בטוחה יותר, אבל עדיין מאותגרת מאוד", אמר. "אם אני מסתכל ארבע שנים לאחור, אני חושב שהמאזן האסטרטגי של מדינת ישראל שופר".

"מה שהטריד אותי הכי הרבה זה האיום האירני, ומה שהטריד אותי בקדנציה שלי, מעבר לאיום הגרעיני, זה בעיקר המוטיבציה של האירנים לבנות חזית שנייה", הסביר איזנקוט על ההחלטות שקיבל לאורך כהונתו. "ראינו מאמץ גדול מאוד לבנות יכולת משולבת, מסוריה נגד מדינת ישראל. ומהסיבה הזו, החלטנו ליזום ולהמליץ לדרג המדיני לבצע פעילות התקפית מתמשכת כנגד ההתבססות הזאת, כדי למנוע אותה".

אייזנקוט בראיון פרידה (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

ראש הממשלה נתניהו חשף לא מזמן כי לחיזבאללה היו תוכניות למפעלי טילים מדוייקים, על טענה זו השיב הרמטכ"ל היוצא בכנות: "לארגון חיזבאללה יש לא מעט יכולות. היכולות המרכזיות שהוא בנה מולנו, הן התקפה משולבת לכיבוש חלק ממדינת ישראל. זו הייתה תוכנית הדגל של הארגון".

"התוכנית השנייה זו בנייה של יכולת מדויקת כדי לפגוע במטרות נקודה במדינת ישראל בהיקפים גדולים". אך אחרי המבצע בצפון ופעולות נוספות בגזרה שתי תוכניות אלו יכולות להישאר בגדר חלום נסראללה. "נכון לשעה שאנחנו מדברים, לארגון חיזבאללה אין יכולת מדויקת לפגוע במדינת ישראל".

בגלל עפיפונים ישראל לא יוצאת למלחמה

תקופה מאתגרת למדי בתקופת הכהונה של איזנקוט הייתה טרור התבערה בעזה, שלא רק הבעירו את השטח בעוטף אלא גם את המערכת הפוליטית שמתחה על ההתנהלות שלו ביקורת רבה. "מוכנות למערכה ברצועת עזה היא מוכנות גבוהה מאוד, ובלוני התבערה היו מרכיב אחד, שפעלנו מולן. כשאני מסתכל בפרספקטיבה של שמונה חודשים, מאז שזה התחיל, אין ספק שזה פגע בתחושת הביטחון, אבל באמת, זה לא פגע בביטחון".

הערב חמאס "חשף" פרטים חדשים מהתקרית בחאן יונס בה כוח מיוחד של צה"ל נחשף, על התקרית ואמר: "בדיונים, אני הצגתי את עמדת הצבא אחרי אותה פעולה שנחשפה. המלצתי על דפוס פעולה, וההמלצה התקבלה ב-100% על ידי כל יושבי החדר".

"צריך לזכור - מדובר בפעולה יזומה שלנו שנחשפה בשטח אויב. אנחנו יזמנו את הפתיחה באש ובאותו לילה הבאנו", המשיך. "בין 16 ל-20 אנשי חמאס נהרגו ואנחנו הבאנו כ-6 פצועים. הפעלנו אש רחבה מאוד וחילצנו את הכוח שלנו".

"מוכנות צה"ל - הטובה ביותר ב-20 שנים האחרונות"

"אני לא חשבתי בארבע השנים האחרונות שנכון לבצע מערכה יבשתית משולבת רחבה ברצועת עזה", אמר בבהירות איזנקוט. עוד התייחס לביקורת של נציב קבילות החיילים היוצא בריק, שסיים את תפקידו השבוע, וחזר והדגיש כי המוכנות של צה"ל " למערכה רחבה ברצועת עזה ומערכה חלקית קיימת".

