תכנית לשיקום חיילים במקום כליאה (צילום: דובר צה"ל)
תכנית לשיקום חיילים במקום כליאה | צילום: דובר צה"ל

בתי הדין הצבאיים החלו אתמול (שני) ביישום תכנית פיילוט שנועדה לצמצם את כליאת החיילים הנעדרים מצה"ל ומחיקת הרישום הפלילי כל עוד הם עומדים בשורת תנאים הכוללים הודאה במעשים ונכונות לשיקום. בשלב זה התכנית חלה על חיילים מיחידות אט"ל וחיל האוויר בלבד, ובהמשך היא צפויה להתרחב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי התכנית, חיילים שהיעדרותם מצה"ל לא עולה על תשעה חודשים והם שירתו חודש אחד לפחות ביחידה אורגנית יוכלו לעבור הליך שיקומי במקום פלילי. במסגרת ההליך המשלב, יקבע בית הדין תכנית לשילובו המיטבי של החייל בצה"ל, בהתאם לצרכיו.

ראש תחום גחל"ת, רס"ן אפרת זך אמרה כי הסיבה שבגינה רוב החיילים נכלאים בצה"ל היא היעדרות משירות. לדבריה, "הפיילוט הוא עבור חיילים שבדרך כלל באים מרקע כלכלי קשה ולכן נעדרו או ערקו משירות. יש כאן שיתוף פעולה עם משרד הרווחה שייתנו טיפול מקביל וליווי למשפחת החייל".

מטרת התכנית היא להשיב את החייל לשירות תקין, ולפתור את הבעיות שהובילו לעבריינות, בדומה לבתי משפט ל"פתרון בעיות" הקיימים ברחבי העולם.

"כדי לאפשר לצעיר בסיכון הזדמנות אמיתית להשתלב בצורה מיטבית בחברה יש להמנע מהענשה ככל הניתן ולהעדיף את דרך התמיכה והשיקום", אמר שר העבודה והרווחה חיים כץ. "מדובר בצעירים שהחיים לא האירו להם פנים ואנחנו באים ומראים להם שאכפת לנו מהם כשכל אחד יקבל ליווי צמוד ואת מירב הכלים להצלחה והגשמה אישית".