הלוחמים בלבן: היום (רביעי) מסתיים מחזור נוסף של קורס החובלים של צה"ל - אחד הקורסים הקשים והמאתגרים ביותר שיש בצבא - וקציני ים חדשים יפליגו למשימות חדשות ומאתגרות. אבל איך בכלל הופכים לחובלים? ניר דבורי מספר לכם על כל השלבים שצריך לעבור כדי להפוך לחובלים - האימונים, התרגילים, הלימודים שבאמצע - עד למעמד הענקת סיכת החובלים בטקס הסיום.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות  

הכל מתחיל בבסיס ההדרכה של חיל הים בחיפה. במשך שנתיים וארבעה חודשים עוברים הצוערים והצוערות חמישה שלבים קשים בדרך להכשרה הרשמית שלהם כקציני וקצינות ים מיומנים ומיומנות. בסופם, הם ישרתו ויפקדו על כלי השיט של חיל הים - מספינות טילים ועד צוללות.

"השלב הראשון, שכולל כ-90 צוערים, נקרא ימ"פ: ימאות ופיקוד", מספר רס"ן רועי גרדוש, מדריך ראשי בקורס חובלים. "לומדים את היסודות של הפיקוד על כלים קטנים כמו מפרשיות וסירות גומי עם מנועים - כל זה מתקיים בבסיס ההדרכה שלנו באילת".

מתחילים לתרגל על כלי שיט קטנים (צילום: דובר צהל, חדשות)
מתחילים לתרגל על כלי שיט קטנים | צילום: דובר צהל, חדשות

השלב השני הוא שלב מתקדם: בשלב הזה מעצימים את ההכשרה המקצועית הפיקודית והערכית עם פיתוח החוסן המנטלי. זה בעצם השלב שבסיומו מקבלים את סיכת המפקד - וממנו ממשיכים
לשלבים המתקדמים של הקורס.

מתרגלים פעילות עם בה"ד 1 וחיל האוויר (צילום: פלאש 90, אביר סולטן, חדשות)
מתרגלים פעילות עם בה"ד 1 וחיל האוויר | צילום: פלאש 90, אביר סולטן, חדשות

"הצוערים מפליגים שעות רבות בכלי השיט, הם נדרשים לעשות אימונים פיזיים כמו בוחן חובל ותרגילי חוסן שאני לא יכול לפרט עליהם", אומר רס"ן גרדוש. "הם עוברים סדרות העשרה, פיקוד ושילוביות גם עם בה"ד 1 וגם עם קורס טיס כדי להכיר את כל צה"ל ואת הכלים שהם יפקדו עליהם בפרט".

בדרך לפקד על סטי"ל או צוללת

בשלב השלישי הצוערים "עושים הפסקה" מהים ו"עולים ליבשה" להתחיל את החלק האקדמי של המסלול: לימודי תואר ראשון במדע המדינה באוניברסיטת חיפה. מטרת התואר היא להעשיר את הידע הכללי של הצוערים ולהעמיק את נושאי הלימוד שלהם - כדי שיהיו מפקדים משכילים.

השלב רביעי הוא שלב ייעודי, השלב שמכין את הצוער לתפקיד הייעודי הראשון שלו בשטח. כאן כל צוער מוכשר בהתאם למגמה אליה הוא מיועד: "עבור מגמת שיט, ההכשרה תהיה לתפקיד של
קצין משמרת בסטי"ל או צוללת", אומר רס"ן גרדוש, "עבור מגמת מכונה ההכשרה תהיה עבור מפקד מוצר ובקרת המכונה או בצוללת או בסטי"ל - ועבור מגמת אלקטרוניקה, התפקיד המיועד הוא קצין לוחמה אלקטרונית".

הכשרה בדרך לסטי"לים ולצוללות (צילום: משה שי/פלאש 90, חדשות)
הכשרה בדרך לסטי"לים ולצוללות | צילום: משה שי/פלאש 90, חדשות

במרכז ההדרכה של חיל הים ישנם סימולטורים שמדמים את המציאות בה יפגשו הצוערים בים ובכלי השיט שלהם. הסימולטורים מסייעים לצוערים להגיע הכי מוכנים שאפשר לדבר האמיתי ולתרגל תרחישים שונים. לאחר מכן, הקצינים לעתיד יוכלו להתמודד עם האתגרים בשטח ביתר קלות, אחרי שצברו ניסיון.  

ואז מגיע השלב החמישי והאחרון בהכשרה - שמתקיים כבר בכלי השיט בו ישרתו הצוערים ושבו ישמשו כמפקדים - הספינה או הצוללת, שלב ההכשרה בשטח. ההכשרה הזו היא זו שלמעשה נותנת את החותמת הסופית לכך שהצוער מוכן לתפקיד של חובל, קצין ים.

24 חביות נתפסו (ארכיון) (צילום: דו"צ, חדשות)
כך הדרך מצוער לקצין ים | צילום: דו"צ, חדשות

28 חודשים מפרגים מסתיימים בטקס שבו מוענקות לקצינים החדשים סיכות חובלים. מהטקס הם ייצאו למבצעים עלומים ויפליגו אל ימים רחוקים.