"כרמטכ"ל, להסתכל על ההישגים, אני יודע גם להסתכל על חצי הכוס הריקה", המשיך בייחס לביקורת על בריק." יש עוד הרבה מאוד לשפר. אנחנו צריכים לשפר בצורה משמעותית את המערך הלוגיסטי של הצבא, יש לנו עוד לשפר בימ"חים של צה"ל".

על האימונים של יחידות המילואים, עוד תחום בו נמתחה ביקורת על התנהלות צה"ל, אמר: "ראוי להגדיל את זה. אבל יש מגבלת משאבים, ואנחנו מנהלים סיכונים. על יחידות החוד במילואים אנחנו משקיעים הרבה יותר משאבים".

לבסוף אמר בנושא ש"כמי שאחראי על המוכנות של צה"ל במלחמה ומגיש דוח לוועדת החוץ והביטחון אני קובע, וגם מתוך עמדה מקצועית, ועמדה של צניעות, שצה"ל נמצא במוכנות הגבוהה ביותר בשני העשורים האחרונים".

 

יונית לוי, גדי אייזנקוט ורוני דניאל (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

ביקורת נוספת שנמתחה על איזנקוט במהלך כהונתו היא על "איבוד יכולת ההרתעה" כפי שפוליטיקאים רבים כינו. על כך השיב להם: "אני חושב שהשימוש שנעשה במילה הרתעה הוא שימוש ציני וזול מדי. שימוש שלא מעיד על המצב של מדינת ישראל, כמו גם על השימוש במושג 'מלחמת אין ברירה', אני לא ראיתי שום דבר שהתקרב בארבע השנים האחרונות לצורך לצאת למלחמת אין ברירה".

בכללי נראה שאיזנקוט נמנע מהמחשבה ללכת לפוליטיקה ביום שאחרי. הרמטכ"ל היוצא אף הגדיל וטען: "אני לא חושב על זה בכלל, זה לא מופיע לי במגוון האפשרויות שעומדות לפניי".

אם כבר גנרלים ופוליטיקה, קשה בתקופה הזו שלא להתייחס לבני גנץ, השתיקה הרועמת שלו והביקרות על התנהלותו שצוק איתן. לדברי איזנקוט, "מה שאני יכול להעיד על בני גנץ, שהייתי סגנו בצוק איתן, הוא תפקד מצוין. הוא היה רוב הזמן עם הכוחות מקדימה".

איזנקוט וגנץ (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

על פרשת אזריה: "רחוק מלהיות גיבור"

הפרשה שאולי ניתן לקרוא לה "כתם" על כהונתו של איזנקוט היא פרשת אלאור אזריה. דווקא כאן בחר להיות נחרץ ואמר: "אני רואה את זה כאירוע חמור, שהיה רצוי שלא יהיה, שבו חייל עובר על החוק, עובר על הפקודות ועובר על רוח צה"ל".

"במקומות מסוימים, לצערי, הוא מתקבל כמו גיבור. אבל הוא רחוק מלהיות גיבור", טען הרמטכ"ל.

נפרדים מאיזנקוט: צפו בריאיון הסיכום (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

אז איך נפרדים? אחרי כהונה סוערת, עליות ומורדות, חזיתות והתפתחויות טכנולוגיות ששינו את דרכי הלחימה בוחר הרמטכ"ל לסיים בנימה חיובית. "אני נפרד מהצבא בתחושת סיפוק עצומה. אני ראיתי כל יום בשירות שלי זכות גדולה. ראיתי הרבה מאוד חובות וזכות אחת גדולה, והייתה לי זכות להיות ראש מטה כללי".

"לקום עם ברק בעיניים כל בוקר כדי לחזק את הביטחון של המדינה", המשיך ותיאר איזנקוט את תקופת הכהונה. "אני עוזב בתחושה מאוד טובה, שהצבא שיפר מאוד את היכולת שלו ושיש אנשים מעולים, שייקחו את המקל וימשיכו קדימה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו