למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: רויטרס)
חייל מעשן, אילוסטרציה | צילום: רויטרס

מסתמנת הצלחה לרפורמה בטיפול בשימוש בסמים קלים בצה"ל: מתחילת שנת 2017 החל צה"ל במודל חדש לטיפול בחיילים שנתפסו על שימוש בסמים קלים במהלך שירותם הצבאי. במסגרת הרפורמה, שנתוניה נחשפים כעת, צה"ל ביטל כתבי אישום לחיילים רבים שהסכימו לתנאים - ומנגד נרשם שיפור באכיפה נגד שימוש בסמים קשים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדובר ברפורמה של ממש בתחום של שימוש בסמים קלים בצבא: מי שנתפס בשנה האחרונה על עישון סמים מחוץ לצבא, והודה בחמישה מקרים של שימוש עצמי מחוץ לצבא לכל היותר, מקבל הצעה להסדר במקום להישלח לכלא. אם החייל נמצא "נקי" במשך שנה, כתב האישום והרישום הפלילי נגדו מתבטל.

150 הסדרים כאלה נערכו במהלך השנה האחרונה: בצה"ל ציינו כי עד כה רק כ-10% מהחיילים הפרו את ההסדר והיתר עומדים בכל התנאים שנקבעו - תקופת מבחן שכוללת מסירת דגימות שתן מדי חודש, היעדר ביצוע עבירות נוספות ושירות תקין.

כ-20 חיילים כבר סיימו החודש בהצלחה את תקופת המבחן שלהם, והתיקים שלהם נסגרו בהתאם. ההיגיון מאחורי המהלך הוא הסדרה ורפורמה: מי שמפר את ההסדר - מטופל שוב בציר הפלילי.

עישון, חייל מעשן סיגריה (צילום: דובר צה''ל)
רק 10% הפרו את ההסדר. ארכיון | צילום: דובר צה''ל

השיפור בטיפול בחיילים שהשתמשו בסמים קלים מחוץ לצה"ל מאפשר לצה"ל לרכז, יחד עם מצ"ח, מאמצים בטיפול בתופעת הסמים הקשים בצבא - ולכן יש עלייה בשנה האחרונה מ-100 ל-175 כתבי אישום שהוגשו על שימוש בסמים קשים בצבא.

היגיון דומה עומד מאחורי המהלך, שפורסם בתחילת החודש, לצמצום כליאת החיילים העריקים. בתי הדין הצבאיים החלו לאחרונה ליישם תכנית פיילוט של מחיקת הרישום הפלילי לחיילים הנעדרים כל עוד הם עומדים בשורת תנאים הכוללים הודאה במעשים ונכונות לשיקום. בשלב זה התכנית חלה על חיילים מיחידות אט"ל וחיל האוויר בלבד, ובהמשך היא צפויה להתרחב.

על פי התכנית, חיילים שהיעדרותם מצה"ל לא עולה על תשעה חודשים והם שירתו חודש אחד לפחות ביחידה אורגנית יוכלו לעבור הליך שיקומי במקום פלילי: במסגרת ההליך המשלב, יקבע בית הדין תכנית לשילובו המיטבי של החייל בצה"ל, בהתאם לצרכיו. מטרת התכנית היא להשיב את החייל לשירות תקין ולפתור את הבעיות שהובילו לעבריינות.