זה אחד העימותים המתוקשרים והמדאיגים, שנחשפו בתקופה האחרונה: האלוף במיל' יצחק בריק, קצין עתיר זכויות, שמשמש כנציב קבילות החיילים, יצא בקמפיין של ממש ובו הוא טען שהצבא אינו מוכן למלחמה. בצבא מצננים שוב ושוב את נבואות הזעם שלו, אבל בריק מתעקש: "ההיערכות, איכות כוח האדם וחלוקת המשאבים - לקויים".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות  

"במלחמת יום הכיפורים איבדתי חברים רבים, אז אני מוכן להיות אובססיבי לנושא הזה על מנת שהמחירים שנשלם במלחמה הבאה של ישראל יהיו פחות כבדים", אומר נציב קבילות החיילים היוצא. "אני נלחם כדי שנוכל לעמוד במלחמה הבאה, שתהיה האיומה מכל. צריך לזכור שבמלחמה הבאה ייפלו כאן אלפי טילים והמלחמה לא תהיה רק בחזית אלא גם בעורף".

אחרי שפרסם את הדוח עלתה טענה כי הביקורת של הנציב היא אישית נגד הרמטכ"ל. "התקיפה והביקורת שלי ממש לא אישית", הוא מבהיר. "אני רוצה לציין שאני מאוד מעריך את איזנקוט, אני חושב שהוא מסיים היום 40 שנה של תרומה מאוד משמעותית לביטחון מדינת ישראל והוא שמר על הערך המוסרי והערכי של צה"ל בהתקפות המאוד חזקות. יחד עם זה, הביקורת המאוד נוקבת שלי היא לא אישית, מטרתה לא לקעקע את צה"ל אלא לשפר אותו על מנת שנהיה מוכנים".

כשהדוח שפרסם בריק היה כל כך חריף, נשאלת השאלה מדוע לא ביקר את הרמטכ"ל לשעבר גנץ בשנים 2012 ו-2014 כשהוחלט לקצץ באימונים. "מאז 2008 אני מעלה נושאים מבצעיים, לוגיסטיים וטכנולוגיים", מדגיש בריק. "הבעיה לדעתי היא התרבות הארגונית של הצבא והעובדה שאני צריך להציג את הבעיה והצבא לא מרים את הדגל בעצמו - זו הבעיה".

חשוב לציין כי נציב קבילות החיילים לא מעורב בתוכניות מבצעיות של הצבא, ועל כן הוא גם לא מותח עליהן ביקורת בדוח. הנציב מסביר כי "השאלה שאני שואל היא האם יש לנו טנקים ונגמ"שים מוכנים? האם יש לנו כוח אדם? האם מאמנים אותם כמו שצריך? והאם האמצעים שקונים במיליארדים מוטמעים בצבא?".

ממשיכים את תר"ש גדעון (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
לוחמי חיל הרגלים מתאמנים, ארכיון | צילום: דובר צה"ל, חדשות

התוכנית הרב שנתית גדעון בראשות איזנקוט הקצתה לפני כשלוש שני 7.5 מיליארד שקלים לאימונים - מספר חסר תקדים. לטענת בריק זו הטעות: "השקלים והמיליארדים לא בונים עוצמה אם אין את האנשים". לדבריו, "האלוף קובי ברק הגיע אלי למשרד ואמר לי 'בריק, מצד אחד הכפילו את האימונים - אבל מצד שני קיצצו לי מאות תקנים. יש לי הרבה כסף, אבל אין לי אנשים לבצע את האימונים'".

עוד מאשים בריק את פעולות השיטור שמבצע צה"ל בהגנה על מתנחלים בשטחים. לטענתו, פעילות זו של הצבא לא תורמת לעוצמתו. "אני מסכים עם הקביעה שהיקף פעילות צבאית בשטחים לא תורם למוכנות הצבא למלחמה, ויחד עם זה רמת האימונים לא נגזרת רק מהסיפור של השטחים - היא נגזרת מתרבות ארגונית", הוא מסביר.

הרמטכ"ל לשער, בני גנץ. ארכיון (צילום: ענת חרמוני / פלאש 90, חדשות)
הרמטכ"ל לשער, בני גנץ. ארכיון | צילום: ענת חרמוני / פלאש 90, חדשות

עיקר הביקורת של בריק מתמקדת בחיל היבשה. לטענתו התנהלות לחיל האוויר, המודיעין והסייבר תקינה, אך "עם חיל האוויר לבד - לא מנצחים מלחמה". בריק מוסיף: "חיל היבשה, עם כל המיליארדים שקיבל, נזנח בהיבט הטיפול, האימון, בכוח אדם ובהטמעת האמצעים".

לסיכום בריק קורא לחברי המטכ"ל שלא לקחת את הביקורת שלו באופן אישי ולשים את טובת המדינה לנגד עיניהם. "בשנה האחרונה קם לו מטכ"ל עם המינויים האחרונים שחלקו אוטם את האוזניים מלשמוע. הם נעלבים, ואני אומר להם: תפסיקו עם האגו מדובר פה בביטחון המדינה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו